用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺,新/舊華德
go

陳瑞祺,新/舊華德 [複製鏈接]

20分邊個機會大?兩間邊間比較嚴同功課多?

0    0    0    0

回覆:陳瑞祺,新/舊華德

我都想知

Me 2

如果只計嚴同成績,可以選舊華德。功課不算少,有抄寫,孩子理應可以自己做完。

引用:如果只計嚴同成績,可以選舊華德。功課不算

原帖由 elvisBB 於 14-09-21 發表
如果只計嚴同成績,可以選舊華德。功課不算少,有抄寫,孩子理應可以自己做完。

...
我自己希望可以活動教學,但朋友話而家所有學校都好谷,好多功課

本来我都幾喜歡陳瑞褀,實在是間好學校,不過實地視察後,我估旁邊個大地盤讀完六年都可能未起完,還有常盛街仲有幾個重建項目,...影响咪話唔細....真無奈...真可惜.....

其實問心,有幾多學校可以做到活動教學,香港又有幾多老師可以考到學生,我覺得香港的活動教學,係好多project,而且仲有好多家長要幫手做,我本身是反對的,我覺得功課要老師教,學生自己做才是真正的學習,我仔上中文堂一樣會叫小朋友扮行沙灘,扮風吹,扮海浪聲,這又算唔算活動教學,我都分唔清,只是我覺得舊華德都幾平均,是一所好學校。

引用:本来我都幾喜歡陳瑞褀,實在是間好學校,不過

原帖由 Masclow 於 14-09-21 發表
本来我都幾喜歡陳瑞褀,實在是間好學校,不過實地視察後,我估旁邊個大地盤讀完六年都可能未起完,還有常盛街仲 ...
咁大問題,我都要去實地考察

elvisBB 發表於 14-9-21 22:54
其實問心,有幾多學校可以做到活動教學,香港又有幾多老師可以考到學生,我覺得香港的活動教學,係好多proj ...
你仔仔既係活動教學。

兩間華德從70年代開始試行活動教學, 係第一批試行既學校。點解我知? 因為小女子當年無端端啲枱由一排排轉咗一組組。從來得知啲枱係由當年副校長暑假連同男教師親自手做的。

我响舊華德既生活到依家都好懷念, 因為學校嚴, 同學有共同話題(學老師是非), 隔離有墳場, 又有好多鬼故事。個小教堂仲好靚。

‹ 上一主題|下一主題