用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校, 傳統教師針對學生, 係咪投訢都無用? ...
go

津校, 傳統教師針對學生, 係咪投訢都無用? [複製鏈接]

[tr][/tr]
如津校有呢類教師, 而佢地好過份地針對學生, 係咪投訢都無用?

但直資/私校, 投訢係有用呢?

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

都唔係....睇學校管理層做法

回覆:津校, 傳統教師針對學生, 係咪投訢都無用?

我親戚個女係某間津小到讀,因為成績麻麻,經常性地俾同班一個男同學蝦,有次嚴重到用鉛子筆畫花哂條校服裙,我親戚嬲到即時返學校投訴,點知個班主任只係話個男仔曳,但佢地都無辦法,我親戚聽完仲嬲,要係學校叫老師打去個男仔屋企同佢阿媽講。其實我想話而家d老師咁㗎,咩責任心都無,好不負責任。但我都相信一定有好老師。所以都係要同學校反映你嘅意見

ckh311 發表於 14-9-19 18:43
我親戚個女係某間津小到讀,因為成績麻麻,經常性地俾同班一個男同學蝦,有次嚴重到用鉛子筆畫花哂條校服裙 ...

其實我想睇吓有無喱類CASE 發生過, 投訢後, 學生無好下場

引用:Quote:ckh311+發表於+14-9-19+18:43+我親戚

原帖由 minmin 於 14-09-19 發表
其實我想睇吓有無喱類CASE 發生過, 投訢後, 學生無好下場
除非你可以投訴到佢要辭職,而呢個老師又係犯眾憎,咁就有運行。

任何學校都係架啦,攪大件事對學生一啲好處都冇。

引用:Quote:ckh311+發表於+14-9-19+18:43+我親戚

原帖由 minmin 於 14-09-19 發表
其實都係照舊俾人蝦,老師唔理佢,無對佢特別好同唔好

投訴佢、反晒臉,佢分分鐘老羞成怒,小朋友仲慘。

但家長多去學校,同老師傾吓、了解吓,態度誠懇,表示非常關心、非常重視,佢投鼠忌器,可能會收斂吓,咁小朋友可能有好日子過。

咁做,好似縱容衰老師,但為小朋友利益,無辦法。

引用:我親戚個女係某間津小到讀,因為成績麻麻,

原帖由 ckh311 於 14-09-19 發表
我親戚個女係某間津小到讀,因為成績麻麻,經常性地俾同班一個男同學蝦,有次嚴重到用鉛子筆畫花哂條校服裙 ...
公道講,好多時呢啲case唔係老師唔負責任,而係老師都理唔到。
好多時老師向呢啲問題學生嘅家長反映,佢地啲家長都唔會接受,甚至鬧反老師唔識教佢地嘅仔女。如果老師繼續跟進,佢地會同學校投訴老師針對佢地,甚至嘈到上教統局同平機會,俾你係老師都想息事寧人算啦。

我有朋友個小朋友之前讀SXCC,俾老師針對,投訴後校方冷處理,最後朋友唯有為小朋友轉校。

回覆:minmin 的帖子

學校就是社會的縮影,直屬上司唔妥你,一定無好日子過。

Jane1983  根本就係  發表於 14-9-19 23:41
minmin  我知  發表於 14-9-19 23:21

littlefaith 發表於 14-9-19 22:51
我有朋友個小朋友之前讀SXCC,俾老師針對,投訴後校方冷處理,最後朋友唯有為小朋友轉校。 ...

名校 SPXX ? 都係咁! 咁我唯有認命了?

回覆:津校, 傳統教師針對學生, 係咪投訢都無用?

認識一對夫婦,本身就是band 1津中的校長,兒子唸出名貴價私小,一樣比老師針對。

校長自己是行家也拆不了局。點解? 有句成語叫陽奉陰違,老師明的不來,可以耍陰招。

私小行政獨立,尚且如此。津校不問可知。

要明白,除非是有真憑實據違反了專業守則,否則官津校是不能隨便解僱老師的。

回覆 minmin 的帖子

唔好以為名校就一切理所當然的岩

minmin    發表於 14-9-22 17:01
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!
‹ 上一主題|下一主題