用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女仔讀高主教vs救恩邊間好?
樓主: winnie711
go

女仔讀高主教vs救恩邊間好? [複製鏈接]

回覆:女仔讀高主教vs救恩邊間好?

高小越來越谷,咁救恩谷返啲,會唔會比較輕鬆D但又有返D成绩睇下呢?

聽高主教家長講佢地女同學派位也不見得特別突出。睇學校仲要睇好多因素,例如是否專科專教都好重要,聽聞救恩的英文老師不俗。

引用:上年救恩升中result,+女仔派返中西區band+1

原帖由 sunnygirl 於 14-10-21 發表
上年救恩升中result, 女仔派返中西區band 1 女校好似好少

http://www.kauyan.edu.hk/primary/doc/1314sspa ...
所以,我從來唔 buy happy school

austism 發表於 14-10-21 14:20
所以,我從來唔 buy happy school
實其甚麼教學方式, 教學理念等都係假

只要小朋友適應到個間學校之餘又能有理想成績, 個間就係Happy School.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:austism+發表於+14-10-21+14:20+所以

原帖由 hkpapa852 於 14-10-21 發表
實其甚麼教學方式, 教學理念等都係假

只要小朋友適應到個間學校之餘又能有理想成績, 個間就係Happy School ...
Yes

我自問我果d係普通貨色,又唔自律,所以要找間谷既學校,爭取好嘅派位。

請留意到頭來是家長谷還是學校教得好!

如果要升中派位有保障,何不考聖心私小呢?

高記今年轉了校長,學校模式不同以前,谷唔谷真好睇家長睇法和小朋友本身接受程度,6年時間都幾長,高記中學已改男女校,有BACK UP.

KAU YAN無BACK UP中學,BUT 活動教學多

救恩好似有直屬匯基中學,校長會推薦30個不用面試入去。

回覆 hkpapa852 的帖子

成功在望

Yvonne523 發表於 14-10-21 15:25
救恩好似有直屬匯基中學,校長會推薦30個不用面試入去。
唔係直屬中學, 只可以叫聯繫, 而且無30個咁多, 應該只有21-22個, 你去救恩睇番D升中資料就見到

女仔就梗係想係中西區升上英華啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

係offer 30個位,但最终22個學生去讀。 因為唔係個個接受offer, 有些覺得遠,叻個D又去考下其他直資或參加派位。其實睇派位女仔都唔差吖!

我會選高主教

女仔會揀救恩,無咁辛苦同高就教依家好谷

其實最緊要睇返自己小朋友的性格,受谷與否心中有數!

咁如果男仔呢?

救恩

冇分男仔女仔喎,事實高小女仔每班比例少許多,機會还較多……兩间各有所長,不如睇吓呀媽屬吾屬於克苦型,高小真係吾野少,讀到固然好,中途跳船也不少……救恩屬於開心型,偏向活動類别……

妹妹豬 齊來做個好朋友)

我鍾意救恩既教學模式。

但以現時學校既競爭情況,6年後必定更嚴重。

無奈,高主教有backup, 會穩陣啲!

我小朋友喺救恩幼稚園讀,亦成日返去做義工,經常接觸到救小學生,講真,喺救恩讀嘅家長對救小認識多啲,所以除了想讀官津,其他家長都好希望小朋友可以上返小學,因大家都係同一所校舍,日常接觸嘅小學同學仔全部都係充滿自信,轉數快的,而且同學間私下大都係用英文溝通,過去一年,我都參觀過好多學校,覺得救恩學生都比我感覺醒目,而且陳校長真係好“愛“學生,每位小朋友都認識,幼稚園上課有時亦會企喺學校門口,甚至我地幼稚園學生,到低班時佢都知道名字,好深刻係低班開學時佢已經知道大囝名字,跟他打招呼!我都好意外!原來阿囝話校長會到佢地課室。
而且諗下外校生係30揀1,考到的都係好smart 嘅小朋友,同學間素質好好!所以你囡囡都好叻叻!
過去一年,我都不斷向幼生上去讀緊嘅媽媽打探,雖然一,二年級冇考試,但令同學仔培養出自學精神,雖然自由但好自律,正如幼稚園生教法一樣,小朋友表現好自律!
利申,我地放棄了高主教2 nd in
‹ 上一主題|下一主題