用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要考咩證書?
樓主: jktmami
go

要考咩證書? [複製鏈接]

回覆:要考咩證書?

cert 嘅野係俾商家搵錢卓頭野,您做好家長本份,以身作則仲好啦

引用:cert+嘅野係俾商家搵錢卓頭野,您做好家長

原帖由 crm1chm 於 14-10-19 發表
cert 嘅野係俾商家搵錢卓頭野,您做好家長本份,以身作則仲好啦

特別係運動比賽Cert, 咁細個小朋友攞冠軍都睇唔到d咩。不過, 舉辦機構又會話名校好睇依d野,好鐘意小朋友運動叻。

事實上,真係好多學校like小朋友運動叻,但唔會係依個階段睇到d咩。家長又會覺得人有我有,我無人有,我就比下去。如果覺得真係咁樣就去俾錢攞cert 啦! 當係買一個運動比賽經驗, 當中可能學到其他野。

Bigtaoc123 發表於 14-10-18 18:25
教育機構係咁宣傳攞咩咩証書, 邊間名校收,又有所謂既宣傳數據。好多家長都會一試。小朋友有禮貌係最重要。

...
totally agree

jktmami 發表於 14-10-19 15:07
咁應該要邊類證書?

你依家K2先同佢諗證書, 真係唔好浪費時間了。

實戰經驗 2 -- 今年考小一, 兩年前又考過小一
上次大囡考小一時, 因為前輩教路, K1開始儲證書, 阿大證書叫人有我有, 無乜亮麗, 但明顯地hard sell藝術既培養。考4間私校, 2間指明唔收profolio。因為個profolio好好睇睇, 考TT時都shortlist咗第二batch考(第一batch大部份係崇幼生)。但因為要考筆試, 佢枝筆唔得。到最後, 只有一個offer, 該校不需要profolio。

今年同細囡考小一, 一早準備咗profolio, 又執相, 又排版, 點知....考4間全部話唔收profolio。咁辛苦整咗, 點呢, 其中一間無話拒絕收, 就唔理三七廿一, 2nd時塞咗俾老師。呢間只有waiting, 依家仲有一間未考, 2間未放榜。

經驗話俾我知, 如果你小朋友今年K2, 最好既準備係買晒啲青田番屋企同佢認字, 讀書仔, 買晒啲ORT同佢睇, 識幾多睇幾多, 令佢習慣認字, 同埋教下佢簡單既個位加數, 係要用口問, 唔係用筆寫習題。如有多餘時間, 伴讀完叫佢看圖講下故仔, 要教佢點樣講得有文有路, 要有時間、地點、人物、事情。然後, 重點教佢禮貌應對, 唔識都要有話題, 唔好留空白位呆咗, 唔好咁怕羞, 要用句子回答, 唔係人哋問你乜名, 你答XXX, 係要話: 我叫做XXX。

tiggeryyw    發表於 14-10-25 21:52

回覆 Bigtaoc123 的帖子

尼一兩年興咗好多運動比賽,比d4、5歲參加,又吾少獎,賣晒廣告、講到明話可能幫到考小學...
特異功能係有用,但吾係5歲攞既豬肉獎。玩吓、增吓見識無壞,但真係吾信幫到。到中學,你玩得一門嘢特別叻,名校真係搶你,但吾係考小一lor

回覆:jktmami 的帖子

好多學校都唔收証書。我覺得考証書係訓練小朋友的一種方法,著重學野吸收知識多過做份portfolio ! 人地第一round 最著重的係behaviour! (個人意見)。

引用:回覆+Bigtaoc123+的帖子 尼一兩年興咗好多

原帖由 Jane1983 於 14-10-20 發表
回覆 Bigtaoc123 的帖子

尼一兩年興咗好多運動比賽,比d4、5歲參加,又吾少獎,賣晒廣告、講到明話可能幫 ...

所以個d安格斯牛排比賽真係當玩下影下相,見小一無人理依d cert , 反而學校唔知點睇依d家長, 當如去迪迪尼玩。因為羊群同心結,家長都會報。

上年我同小朋友去九龍塘區in 小一,  到左second in 見校長,大家都有討論過証書問題。我小朋友除左參與義工証書外就沒有其他啦。

Jane1983  無幫襯過果間嘢  發表於 14-10-20 20:33

Bigtaoc123 發表於 14-10-20 08:44
特別係運動比賽Cert, 咁細個小朋友攞冠軍都睇唔到d咩。不過, 舉辦機構又會話名校好睇 ...
憑運動成績去收生...中學先係咁...幼稚園K3生點去睇??

Bigtaoc123 發表於 14-10-20 20:23
所以個d安格斯牛排比賽真係當玩下影下相,見小一無人理依d cert , 反而學校唔知點睇依d家長, 當如去 ...
安格斯牛排....考中學都無乜認受性啦....一個項目得幾個人既比賽 ~~~

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-10-20+08:44+

原帖由 mcl203 於 14-10-20 發表
憑運動成績去收生...中學先係咁...幼稚園K3生點去睇??
所以未話無用囉。

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-10-20+20:23+

原帖由 mcl203 於 14-10-20 發表
安格斯牛排....考中學都無乜認受性啦....一個項目得幾個人既比賽 ~~~
所以未話無用囉。

多謝大家回覆同分享經驗,獲益良多!

Good topic!

gymnastic  cert is good to have

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-10-20+08:44+

little_yolky 發表於 14-10-20 16:39
你依家K2先同佢諗證書, 真係唔好浪費時間了。

實戰經驗 2 -- 今年考小一, 兩年前又考過小一

完全同意. 最實際係同佢睇晒全套<我自己會讀> 同 <Oxford reading tree>.
好多間都考睇書同讀書. 仲有要識看圖講故事.
識埋基本加減數, 玩下7巧板.
呢d實際過d證書.

全部家長同意就好了

四隻貓 發表於 14-10-21 10:02
完全同意. 最實際係同佢睇晒全套 同 .
好多間都考睇書同讀書. 仲有要識看圖講故事.
識埋基本加減數, 玩下 ...
多謝分享!

要睇吓你搵咩學校, 有啲好睇證書, 有啲就唔睇.
我自認懶, 所以選校都的其中一個條件係唔洗交 PORTFOLIO, 只係交報名表同學校成績表就得, 咁就一張證書都唔需要.

真係叫有少許用, 係學術個D, 如: Cambridge (Starter已經太普通, 最好有Mover, 但Mover要英文閱讀理解, 有難度).... 不過都係叩門時較有用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題