用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

真道和陳守仁 [複製鏈接]

如果2間都收,揀邊間好?

一間一條龍,一間呈分試

一間英文好,一間英文普通

請真道家長指教。

1    0    0    0

回覆:真道和陳守仁

真道是四點半後放學(宜家唔知仲係咪),如果住得遠,要認真考慮。語境亦是,係好唔同的,睇你要d物?

引用:真道是四點半後放學(宜家唔知仲係咪),如

原帖由 fishchow 於 14-10-16 發表
真道是四點半後放學(宜家唔知仲係咪),如果住得遠,要認真考慮。語境亦是,係好唔同的,睇你要d物?

...
真道英文如何?

抱歉也得說,為何還問這種問題?真會有一個家庭既有子女既讀a也讀b嗎?讀a 的家庭如何可得知讀b 的情況?那b 的情況還不是聽回來?那客觀嗎?
在a 的專欄問a好還是b 好,你期望甚麼的答案?

回覆:武航 的帖子

我知道冇人兩間都讀過,但我想聽下各位分析,相信大家在選校路上也會曾經經歷過決擇,迷惘,也會調查,分析。希望大家可以分享意見。不然,我心中有難題,該如何處理?

這是我的小小分享: 我的小朋友正在真道讀小一, 很開心從9月開始他不斷成長, 比起幼稚園時期更會自理. 開學時由我幫他執書包, 1星期後他自發要求自己去睇時間表, 排好次序去執. (嘩! 好驚呀!) 問佢小息玩咩? 佢話要準備下堂書本, 同埋睇圖書, 所以短既小息無去玩呀! (嘩! 變得咁大個?!玩喎! 咁吸引都唔去?) 佢話英文堂全英語對話, 仲叫我問佢問題(變得好有自信). 最神奇是科學堂, 相信沒有趣的事, 小朋友不會自發做. 他會要求我給他材料在家重做學校的小實驗, 然後講返比我聽係咩原理. 還有很多....... 真的感激他和真道有此”緣份”.

回覆:hogmail 的帖子

多謝分享。

我想問真道算是比較顛覆的教育理念嗎?我很欣賞及嚮往真道的教育理念。但我從傳統教育出來,又未必有能力將來讓孩子去外國讀書。所以對新派教育理念感到冒險。又真道會否太自由,讓孩子太過寬鬆嗎?

暫時所見,真道家長對學校都是正面,想請問有負面意見嗎?

回覆 Skyhouse 的帖子

顛覆的教育理念嗎?>> 顛覆? 不明白什麼意思. 我只知道年代不同了, 我們已經不可以將自己的"那些年"代入這個年代. 若果你仍然接受不了真道沒有校服. 真道絶對不是你杯茶, 不用再花時間去思前想後.

引用:多謝分享。 我想問真道算是比較顛覆的教育

原帖由 Skyhouse 於 14-10-17 發表
多謝分享。

我想問真道算是比較顛覆的教育理念嗎?我很欣賞及嚮往真道的教育理念。但我從傳統教育出來,又 ...
我又唔覺得太自由,老師對佢地有要求,開學時有同學擾亂上課秩序,叫極唔停,甚至被罸企。食完飯全部自己清理枱面地下。上課時總有時間比你討論,包保有機會問,喺學校學到識。老師主要用鼓勵方式引小朋友做多d,行多步。老師會話比小朋友知道d要求包括秩序要求,能完成,就有印仔,由於要佢地有團隊合作精神,組員犯規都會無印仔。我女兒返咗個幾月,主動咗。。。好多,每日諗明天點做好d,無話擔心明天返學有乜唔識會c。至於個教學成效,可以繼續留意公開試成績,口裨同學生質素係要經年累積,只要個教法有效,一定會有進步。另外,你大可以去中學部睇下放學同lunch d學生係點,在我黎講,成績其次,品德行先,我唔知自己個女將來係咪讀得成書,我其望係即使成績唔ok,都要知自己做乜,知自己想點,唔好失去信心,帶住正面嘅態度行出自己條路。

回覆:ozoz 的帖子

非常多謝你的意見。我其實只係想了解多些。

我最怕家長問多兩句就叫你唔好揀。如果我冇校服都接受唔到,咁簡單的問題,唔需要問人,問我自己就得了。

hogmail, 完全感受到你的驚訝,我都想阿囝係咁呀! 咁係佢自己叫你唔洗執書包?

ozoz, 你係咪見過中學部的學生,品德及行為good?

回覆:ozoz 的帖子

Ozoz, 好多謝你既分享,真道係我首選,亦有幸收到offer. 我比較担心既係要做project搵資料呢類功課我唔識引導小朋友去做,而令佢學得少好多野。想問下係咪家長要係呢方面幫好多呢?定係學校會教曉小朋友搵資料?尤其是FS1, FS2呢個階段,家長幫唔到問題大嗎?

