用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科排序(請幫忙)
go

大學選科排序(請幫忙)

1.  HKU - QFin
2.  HKU - Surverying
3.  Cu - QFRM
4.  UST - QFin (第二年可選)
5.  UST - Global

代兒甥問(名校and成績好, 强項Maths, M2, Physics), 請各位幫忙排序。

過去已到各大學info day了解清楚了, 經過思考, 佢話以上全部都鐘意and有選擇困難症, 想人俾D意見作參考。

多謝大家!!!

回覆:elsawing_927 的帖子

佢知架。後路係去外國讀。

請問你點排序呢?

laumummy 發表於 14-10-18 00:44
佢知架。後路係去外國讀。

請問你點排序呢?
排序跟PG有關係,個別科目分數有一定差距,他估算成績的上下限是多少。

點解會有一科Survey? 好唔同!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

回覆:ryanhowh 的帖子

多謝指點,我會話佢知。

回覆:大學選科排序(請幫忙)

HKU-Surveying 平均30分 (接近神級)
Poly U- Surveying 平均26分 (非神級),
除大學唔同外,兩者有乜分別?

駱瑪莉 發表於 14-10-25 22:38
HKU-Surveying 平均30分 (接近神級)
Poly U- Surveying 平均26分 (非神級),
除大學唔同外,兩者有乜分別? ...

無分別,港大個朵在外行人心中響些吧。其實理工的測量歷史更耐些,梁特首正是當年理工測量Higher Diploma的畢業生。兩間大學的測量畢業生考牌成功率、搵工情況都相若。

ANChan59 發表於 14-10-18 11:52
排序跟PG有關係,個別科目分數有一定差距,他估算成績的上下限是多少。

點解會有一科Survey? 好唔同!
係囉,點解有科唔同類?

回覆:fion6406 的帖子

如果無乜分別,係米即係有更心儀平均須要30分的課程科目放在交前位置,取代HKU-Surveying, 以Poly U-Surveying 或 Engineering 作為較水抱科目?當然一切以學生興趣爲主。