用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 融合教育一問?
go

融合教育一問? [複製鏈接]

我打電話問教署有關融合教育問題,佢地答我間間都有融合教育,教署有比錢學校做!但我打去筲祟問有關融合教育問題時,筲祟答我佢地唔做融合教育!
   0    0    0    0

cl_kaka 發表於 14-9-18 14:39
我打電話問教署有關融合教育問題,佢地答我間間都有融合教育,教署有比錢學校做!但我打去筲祟問有關融合教育 ...
應該係間間都可以做融合教育, 但唔係間間都肯做, 肯做就有教署冿貼,
注意有部分學校照收SEN, 照申請冿貼, 但什麼都唔做

學校可以選擇不參加融合教育,即無教局津貼。
我都係上個禮拜參加學校open day先知道。

回覆:融合教育一問

但可以唔做融合教育嗎?如果寫住sen去參加自行或大抽獎,會影響結果嗎?

arialzsc 發表於 14-9-19 15:09
學校可以選擇不參加融合教育,即無教局津貼。
我都係上個禮拜參加學校open day先知道。 ...
我都想問 ??? 官津校可以不參加 ????  如果個sen是世襲咁學校咪捉蟲????!!!!!

rainbowcov  哈哈哈..... 咁都俾你諗   發表於 14-9-19 16:50

唔難諗到呢

我識朋友既朋友個老豆OLD BOY 係LS, TWINS入左 , 好似支援都OK

即係咁,老師冇去接受這方面的培訓又如何support lei?  極其量就功課和考試調適

如果SEN學生, 家長又知學校無支援, 咁應該佢都唔會諗.

學校不可拒收SEN學生, 佢亦可照收教育局錢, 不過, 收左錢可以唔用係SEN學生身上, 佢是但整個功課輔導班, 一個星期叫你返兩日, 到教育局CHECK到, 咪話做左野, 咁你讀唔讀得上, 跟唔跟到, 佢都可寛佬懶理

醒目開學勳章 貢獻勳章

Constancemam 發表於 14-9-19 17:09
我識朋友既朋友個老豆OLD BOY 係LS, TWINS入左 , 好似支援都OK
新生家長會,校方用咗好多時間,強調學校提供各種唔同嘅支緩,以及補底班,去幫助有需要嘅學生/家庭相對上,對資優嘅支緩反而只係輕輕講少少
我得到嘅訊息係,資源唔會平均分配,只會係有需要嘅學生多d,能力高嘅學生少d

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

pocoyo123 發表於 14-9-19 18:57
如果SEN學生, 家長又知學校無支援, 咁應該佢都唔會諗.

學校不可拒收SEN學生, 佢亦可照收教育局錢, 不過,  ...
SEN可以係行動不便,或者視力唔正常以我理解,自行表上填嘅SEN code,應該已分類咗,學校可因應本身資源分配,就算抽中都可以唔收該位學生
如果唔係,仲乜要你填喎!

恐龍家

填咗SEN就一定對派位有影響,但如果唔填而又入咗間支援唔到個小朋友既學校,咪仲大件事!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

引用:Quote:pocoyo123+發表於+14-9-19+18:57+如

原帖由 小曳人 於 14-09-19 發表
SEN可以係行動不便,或者視力唔正常以我理解,自行表上填嘅SEN code,應該已分類咗,學校可因應本身資源分 ...
填sen code係因為要早d比學校知道個學生有乜野問題,可以在開學前同家長學生溝通,有乜可以幫到學生

不是間間學校都樂意收sen學生,拿左錢都不做野,如果打去問時,學校答無做,真係不好勉強,入到去都無幸福

有d學校,真係好用心去做溶合,好多幫學生,可以去聽下其他家長意見

醒目開學勳章 貢獻勳章

CrabPincers 發表於 14-9-20 09:10
填sen code係因為要早d比學校知道個學生有乜野問題,可以在開學前同家長學生溝通,有乜可以幫到學生

不是 ...
如果該校有資源,有能力幫到就係
如果學校無電梯,睇怕佢唔會收一個行動不便嘅學生
當然,呢個係例子,我無親身見証過,但網上流傳過25分自行入唔到某校,但同年20分有人抽到嘅故事,當中主角係有SEN

恐龍家

理論上間間收政府錢的官津直資都可以有融合, 只是現實上名校說有, 都不要信, 尤其是心理上如  學習障或  Delay 的.   

我見一些上位中的二三線地區小學,  P1 Delay 生可以ABC, 簡單中文 都寫不了, 照可以由佢上P2,    P1的只有一些workshop服務, 起不了大用.   

此類 SEN家長實際可以做的  找一些小班的, 容忍度較高的學校 會好些.

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+14-9-20+09:10+

原帖由 小曳人 於 14-09-20 發表
如果該校有資源,有能力幫到就係
如果學校無電梯,睇怕佢唔會收一個行動不便嘅學生
當然,呢個係例子,我無 ...
我自身經歷,個仔sen, 有填表,第一輪自行入左,雖然學校不是乜野神級名校,但亦是好多人想入,抽都入不到

網上流傳未必係真實,如果你是25分的父母,仔女係sen, 又知道有人20分入到,你會不會去教統局投訴要查過明白?

cl_kaka 發表於 14-9-18 14:39
我打電話問教署有關融合教育問題,佢地答我間間都有融合教育,教署有比錢學校做!但我打去筲祟問有關融合教育 ...
教署本書仔寫得好仔細, 學校支援什麼, 用心點看看你區內每間學校資料, 讀障, 心理學家提供, 課程支援等等......很有用的.

引用:Quote:cl_kaka+發表於+14-9-18+14:39+我打

原帖由 melonfans 於 14-09-20 發表
教署本書仔寫得好仔細, 學校支援什麼, 用心點看看你區內每間學校資料, 讀障, 心理學家提供, 課程支援等等.. ...
請問何處睇倒本書仔?

官hong 書仔or 校長public speech 通常都講到好完美,但reality 就

Heep hong, 聖雅各 這類機構周不時都會有free talk on sen 如何選校,深入了解不同的形式for sen support,如何解讀學校報告,有需要的網友不妨留意下他們websites.

keykeyman 發表於 14-9-22 00:36
請問何處睇倒本書仔?
請問何處睇倒本書仔?X2
‹ 上一主題|下一主題