用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 生的媽媽加油
樓主: 2kidsma
go

Band 3 生的媽媽加油  

support !

媽咪的態度正確, 值得一讚

不過, 如係我, 我會嘗試搵出佢既原因, 從各方面睇下有無辦法可扶助佢.(不單是飯後看看功課哦) 另外, 攞獎, 係長時間既培育, 機會亦係父母首先去制造, 子女才能有信心去創造成果.

相信自己的孩子會改變! 我時常同仔講, 今日你唔得, 可能明日得; 今年你唔得, 可能明年得.......只要你努力, 終有一日得!
互勉之

早晨各位好媽媽,   老實講有時見到人地個小朋友點叻點叻, 心內都有點兒酸味味,  但又如何呢!    其實每個孩子的成長都唔同, 有些早熟有些遲熟, 只是他的能力時未到, 就像BB學行一樣, 要佢自己敢行先會行, 你迫佢, 反而會令佢害.   只要我地唔放棄, 相信成一定追到.

我知道我仔係信心問題, 我都有了解佢情況,   這是長久以來的問題, 自佢小三成績開始下滑時, 就越來越差.     雖然佢今次呈分成績進步咗, 但係都升唔到 banding, 唯有幇佢揾間校風好的中學啦.

回覆 2kidsma 的帖子

校風最重要,加油!

其實小朋友的品德教育是最重要的,成績反而係其次

支持, 最重要是人格 BAND 1

SONIALAI  Exactly.  Band 3 校也有好學生   發表於 14-9-23 12:25

回覆:Band 3 生的媽媽加油

肯定有個band 1媽媽先

回覆 2kidsma 的帖子

我亦面對緊同樣問題,比左好多心機同佢温習,請私人補習,結果第一次既呈分試,系最差既一次! !囝囝好純,好helpful,心地好,但對讀書冇興趣!最怕系派左去一間校風吾好既中學,因而學壞!希望可以搞到間校風好既(九龍城網),而又入到既Band 3 中學!但又談何容易呢?

好同意, 我只選校風好, 關愛學生就夠, 成績我唔會理, 講真, 自己個小朋友,
點會唔知佢既底子... 我唔需要佢讀書叻, 因為佢會讀得好辛苦, 但得出來個結果
都未必係好.... 只要佢乖唔好學壞, 人品好就願了...

大家共勉之.... 希望多些過來人, 多些分享下我地呢類小朋友既前路...
雖然讀書唔叻, 但品格好好, 個性純良, 操行良好...其實仲有好多出路.....

大家一齊加油!!

剛才看到晴報的其中一段說

非常爸爸:不想子女壓力大

該父親向校長解釋,不想子女太大壓力,再加上一般認為「叻」的學校或名校給人不可一世態度。梁校長引述該父親說:「讀書叻又點,出到社會都係打工,最緊要做嘢叻,讀書唔叻,或可以做老闆!

大家努力吧!   我們的孩子不是蠢過人, 只是他們未準備好.    結困不重要,  最重要是他付出的過程.

加油呀, 媽媽.

你囝有一位懂體諒, 明白又了解佢, 支持佢的好媽媽.
你地都要一齊加油.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

我成日同我仔講,讀書唔叻唔緊要,最緊要品行優良,一個讀書有幾叻都好,如果佢行為惡劣做壞事,冇人會欣賞佢,冇人會鍾意佢,我仔好受家。所以雖然佢係b3 生,但佢係小學操行有A, 最後幸運地入到一間b2a-b既英文直資中學,佢仲得好開心。

lu-ka 發表於 14-9-23 20:44
我成日同我仔講,讀書唔叻唔緊要,最緊要品行優良,一個讀書有幾叻都好,如果佢行為惡劣做壞事,冇人會欣賞 ...
請問係邊區啊?

請問葵涌有咩Band3校風較好的?

lu-ka 發表於 14-9-23 20:44
我成日同我仔講,讀書唔叻唔緊要,最緊要品行優良,一個讀書有幾叻都好,如果佢行為惡劣做壞事,冇人會欣賞 ...
那間直資校風如何?可以PM校名給我嗎?

johnnywalker 發表於 14-9-23 18:15
有無同學校研究過點解仔仔屋企識晒、返學就失晒憶?
都有同老師傾過,  例如黙書時, 佢一唔識, 就會停哂係度諗, 結果連後面的都聽唔到.    而家好D啦,   教佢如果唔識就唔好理 繼續去.   佢始終都係信心問題,  又八掛, 又心散,  呢D 都要慢慢改.   

sellse 發表於 14-9-23 23:36
請問葵涌有咩Band3校風較好的?
聽聞燕京都唔錯,  你可以睇睇.