用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 高主教面試
樓主: Sasa135
go

高主教面試

引用:Quote:tokwawan+發表於+14-9-21+16:07+朋友

原帖由 babycute2009 於 14-09-21 發表
作為一個校長, 會咁樣講野?!
2014—2015 年度既畢業生才係由高幼重辦K1讀起,人數多達 ...
第1年插班生及聖猶達學生是不夠60人,且並非真正高幼k1讀到K3。

回覆 vnghk0001 的帖子

其實高小對於收高幼生好"吝嗇"吓,跟本談不上一條龍或半條龍!

回覆:EFJ3 的帖子

其實教區係真心想接龍的,咁就睇下今年會收幾多"親生仔"參考下。

引用:朋友讀緊,+今年開學時,+校長講高幼上的小朋

原帖由 tokwawan 於 14-09-21 發表
朋友讀緊, 今年開學時, 校長講高幼上的小朋友成績跟得不太好, 所以今年interivew的高幼生, 冇話有優勢, 唔 ...
上年去高主教的K3生是聖猷特的學生、成績唔達標是可以理解

回覆 mamay 的帖子

唔同意,事實係高幼的英文水平低,高小嫌棄。

王國會長

vnghk0001 發表於 14-9-21 19:55
其實教區係真心想接龍的,咁就睇下今年會收幾多"親生仔"參考下。
佢地自己都話一條龍

回覆 EFJ3 的帖子

真係好笑, 你咁講真係好似一竹篙打一船人, 高幼生英文水平我相信唔會差到好似你咁講.....
只不過校長想收D 精英中的精英生, MAKE SURE 佢班學生將來可以直升直屬中學以及認付升大學試DSE.  當日家長會講得好清楚啦.......

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

回覆 小艾比 的帖子

看清楚, 我只是說”高幼”英文水平低並沒有”高幼生”英文水平低, 未能龍校或半龍校只是期望錯配!

回覆 bckobi 的帖子

我只是講親身經歷過的事實,非惡意中傷也無意再詳述

回覆:EFJ3 的帖子

咁高幼比起其他雙語學校嚟講英文係無咁強,我都認同。不過我相信高幼生家長都會自己補底,面試日高小高中服務生見到高幼生有主動同佢地打招呼同打氣,叫高幼生加油,俾鼓勵佢地。所以我又唔覺佢地係唔願意收高幼生喎。我個人覺得高小都好正面對待高幼學生。

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

如果真係一條龍就好,等我唔洗報其他小學,希望快D接到龍,等其他家長唔洗咁憂慮!

回覆:高主教面試