用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 伊利沙伯中學--交流區
樓主: zarplalam
go

伊利沙伯中學--交流區  

雖然我從來都無參加過QES 簡介會, 但我知每年11月或12月份舉行, 給公眾人仕參觀.
袁校長以前任校長, 上網 search 吓 已經找到答案.
陳老師CPW, 阿囡中三是她教中文科. 教學一切正常. 只可能是 : 牛皮燈籠 點極唔明.

引用:回覆+1010mum+的帖子 Mr./Ms.1010mum,+你

原帖由 siulp 於 16-06-18 發表
回覆 1010mum 的帖子

Mr./Ms.1010mum,
乍看之下,可真是滴汗!這種非友即敵的思考模式,我以為是電視劇才有的情節。
慚愧,我真是太井底了!

伊中每年11月底,都有中一入學簡介會,讓小五小六的家長參加。人數有限制,先到先得。大家都非常踴躍,每年都有向隅的家長在網上求票。2015年,收窄到只限六年級的家長。我有幸參加了兩年,14年是陳校長,15年是袁校長。~並非我與兩位校長有何私交,只是心儀此校,特別留意此校動向,金睛火眼盯著校網,消息一出立刻發信。(此也是伊中為人垢病之一:電子年代,還要人寄信寄信封去索票,費時失事又不環保。~伊中的現任家長,請代向校方建言改進)

每年3月,伊中有開放日,不需報名,任何人可去參觀。校網有公佈,小學也會通告。開放日,14~16年,我去了3次。每一次,我都找機會找老師學生傾計,籍以增加了解。

我們小學,每年都有10+人升讀伊中,基本上各級各班都有人,想打探下消息,有何難度?

至於新校長的往績,作為盡責任的家長,自然也是要千方百計去打探一下才能心安。

功課做足了,將來若有幸入讀,若現實與期望有落差,想必也不至太大吧。

我倒是有點好奇,這位家長當初選校時,這些功課都沒做嗎?

回覆 1010mum 的帖子

謝謝你的答案,我完全明白了!

一位負責選科編班的周老師,在這個重要時候離港旅行, 不理中三升中四學生的死活。

校長忘記教育理念,只顧提升DSE成績,限制來年選取M1/M2人數是36人(中三级數學成績最高36人),就不顧其他同學的要求。

以下就是同學們的文章:

#‎QES1633‬
"校長將今年中三選修數學延伸科M1/M2嘅位減到淨翻36個,令到好多有興趣同埋有能力讀嘅同學拒之門外,實在令人氣憤!
就算每年都會有同學退修,就用呢個為籍口,咁樣落去,係唔係會變成每一科都會有同樣下場。
到期時每一科都會有好多限制,同時入本地大學率只會每况愈下!
說好的所謂「自由」選科,其實只係好似而家嘅香港d高官講香港嘅政策咁,講就「天下無敵」,做就「有心無力」。
~令人失望~

#‎QES1634‬
周老師點解你要係選科咁重要的時候先黎去旅行,掉低我地無人理,求助無門!好似孤兒仔咁!人地可以去搵班主任幫手攪「轉班」,我地就乜都無。好可憐呀!選科呀!會影響嚟緊果三年呀!會影響我地有地入大學!會影響我地嘅未來呀!點解學校咁多老師都唔揀?係唔係有心整我地呢一班!

http://www.qes.edu.hk/hkdse2016_result.pdf
學校出了DSE 成績

回覆:伊利沙伯中學--交流區

是很好的成績

今年中一收生 男女比例  58比86

引用:一位負責選科編班的周老師,在這個重要時候

原帖由 siulp 於 16-07-11 發表
一位負責選科編班的周老師,在這個重要時候離港旅行, 不理中三升中四學生的死活。

校長忘記教育理念,只 ...
唔好意思,請問知唔知道其他理科科目學額有少呢? 謝謝。

今年中六生, PHY CHEM BIO Enom M1 兩班 , 其餘一班
最後M1 只餘下1班. 連我囡都有份drop M1
今年中五生, BAFS 開了兩班, 其實睇學生簡哪科, 學校盡量夠人開班.

回覆:伊利沙伯中學--交流區

請問高中選科是3x,定2x架?

siulp 發表於 16-7-11 22:50

校長忘記教育理念,只 ...
siulp同學/先生/小姐(?)我留意左你好耐
自我介紹下先 我係QES 15年畢業既同學仔
係中文大學讀緊書
見到你拋左好多數據同"fact"黎係網絡之間大肆追擊QES同老師
我睇唔過眼
我只會係度回覆你一次 因為我課業繁重冇太多時間同你拳來腳往

第一、你係之前既回應話你係QES既中四學生仲用「我們」黎稱呼自己
然後仲釋出左好多關於教學質素既數字 就係你所講既「客觀」數據
但係首先係我身為學生 六年來都唔會有機會係公開場合/學校內部講座/校訊同其他文件接觸過有關數字
請問如斯數據何來? 點解可以恐怖到用一D迷一樣既「客觀」數據黎支持你主觀既論點甚至抹黑?
即使數據真係真 咁你有冇其他band 1學校既數據可以拎黎做比較對照?
如果我考試考10/100分 但係全級其他同學都考9分以下 咁我都係全級第一
你只提一個數據既做法陷人於不義wor師兄

