用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 壓力由呢一分鐘開始
go

壓力由呢一分鐘開始 [複製鏈接]

自從填完改表已經有呼吸困難,希望佢小學,中學大學可以順順利利hea hea 下過渡。有個開心童年

0    0    1    0

開心唔等同hea o咼~~

Jane1983  同意!  發表於 14-9-22 09:42

Lei 個stage 緊張係人之常情,但你唔放鬆佢又點會有開心童年

史科菲 發表於 14-9-22 00:52
自從填完改表已經有呼吸困難,希望佢小學,中學大學可以順順利利hea hea 下過渡。有個開心童年

...
小朋友讀書生涯起碼12年, 放鬆D,依家只係去交份自行表啫!
如果你小朋友入到間一線官津學校開始小一生後, 你會發現填表呢D所謂壓力, 其實微不足道.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:史科菲+發表於+14-9-22+00:52+自從填

原帖由 hkpapa852 於 14-09-22 發表
小朋友讀書生涯起碼12年, 放鬆D,依家只係去交份自行表啫!
如果你小朋友入到間一線官津學校開始小一生後, 你 ...
我想壓力係來自"入唔入到",而唔係入到後既壓力。

不過,入到之後就要面對你所講既壓力。

Yanamami  無希望就自然無失望~  發表於 14-9-22 10:17

如果係諗住hea住黎讀書, 揀間2線輕鬆D嘅學校, 冇乜人同你爭, 又洗乜大壓力. 但若果又要入一線名校又想hea住讀就不切實際了.

引用:如果係諗住hea住黎讀書,+揀間2線輕鬆D嘅學

原帖由 tantanmama 於 14-09-22 發表
如果係諗住hea住黎讀書, 揀間2線輕鬆D嘅學校, 冇乜人同你爭, 又洗乜大壓力. 但若果又要入一線名校又想hea住 ...
非常贊成你講,唯一係,而家好多區所謂二線同樣都谷,要hea!可能樓主要考慮三線

回覆:壓力由呢一分鐘開始

好芧盾啊!既然心態想hea同開心,為何現在已給自己壓力??

回覆:史科菲 的帖子

你而家已經有壓力,小朋友好難hea住開心

‹ 上一主題|下一主題