用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科求建議 讀理科 ?
go

大學選科求建議 讀理科 ? [複製鏈接]

估好成績是bio 和 chem, 如上所述,  想知大學選科可以揀d咩同揀邊間好
通常見d人都會選擇工程系果d
甘仲有咩係通常讀呢幾科d人會揀呢?
同埋邊科出路比較好?
謝謝!

1    0    0    0

回覆:大學選科求建議 讀理科

但医科佢一定冇可能,有其它?

想讀心理學,但出路少嗎?

回覆:大學選科求建議 讀理科

心理學 如果走專業路線 要讀master clinical psycho先係心理學家。唔係就management trainee或其它都會請

thx,原來有psycho 讀既大學:

HKU (比較難入)
CUHK (比較難入)
City (都幾難入)
樹仁 (心理加輔導,四年全日制) (較易入)
理工 (part-time,四年制) (如果你想半工讀, 正! 不過佢主要收自己asso / 在職人士; 應要interview)

想做心理學家,最少要有 master level。你真係想響香港讀psycho master 的話,選校時要留意大學本身有咩psycho master 讀。因為讀到master 之後,psycho 會分field 的,而且每間大學既psycho master 都好少比外校生入。呢點要留意。大學既psycho master 有:

HKU: clinical psy, edu psy
CUHK: clinical psy, I/O psy
City: master暫時唔可以register 做心理學家
樹仁 (心理加輔導,四年制): 唔肯定master 可唔可以register 做心理學家
理工: edu psy

重有,心理學響香港以行頭計好窄下。如果你有興趣做一D治療性質既工作,物理治療師 / 職業治療師 / 言語治療師既出路可能重好 (不過3科都唔易入)。以上3科,讀完bachelor 就可以register 嫁喇。

物理治療師 / 職業治療師 / 言語治療師 容易入嗎?

簽名被屏蔽

港大 JS6183 理學士(運動及健康)容易入嗎?

今天已沒有易入的課程了. 較易的是工程, 但中文的3不易取得. 倒不如定了理想, 提昇自己上算些!

入U真不容易,朋友孩子中文是最高7分,入不了心儀科,工程知是易入,但phy估成績一般,為有想其它吧.有容易入科嗎?

Cosplay 職業揭秘......Unacceptable....
‹ 上一主題|下一主題