用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線......咁終點係邊?
樓主: hkpapa852
go

贏在起跑線......咁終點係邊? [複製鏈接]

回覆:贏在起跑線......咁終點係邊

已收藏!

回覆:贏在起跑線......咁終點係邊

唔需要計較終點喺邊,因為人生最美麗的,不是結果,而是過程。儘管你孩子考到七、八間小學,抑或未盡如人意,只能夠讓你在佢成長過程參于,讓佢感受你对佢嘅愛同支持,享受一起成長路,你和孩子已嬴了

回覆:hkpapa852 的帖子

終點無人知。

回覆:贏在起跑線......咁終點係邊?

人生係一個探索、歷險,無人知聽日會有咩事發生,小朋友嘅未來係由佢自己去摸索、去開創,家長只需結予鼓勵、支持,卻不能控制

自已覺得孩子拒绝自已管教就是终點了。有褔氣的人,有孫兒了,還可以管教自已的孩子,無褔氣的,十五歲已不聽教導啦。你不訂此為終點都唔得啦!所以現在很多人都想在孩子還受教時,給孩子多—些,此所謂嬴在起跑線啦!

回覆:alazy 的帖子

十分好 可否分享多D例子

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-10-17+12:20+

原帖由 little_yolky 於 14-10-17 發表
唔鐘意讀書(教科書)唔緊要, 但唔好唔鐘意睇書。

引用:係香港教小朋友,+要有唐伯虎既精神先得:別

原帖由 hkpapa852 於 14-10-21 發表
係香港教小朋友, 要有唐伯虎既精神先得:

別人笑我太瘋顚, 我笑他人看不穿
對也,做好自己想做嘅!人人目標不一,起點也有異!何必要人認同?人人都淨係想隨緣,世界也太無進步。上帝早就安排不同理念嘅人共同撑住個世界。如果人人歸隠田園,病咗都無醫生!吾谷嘅爸爸媽媽總喜歡comment 人地點,但谷嘅爸爸媽媽反而好少評論人地吾夠谷。反映咗:吾谷果啲想舒服,但又怕落後,縂希望大家都放慢腳步!

‹ 上一主題|下一主題