用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 生的媽媽加油
樓主: 2kidsma
go

Band 3 生的媽媽加油   [複製鏈接]

Add oil

醒目開學勳章 王國長老

好有意思的一個帖子 樓主及各位加油!

我女學校係直升, 我無問過banding (唔想知, 總之唔係top)

我女而家s3了, 竟然係上左中學至開竅, 而家識備課, 主動左, 對學習負責左, 對分數著緊左, 亦對自己叻的方面識自豪同更努力, 呢d至係重要, 因為迫住上其實好慘, 與其見佢唔享受但好乖咁去啃去拎90分, 我寧願佢係因為覺得自己做得到所以更俾心機然後拎80分, 呢個係我睇法

connielam    發表於 14-10-8 13:19

醒目開學勳章 王國長老

舊年演藝open day, 我同個女去睇, 好失望係有朋友一知道第一反應係: 點解呀你個女讀書好唔掂咩?
咩事啊.........讀演藝就一定係因為讀書唔叻嗎? 小朋友唔可以為自己興趣而努力嗎? 對我黎講, 無論佢將來做咩都好, 最緊要努力, 就總有出頭天

引用:Quote:lu-ka+發表於+14-9-23+20:44+我成日

原帖由 littlewoman 於 14-09-24 發表
那間直資校風如何?可以PM校名給我嗎?
Pls check PM

Charlotte_mom 發表於 14-9-24 10:54
舊年演藝open day, 我同個女去睇, 好失望係有朋友一知道第一反應係: 點解呀你個女讀書好唔掂咩?
咩事啊.... ...
演藝事業條路太難行了。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 14-9-24 11:30
演藝事業條路太難行了。
我無唸過要佢做專業演奏家, 佢都無本事

不過我想explore下, 譬如戲劇, filming等, 又點樣? 上次學校annual performance, 謝幕時見到有個後台工作人員, 係博士, 好生羨慕, 如果鐘意果行, 又可以用黎搵食, 又可以教人, 幾有意思, 點都好過我咁, 讀到書又點, 所謂MNC又點, 咁就坐寫字樓一世, 有時會唸, 係咪我以前唸野太窄, 令到自己失去好多有趣的機會呢

Charlotte_mom 發表於 14-9-24 11:48
我無唸過要佢做專業演奏家, 佢都無本事

不過我想explore下, 譬如戲劇, filming等, 又點樣? 上次學 ...
我哋果一代社會水平生活唔一樣, 要顧慮既嘢多好多的。
我都成日諗, 去大學是旦讀一科, 第時出嚟時旦搵份工養得起自己好, 定係入演藝學唱戲, 攞個唱戲學位好, 佢係鐘意, 又做得好, 但係好難養得起自己喎。咁偏門, 條路太難行了。

支持!!成績不是一切

但都想提醒樓主, 入Band 3 學校最怕是受朋輩影響學壞, 務必留神.
Kawaii

回覆 kawaii1128 的帖子

但Band 3 成績,一般直資又系英文教學,又未必收!收左?又驚第日進吾上,比學校踢出黎!

yenk 發表於 14-9-24 12:56
回覆 kawaii1128 的帖子

但Band 3 成績,一般直資又系英文教學,又未必收!收左?又驚第日進吾上,比學校踢出黎 ...

引用:Quote:sellse+發表於+14-9-23+23:36+請問葵

原帖由 2kidsma 於 14-09-24 發表
聽聞燕京都唔錯,  你可以睇睇.
Thanks,不過燕京在青衣,葵涌有無好介紹?

回覆:Band 3 生的媽媽加油

加油

回覆:Band 3 生的媽媽加油

支持你!

sellse 發表於 14-9-24 23:34
Thanks,不過燕京在青衣,葵涌有無好介紹?
對不起, 葵涌我不太知.   幫唔到,  睇下有無其他人知.  Sorry

剛讀報章一篇社論「向聽障艇王偷師」, 內文很有意思。駱坤海亞運划艇奪金。他在一間banding不高的中學讀書, 學業不出色, 家境貧貧困又有聽障, 很多人看來, 他已輸在起跑線上, 前途有限。但這沒有消磨他的鬥志, 也幸得教師發掘出他的體育天份才能, 最後得社會栽培而成功。這正是一個多元化教育的成功典型。
教育不應只為肯定某一類型的人而設, 人類各個天份都不同呀, 不是每個人都是學術型。就算學術成績只能被香港教育制度評為band3(何況是受著很多因素影響), 也真的不要輕看自己。青少年最重要的是自強不息, 在學校裡積極學習和參與, 漸漸地也能發掘出自己的興趣和才能。我見過band3的人成為了盡責的消防員和警員, 成為有愛心的老人護理員, 勤奮盡責的教師, 關愛別人的牧師。他們也能快樂, 充實和有意義地過活。
加油, 有機會與孩子一起讀讀那篇社論,作為引子, 鼓勵孩子自強不息喇

回覆 TiffanyLing 的帖子

同意。對band2及3的同學來說, 選擇一所好的中學真的很重要。學生在校內無所事事, 只會更變得消沉頹, 所以要找一間有心有力, 在課程上不斷想方法提昇學生學習動機的學校 , 對學生平日表現有一定要求的(如有措施要求準時交功課, 認真做, 打擊抄襲, 真的不懂得做就有輔導班等支援)
學校也應有多元化活動和領袖義工訓練等, 把握大小機會展示學生的成就 讓學生發掘潛能, 提昇自尊感和自信心。
學校內有好的工作團隊。愛學生又有領導才能的校長, 有責任感和無私愛學生的主任和老師, 有強勢而又得學生信服的訓輔老師。上下一心, 對學生的好行為加以鼓勵, 對不好的行為會及時糾正, 不會視而不見。校內越多這類特質教育工作者越好。
說到這裡, 我不禁會問, 香港究竟真的存在著這樣特質的band2, band3中學嗎?找到近似的, 也許是孩子的福氣。
振作起來, 大家做一個身教, 不輕易放棄的, 繼續與孩子一起努力尋找好的band2band3中學吧!

回覆 happymama22 的帖子

請教各位MaMa,九龍城網,有冇類似既Band3/Band2既中學或直資呢?

yenk 發聽1,表於 14-9-25 16:42
回覆 happymama22 的帖子

請教各位MaMa,九龍城網,有冇類似既Band3/Band2既中學或直資呢? ...
九龍城或直資,我都極有需要呀,唔該曬!

引用:+我仔係Band+3,+出年升中一,+++由始至終我

原帖由 2kidsma 於 14-09-22 發表
我仔係Band 3, 出年升中一,   由始至終我都無想要個仔好叻,  只希望佢中中間間, 但點都估唔到佢會係 Band ...
My stituation same as you

happymama22 發表於 14-9-25 12:16
回覆 TiffanyLing 的帖子

同意。對band2及3的同學來說, 選擇一所好的中學真的很重要。學生在校內無所事事, ...

‹ 上一主題|下一主題