你話14級同15級兩屆DSE考得好差 家長可以自己查考返兩年數據
入8大既同學絕對有6成甚至更多 而三大都有50-60個左右
作為同學 我未聽過我個屆有一大堆同學收到OU offers
而你話佢地唔要offers讀副學士可能有機會
但係一來為數唔多 二來佢地好多都係第一年讀得好好上返大學甚至三大都大有人在
QES既同學點爛法都有三斤釘 係學校出面都有好大優勢
我唔忍心你用假既事實去抹黑我既師兄姐同同學
同埋你講到副學士=永不超生既口氣好似係蒙騙緊睇緊呢個thread既人

講返中文 中文堂老師教既分析技巧猶在 而我覺得QES既中文教學水平絕對冇你口中講得咁地底泥
至少我就係當年拎5**中文既其中一個學生 亦到不見得有一半學生拎2咁誇張
然後就係據我所知 即使係名校如拔萃 每年都有一兩成人中文拎唔到入大學既3級
未計佢地有學生為左避開中文死亡之卷去讀IB課程
無意挑撥其他中學 只係想借呢個事實道出返QES中文教學質素絕對唔係咁無藥可救
如果你真係學生 而你又真係咁不滿學校既教學質素同校政
點解唔發起聯署同學校既高層bargain/交流
點解係校內教師學生溝通既會議唔做班代表出去講
而係要係各種google搜尋到既網上渠道終日抹黑我地?

再者你上面copy既post係QES secret既匿名內容
即係人人都可以唔開名打自己想講 關於自己學校既野
你確定呢堆不明來歷 可能係你自己打上去既內容可以做一個solid既論據?
難為同學發表下自己既意見同不滿就不明不白地比你利用做左你抹黑既彈藥

請問你長期不絕抹黑我母校係居心何在?
唔敢相信你係QES既同學 就算係我覺得呢位同學真係太傻
點解咁有心有力係網上回應、蒐證 唔花多D時間係學業上面?
一場師兄弟如果中文有困難我免費教你都可以 其實只要將你用係網上抹黑既時間
抽少少出黎課後請教老師同師兄姐 我唔覺得以你咁優秀 唔似中四學生既文筆會考得唔好

如果你唔係QES學生我希望你可以知難而退
害人之心不可有呀
如果真係咁熱衷於校政既話不如你email同學校講啦
依家學校校長好似朝氣好旺盛一定會好好處理!!!

要講既係咁多
如果你再無心認真討論我諗我唯有同admin講下
因為你講緊既野好多都係illusion同唔真實既數據同陳述
真係對我地既校譽會有影響
我作為舊生 真係好睇唔過眼自己學校係網上咁樣俾你一言堂 追擊 蹂躪
同埋比到壓力學校上下既同學、同工

cococheng88    發表於 20-7-30 12:12
88muimui    發表於 16-7-30 15:33
DEAHEI    發表於 16-7-29 12:21
Misshkc    發表於 16-7-25 17:26
ERASER    發表於 16-7-24 00:05

回覆 bwsthomas 的帖子

係3X 你可以再揀多一科maths既module(M1/M2)最多可以讀4科
讀唔到學校可以俾你drop科

醒目開學勳章 王國長老

中學交流版規-發新主題者必須已是該中學家長並清楚列明xx中學交流區

<中學交流>版

目的是讓有子女就讀該中學的家長組織起來
暢談自己子女就讀中學的日常事務及交流意見
回文者亦必須尊重這點

1. 就該學校想提出個人的問題, 意見及投訴, 請到''升中派位''發帖

2. 其他初中或高中時期的教育問題或意見請到''初中教育''或''高中教育''發帖

3. 如有關中學已有交流區, 會員想另開新主題, 煩請另訂新標題, 但學校名稱亦必須要清楚列明.

4. 為方便版主管理, 標題請列明為xx中學 ''交流區'', '討論區''或''揮手區''均可.

謝謝

回覆 gccps3a15 的帖子

其實我睇左好耐,都覺得有人惡意抺黑

同學,多謝你

網絡欺凌QES

請問有冇今年讀qes中一的家長,我想問下今年中一生之前小六是否全是band1, 仲有想知成功叩門要什麼level學生?
謝謝!

jeffzhang  band 2吾好諗QE.  叩門以往收的是小學頭10%以內的學生, 仲要睇邊間......  發表於 17-5-8 11:36

阿仔九月將入QES,他熱衷足球,請問有否足球隊?

巳編班了,請問有否分精英班

cozycat 發表於 17-7-21 23:58
阿仔九月將入QES,他熱衷足球,請問有否足球隊?
雖然我唔係QES家長,但我有去上年11月QES既資訊日,記得校長有講過剛成立咗足球隊,完場後經過足球場,仲見到學生在踢波,另外聽朋友(佢仔讀QES)講係有分精英班。

每年都是A 和B 是精英班定會轉㗎?