用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?  

Hoining 發表於 15-11-18 21:30
唔係…我家老大小四開始食葯,傳統小學成績一路keep住1x/13x, 最後入咗B1英中。
老二今年小四食咗葯2年,活 ...
請問他們上堂時的表現oK嗎?

我個仔二年級, 專注不足, 情緒亦容易起伏, 發皮氣, 已響瑪麗一直跟進, 已食藥左年幾, 初初是4小時藥, 跟住8小時+4小時, 而家剛轉12小時一粒(C字頭), 但一轉左佢好抗拒, 明明細粒左又話吞唔到, 一叫佢食就發癲了, 我都冇佢辦法, 最後有1,2次老師望住佢食, 佢夾硬咬碎先吞, 我估應該唔可以咬碎的, 而家都唔知點算....一直呢2個星期都攪佢唔掂. 大家有咩方法呢?

回覆:lololala 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆:BrianHoHoHo 的帖子

係咪食呢隻藥後有唔舒服,所以好抗拒?

回覆 COE1205 的帖子

試左2,3日吞到, 又唔覺佢唔舒服, 功課做快左, 情緒穩定D, 但之後又唔肯食..... 真冇佢辦法.

醒目開學勳章

引用:回覆+COE1205+的帖子試左2,3日吞到,+又唔

原帖由 BrianHoHoHo 於 16-02-15 發表
回覆 COE1205 的帖子

試左2,3日吞到, 又唔覺佢唔舒服, 功課做快左, 情緒穩定D, 但之後又唔肯食..... 真冇 ...

我仔都係食Concerta,食36mg, 但無問題喎!

要多運動,注意飲食

回覆 meilinglin 的帖子

你地子女有冇此情況? 對學習動機近乎零, 俾佢自由選擇興趣班, 都不大興趣, 佢同我講, 都係唔好啦, 我都唔識, 好難架, 一直佢所學的興趣班都唔長久, 大部份係佢冇興趣 (參加時, 可能話好, 因為我勸佢試下先) 小部份係老師唔滿意佢表演, 我真係好想佢有自己喜歡的興趣, 點解咁難架?

唔會,我仔鋼琴依加六級,考完三级後佢又講過唔想學了,話太浪費時間,我地叫佢唔好半途而废,结果又繼續學

但是仔仔説話冲動,有D唔嫰後果,好担心佢得罪人無心無知。

meilinglin 發表於 16-2-16 07:43
要多運動,注意飲食

我個仔都係, 情緒一來, 佢自己完全唔知自己講乜, 講好多唔應該講的, 而我就聽得最多, 最近因抗拒食藥, 做成好多問題, 爭吵, 差唔多每日我叫佢做功課, 沖涼...... 換來一大堆極傷我心的說話: 最憎就係媽媽, 我唔想再見媽媽, 你來去死, 仲有好多好多, 聽得我呢兩天心都實, 唔想再理佢, 唔想雙方再爭吵.

我仔唔會講我,但是冲動,比如,在校功課寫課英文粗囗,被記缺點,心直口快,對自己不滿的事就不計後果講嘢,得罪人!不會看人眉頭眼色。。。有時令大人難堪

COE0215
36g是-天吃幾次?

醒目開學勳章

一天一次  12小時

讀書成績唔係代表一切.  仔幼稚園時已懷疑係ADHD, 所以小學仔讀咗邨校.  小一讀小一課程, 功課冇咁大壓力, 我哋又唔迫佢. 老師接納佢, 佢又讀得開心, 我哋已經好滿足.
另外, 早一兩年睇過無線有個新聞節目講成年人ADHD, 其中有一家四口都係ADHD, 父母仲係醫生添, 可見ADHD都可以係讀到書的.

最近從某网上書店看到些書, 希望和大家分享一下:

分心不是我的錯:正確診療ADD,重建有計畫的生活方式(增訂版)
分心也有好成績-克服注意力缺陷,追求成功的人生
分心就該這樣教:從優勢能力出發,找出學習新方向 Superparenting for ADD
過動兒父母完全指導手冊(修訂版)

我想問, 係唔係專注力不足既小朋友寫字都好似打風咁架???
同埋, 學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友, 因為唔專注, 所以影響進度....

是啊,写字潦草,沒耐心

我係好媽媽 發表於 16-4-12 11:04
我想問, 係唔係專注力不足既小朋友寫字都好似打風咁架???
同埋, 學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友, 因為 ...

唔一定寫字差,我仔d字人人話靚,但就真係少數,只因咁啱佢鍾意寫字,佢讀書亦好好.
但佢亦係勁唔定,勁貪玩,手痕,身痕,成日受傷,傷到老師驚驚哋佢.