用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同2nd interview
樓主: yushbaby123
go

港同2nd interview   [複製鏈接]

回覆:港同2nd interview

我囡今年小一,我們出席左佢的parents night, 真心覺得港同小真係一間好好的學校,除注重學術外,覺得佢好有心教出一班活潑丶自重丶負責任的小朋友的學校。
連我老公一向吳理的,去完學校幾次都忍吳住講話間學校好有心,教職員望落都後生,但感覺好專業,好有經驗.
真係好開心大囡考到,妹妹是龍年,除了努力外都好講運氣,好驚吳收番細妹。希望各位爸媽同小朋友都入到你們心儀的學校啦!

回覆 elan 的帖子

回覆:elan 的帖子

我都去左,每ㄧ次參加完學校的會議都更加慶幸自己小朋友考到,真的是ㄧ間好照顧學生的好學校。

引用:我都去左,每ㄧ次參加完學校的會議都更加慶

原帖由 Piiglam 於 14-10-12 發表
我都去左,每ㄧ次參加完學校的會議都更加慶幸自己小朋友考到,真的是ㄧ間好照顧學生的好學校。

...
非常好!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港同2nd interview

好彩家長滿意証明我無呃你地入黎

回覆:Charlotte_mom 的帖子

真的好多得Charlotte_mom,ㄧ路由蒐集資料、面試都到現在入讀都解答我們好多疑問。根本就是學校PTA的校外延伸,多謝晒!

manmanchubb    發表於 14-10-12 13:36

Second in 需要/可以交portfolio嗎?

回覆:sarworld28 的帖子

校長講明唔收portfolio。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

Ok.  Save my time.  Thank you.  

Charlotte_mom 發表於 14-10-12 12:38
好彩家長滿意証明我無呃你地入黎
唉, 港同...... 簡直流晒口水啦!!!

引用:我囡今年小一,我們出席左佢的parents+nigh

原帖由 elan 於 14-10-12 發表
我囡今年小一,我們出席左佢的parents night, 真心覺得港同小真係一間好好的學校,除注重學術外,覺得佢好 ...
Charlotte mom,我小朋友有幸有2nd in, 但佢其實學習動機唔算強,做功課亦非常懶散,你覺得以港同既教學模式,適唔適合我小朋友呢,想以用家角度了解多d,thanks!!

醒目開學勳章 王國長老

我會咁講, 其實讀咩類型學校, 都係有野要學有野要做, 分別係, 功課上抄寫多, 定創作多? 例如小一英文, 港同唔重grammar住(大d就有練習做), 但會要求學生了解課文, 寫下信(有關個故事), 做下勞作(例如講完公園就用tissue box砌模型同介紹), 而傳統學校就要做功課(呢樣大家理解我唔解釋了), 咁in this case, 其實小朋友唔郁, 去邊種學校都係要家長拉牛上樹, 分別係: 份功課有幾"難頂"而帶來幾大阻力呢? 都係果句啦, 要做的一樣要做, 港同唔係傳說中無功課無默書, 一樣要溫習要交貨

所以如果小朋友主動的, 除左學校最基本要求, 可以學得好遠(因為功課好多時open end, 小朋友寫得深老師一樣奉陪), 而懶散的小朋友, 都會上堂學到應學的事, 不過功課多創作, 家長要費神d就係了

港同有樣理念我好欣賞的, 就係唔"倒模", 每一個小朋友都有讓人欣賞的地方, 以我仔為例, 從來唔係咩模範生(哎, 星中之星, 對我黎講遙不可及, 麻煩就有佢份), 不過老師一樣留意到佢背稿/話劇特別叻, 有俾機會佢, 早幾日, 至搵佢廣播宣傳一個校內創作比賽, 佢開心死了

引用:我會咁講,+其實讀咩類型學校,+都係有野要學

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-13 發表
我會咁講, 其實讀咩類型學校, 都係有野要學有野要做, 分別係, 功課上抄寫多, 定創作多? 例如小一英文, 港同 ...
請問2nd in要見校長嗎?

回覆 FortuneBB 的帖子

2nd in 係要見校長及副校長,信有說明的

回覆:manmanchubb 的帖子

封信寫見校長及副校長

應該second in 小朋友分組部份是見校長。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

多謝你呀,very useful information! 唉。。有offer先再諗。。。

引用:回覆+FortuneBB+的帖子 不用,第3round+先

原帖由 manmanchubb 於 14-10-13 發表

不用,第3round 先要
Thanks.  因為我見封信只需穿便服,但心想如要見校長是否不太好呢?想reconfirm。現在放心了,唔該哂!

manmanchubb  2 nd in 係要見校長,或副校長的   發表於 14-10-13 23:04
manmanchubb  sorry ar. 我睇錯以為係"家長   發表於 14-10-13 23:03

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝分享

港同真係好有心,我最喜歡就係沒有很窄的框架比學生,小朋友憑自己思考同體驗所學到既實用性遠比填鴨式教學

sorry  呀,我睇錯以為係"家長"2nd in 係in 校長及副校長,信有說明的
‹ 上一主題|下一主題