用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線......咁終點係邊?
樓主: hkpapa852
go

贏在起跑線......咁終點係邊?

little_yolky 發表於 14-10-20 11:43
女仔真係要愁耐啲, 又要愁佢青春期會唔會掛住拍拖唔讀書(基於呢一點, 我已經安排咗間女校中學俾佢), 又要愁 ...
服咗你,你壓力大好多!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-10-20+11:31+到

原帖由 little_yolky 於 14-10-20 發表
女仔真係要愁耐啲, 又要愁佢青春期會唔會掛住拍拖唔讀書(基於呢一點, 我已經安排咗間女校中學俾佢), 又要愁 ...
女大女世界,要放开d啊!

longlokma 發表於 14-10-20 16:22
女大女世界,要放开d啊!
愁呀!!!!!!

引用:Quote:longlokma+發表於+14-10-20+16:22+女

原帖由 little_yolky 於 14-10-20 發表
愁呀!!!!!!
其實呢………………我都覺得生女太牵腸掛肚,雖然女会親近父母多d……………………比我揀,我都係寧願生仔

之前聽一個醫護人員講,佢做咗咁多年,在病塔前,陪年老父母傾計、餵湯、好好照料的,十個有九個都係女,仔吾係吾好,但男人怕煩,新抱吾好,就無咗個仔。

我認識的親朋戚友,女兒都很好,但有亂子出在去了留學,愛上外國人或有自己事業,不回來了。

wwsugar  新抱好大影響是真的。  發表於 14-12-9 09:25

引用:回覆+maomaochoi+的帖子 唔係呀,+小女小二

原帖由 sugarbun 於 14-10-17 發表
回覆 maomaochoi 的帖子

唔係呀, 小女小二, 佢連妹妹3歲果D繪本都唔肯睇我先頭痛 ...
有冇試過俾佢睇白貓黑貓的六格爆笑蛋(漫畫),好有趣!
我女以前剩睇英文,唔睇中文書。自從在圖書館借咗本小貓有禮(白貓黑貓其中一本),佢就愛上咗,睇咗好多,有名著改篇、通識、小说、影視改篇、成語故事等。開頭佢應該唔係全部明白,但我唔理佢,漸漸佢同我分享搞笑内容或通識内的知識。而家仲每月買一本。
我認為睇書最緊要有興趣,我建議借孩子鍾意的题材的書引佢。漫畫都好,ORT都係漫畫,揀本内容、文筆ok嘅就得。

o3ngai  請問這系列哪一本適合3歲看?   發表於 15-1-20 16:42

引用:之前聽一個醫護人員講,佢做咗咁多年,在病

原帖由 Jane1983 於 14-10-20 發表
之前聽一個醫護人員講,佢做咗咁多年,在病塔前,陪年老父母傾計、餵湯、好好照料的,十個有九個都係女,仔 ...
仔,出钱請工人服侍父母就可能会!要佢自己親自做……好難了

Jane1983    發表於 14-10-20 19:47

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-10-20+發表之

原帖由 longlokma 於 14-10-20 發表
仔,出钱請工人服侍父母就可能会!要佢自己親自做……好難了
係最好唔好諗呀,有就擋bonus

回覆:贏在起跑線......咁終點係邊?

曾經有心理學家話呢個華人嘅“臍帶心理”,父母難以“切㫁“與子女嘅關係,不能以成人眼光對待子女、縱使子女已經成年,以致子女難以建立自己嘅獨立人格、個性

回覆 茄子 的帖子

無呀, 請問起邊搵到? 但求佢有興趣肯睇下, 已經無要求了, 肯睇都有一線生機, 望都唔望就死路一條

引用:回覆+茄子+的帖子 無呀,+請問起邊搵到?+但

原帖由 sugarbun 於 14-10-21 發表
回覆 茄子 的帖子

無呀, 請問起邊搵到? 但求佢有興趣肯睇下, 已經無要求了, 肯睇都有一線生機, 望都唔望就 ...
兒童圖書館有得借。

回覆:茄子 的帖子

另外,上網search方舒眉白貓黑貓有網上試閱版(這系列曾是甚麼十大好書)。

sugarbun  謝謝, 去搵下先  發表於 14-10-21 11:58

係香港教小朋友, 要有唐伯虎既精神先得:

別人笑我太瘋顚, 我笑他人看不穿

堅持自己既想法, 不受外界睇法影響嚟自己教養小朋友既理念
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+alazy+於+14-10-21+12:49+編輯

原帖由 alazy 於 14-10-21 發表

成日話嬴在起跑線, 但乜野先係贏呢?  個人認為羸要羸在小朋友 ...
好好的分享

hkpapa852 發表於 14-10-21 12:52
係香港教小朋友, 要有唐伯虎既精神先得:

別人笑我太瘋顚, 我笑他人看不穿
仲有大抽獎策略:
別人笑我蠢到死, 我笑他人冇update.

alazy 發表於 14-10-21 12:28
成日話嬴在起跑線, 但乜野先係贏呢?  個人認為羸要羸在小朋友既心、禮貌、態度同習慣,
所以起跑線在他/她聽 ...
十分認同係要教幼兒方法。

例四, 教小朋友每次攞一本書睇, 睇完放好再攞第二本。但無耐C6每次都係十幾二十本書放响枱面睇(佢要搵資料, 無辦法), 所以, 囡囡都係次次一系列的青田攞晒响身邊睇, 然後睇完就學爸爸放响張櫈度。你話係咪嬲到爆。

引用:Quote:alazy+發表於+14-10-21+12:28+成日話

原帖由 little_yolky 於 14-10-21 發表
十分認同係要教幼兒方法。

例四, 教小朋友每次攞一本書睇, 睇完放好再攞第二本。但無耐C6每次都係十幾二十 ...
哈哈,我阿仔最鍾意攤哂啲書係地下,因為佢呢排鍾意星球,佢會打開哂講木星果頁,然後圍個圓圈,之後圍住咁睇...😂不過佢都會執番哂,因為冇人明佢擺書的位置😓不過我錯在冇好好訓練佢小手肌,所以有啲精細動作做得唔係幾好。所以凡事都要講平衡,冇話邊個果套特別好

引用:+本帖最後由+alazy+於+14-10-21+12:49+編輯

原帖由 alazy 於 14-10-21 發表

成日話嬴在起跑線, 但乜野先係贏呢?  個人認為羸要羸在小朋友 ...