用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔校網那些官/資學校 著重啓發創意多於功課及測默量 ...
go

灣仔校網那些官/資學校 著重啓發創意多於功課及測默量?

醒目開學勳章 王國長老

我就唔多覺......否則我都唔駛誇區仲要交學費, 我想俾小朋友返學開心姐

醒目開學勳章 王國長老

我小朋友讀港大同學會(柴灣), 不過收生(2015/16)已經過左了
我自己住12網, 個個都羨慕, 我就寧願唔要名校要開心, 果時隨左港同, 我報讀的學校去到TKO(播道/真道).....畢業真正活動教學的學校選擇唔多

如果你真係著重啓發創意, 而唔要求功課量, 咁你對升中成績有冇要求先?
如果都唔係太高要求, 你可以諗下灣仔2間以專收非華裔學生為主既小學, 佢地既彈性度一定比傳統官津校高, 功課量亦相對地較少, 而且其實升中派位都唔一定差, 問題只係你接唔接受到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

灣仔真係唔覺有, 大部份都係死谷爛谷!!
希望每天開心渡過 ;-)