用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Playgroup 係咪好普遍?
go

Playgroup 係咪好普遍?

我個女就快兩歲,見到啲家長好中意帶bb參加playgroup,我係到諗而家是否要開始睇定。。如果唔去參加playgroup or preschool 會唔會好蝕底?!我住北區嫁,有無好介紹?價錢有無話大概幾多到?thanks a lot!

唔想去咁遠wor.......

係好普遍架
我個人認為因為時代唔同左, 依家D小朋友好少兄弟姐妹咁, 有時真係未必識點同其他小朋友分享同相處架....
去PLAYGROUP就好似去遊樂園咁, 邊玩邊接觸其他小朋友...
等佢地可以認知唔可以霸道,學習融洽相處

Playgroup is common but not necessary.

我唔覺得是必須, 唔去會蝕底
我自己本身有帶BB去PLAYGROUP, 但完全唔係因為怕蝕底, 唔會因為人去我去
我帶BB 去PLAYGROUP 係因為想俾佢接觸下其他小朋友, 而且有一個平枱俾父母和BB親子, 和學習怎樣和他親子

雖然playgroup好普遍,但唔係必須,如果自己識教,同埋多D出去公園,出街見人,都可以發展得好好。另外,家長可以自己上堂學教小朋友,都相當唔錯,始終父母是孩子最好的老師。

如選playgroup,可參閱此文章:
http://hcmontessori.blogspot.hk/2014/05/playgroup_21.html

Jessiefong 發表於 14-10-16 00:13
我個女就快兩歲,見到啲家長好中意帶bb參加playgroup,我係到諗而家是否要開始睇定。。如果唔去參加playgro ...
協康會
地址:新界上水龍運街2號北區社區中心1樓
電話:2670 4899

你可以去問下.

唔同家庭總會有唔同需要,我自己則覺得唔需要睇其他看法, 最重要係自己需要

我自己經驗係, 去PLAYGROUP 跟去公園接觸其他小朋友係完全兩碼子的事, 我不否定去公園多,小朋友也不會太怕陌生人和開朗

我係新手媽媽, 原本全無經驗, 冇IDEAS 去和BB 玩, 亦唔太知BB 既進度可以去多遠, 但在PLAYGROUP 那兒, 我學了好多兒歌, 有時也會模仿老師說故事的方式, 課程也有進度參考, 見到其他小朋友, 又會可以互相學習他人既方法, 加上,在PLAYGROUP 那兒, 會有一些自己家中未必有既大型玩具,所以我覺得PLAYGROUP 很有用

我也絕不否認, 去公園,郊外玩, 對小朋友發展會有很多好處, 我只是想講, 每個家庭圈子不一樣, 需要自然不同,

如我係第二胎媽媽, 又是大家庭很多表兄弟姊妹住在附近,常常一齊玩.....情況又很不同了