回覆:braziljoe 的帖子

補充一句,我指既唔單止係搵資料,重有d啟發性要思考既功課

引用:hogmail,+完全感受到你的驚訝,我都想阿囝

原帖由 MayBride 於 14-10-17 發表
hogmail, 完全感受到你的驚訝,我都想阿囝係咁呀! 咁係佢自己叫你唔洗執書包?

ozoz, 你係咪見過中學部的 ...
我無親身去中學部,我舅父以前喺Canada 教小提琴,教過幾個真道中學移民去嘅學生,佢評語係知自己做乜,有理想,態度正面,英文跟到,學生大力推介母校,極喜歡學校。舅父話其中一個入咗醫科,要造福人群,另外嘅雖然無入醫科呢d勁科,都係現今難得嘅正常青年,有能力獨立,好正面。我舅父同我講一定要去了解下呢間學校,所以我先開始留意。另外,我周圍打探,問下有冇人識中學部學生,極大部分都係好評,多數評語係活潑但唔壞。有聽過一個朋友嘅朋友個小朋友中一定中二,見到auntie 唔叫人,似乎無乜禮貌。不過我自問,中一二時,我見到阿媽d 朋友都麻麻想叫人。

引用:Ozoz,+好多謝你既分享,真道係我首選,亦有

原帖由 braziljoe 於 14-10-17 發表
Ozoz, 好多謝你既分享,真道係我首選,亦有幸收到offer. 我比較担心既係要做project搵資料呢類功課我唔識引 ...
返咗個幾月,暫時都無做一d要我搜集資料嘅嘢。係有一次要帶佢去美術舘,之後佢寫感想,一句都得,貼張入場券,畫小小嘢。結局我女兒忍唔住自己自動再畫,放入自己本美術寶。我諗真道主張比d小朋友啱程度而有好輕微挑戰性嘅任務佢做,講真,比一份功課我太深奥,我見到都唔想做,爸媽自然會出手攪掂晒啦。功課方面,又唔覺有d好思考性功課,即使默書(溫固知新),每次都係練習幾隻字,識寫某幾個就可以,因為考運用,平時多睇書唔會唔識,平時無閱讀的話,你識默晒全個課文都未必有用。現階段,我學習緊多d聽佢講學校學咗乜理論,扮下唔識,向佢學習,佢又會捉妹妹比佢上課,自己做老師,我一邊煮飯一邊偷聽又會知佢學校入面發生乜事。而引導方面,我學緊點樣做一個coach 而非一個trainer, 仍然摸索中。

Thanks ozoz

回覆:MayBride 的帖子

頭一個星期我一路執一路教佢。第二個星期佢反客為主,話我知點執較好。現在他是自己動手執書包,見他不斷成長,變得上心,我都好開心好興奮。從學校派回來的堂課或功課得知,老師主張鼓勵讚賞學生,如功課答對大致都給予甲或A. 可能因為這樣,小朋友變得有自信。我也是ozoz fans, 幸好有她的分享,我對這校了解更多。在此多謝ozoz!

回覆 Skyhouse 的帖子

不好意思! Skyhouse. 確實有家長執著於真道沒有校服, 而思前想後, 亦浪費了學校給他的second in. 有很多人等著這offer 呀!

引用:我知道冇人兩間都讀過,但我想聽下各位分析

原帖由 Skyhouse 於 14-10-17 發表
我知道冇人兩間都讀過,但我想聽下各位分析,相信大家在選校路上也會曾經經歷過決擇,迷惘,也會調查,分析 ...
至於TSL, 都係好學校,各有特色,可惜我無讀過TSL比唔到資料你,你可以去TSL𠹭邊問下現任家長了解下,睇下邊間合適d。假如有幸2間都收,就可以快d決定,邊間都好,盡早放位,等其他有心人有機會入讀。

引用:真道是四點半後放學(宜家唔知仲係咪),如

原帖由 fishchow 於 14-10-16 發表

...
真道放4點2,我硏究過,因為每堂有5min break,所以長d。我女返到屋企大約5點多d,不過似乎現階段無需要補習各科去保持卓越水準,我見同車同站師兄姐都無乜補習但又好ok, 日日笑住返學,等車時一係玩一係睇課外書。至於我女兒,放學後,我多花d時間比佢睇下書,整理下自己包括協助照顧妹妹,準備好第二日精精神神返學好好學習。可能有d家長會擔心同其他學校小朋友比較,會識小咗字,學術唔夠,不過當我女返㴝同我講黄金比例,平衡嘅概念,自動唸d加數組合,自動讀課文比我聽,要求我幫佢練習普通話發音,要明天d做好d好d再好d,我長遠睇,對佢整個人發展不錯呢。英文語境我係有擔心過,始終係本地學校,我都唔可以要求太多,上英文課全英對答,英文用外國小二書,鼓勵大量閱讀,其實都算不錯la。我暫時無去補英文,不過可能要加長屋企時d English time(我都好耐無長時間講英文,當練習返), 再觀察下睇下點攪。每間學校各有特色各有所長,睇下邊間最合適自己小朋友就一定可以好好發揮小朋友潛能。

‹ 上一主題|下一主題