用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5.5歲游緊3式,之後應該點做?
go

5.5歲游緊3式,之後應該點做? [複製鏈接]

仲細未學得蝶式,其實心知佢游水沒條件能成大器,或許轉泳班keep住游算了?

5    0    0    0

回覆:傻太 的帖子

傻太你好,你小朋友好叻!想請教你小朋友學左幾耐?私人教定泳會?Thanks.

5歲半識游3式,真係幾叻,之前係一對一學?

游水要游出成績(比賽拿獎、幫助升學),要用好多時間練習,競争亦好大,除非小朋友好熱愛,又好有天份,否則吾值得。

YSLKHL 發表於 14-9-18 12:08
傻太你好,你小朋友好叻!想請教你小朋友學左幾耐?私人教定泳會?Thanks.

...

之前有係泳會學左一季, 上年11月左右開始1:1, 年頭剛5歲已游50米

Jane1983 發表於 14-9-18 12:21
5歲半識游3式,真係幾叻,之前係一對一學?

游水要游出成績(比賽拿獎、幫助升學),要用好多時間練習,競争 ...

"游水要游出成績(比賽拿獎、幫助升學),要用好多時間練習,競争亦好大,除非小朋友好熱愛,又好有天份,否則吾值得"

我就係咁諗

個傻仔係掌握技巧較快既孩子, 但佢無爆炸力/肌肉的硬件, 我覺得佢唔適合比力量/速度(不論跑步/游水), 我見人地泳隊每星期操3-4日, 如果不是真正熱愛, 我覺得都幾難頂....佢熱愛足球, 見住佢踢波果種神彩, 我才知他的"熱愛"...

只係當初心唸儘快學識游水好叻, 如今3式的cert都齊了, 又好迷惘

Jane1983  大把運動、興趣可以試  發表於 14-9-18 16:40

如果無諗住要在游泳比賽爭奪獎牌,那真的可以停下來,讓小朋友嘗試其他活動,讓他找尋自己的喜好。

阿仔都係5.5yrs 前學識3式,之後無再學玩其他運動:籃球,足球,乒乓球,羽毛球,壁球,網球,野外定向,三項鐵人,攀石………… 雖然佢已經揾到自己强項,但明年9歲仍會試劍擊,排球,獨木舟…… 做一個充滿陽光氣息的孩子。致於游水,只係留在水中玩捉迷藏時先會游用

引用:如果無諗住要在游泳比賽爭奪獎牌,那真的可

原帖由 仔仔錫錫你 於 14-09-18 發表
如果無諗住要在游泳比賽爭奪獎牌,那真的可以停下來,讓小朋友嘗試其他活動,讓他找尋自己的喜好。

阿仔都 ...

會覺得可惜嗎?我暫時打算轉去泳會keep住游
見佢咁鍾意踢波又有d天份,下年會帶佢去考下d球會,一星期練3晚波我反而無咁猶豫

題外話,有沒有唸過如果讀緊YW會係點?

任何運動,只要願意付出努力及時間練習,就算無咩天份,一樣可成大器,所以唔好睇小貴公子。

以我對仔女為例,細女剛小1, 身高低過最低條身高線,在別人眼中任何運動都難成大器。幸好有哥哥帶領常參與不同運動,妹妹很快揾到自己強項亦努力練習。在剛過去的暑假參加了2個唔同樣型的比賽,但同樣要面對十多位讀2,3年班的哥哥姐姐挑戰(最少5,6人高佢1個頭),最後都得了冠軍(主辦單位亦讚她利害,因過往是沒有k3生勝出)。所以努力是比天份更重要。

不過咩都好,我會以仔女喜好行先。試想小孩天份多高但要迫才去練習,就算拿了金牌,都只會係家長面上貼金,小孩唔會有真正喜悅。相反,如小孩喜歡該運動,就會要求常練習,會有自我要求,無論比賽輸贏都會有快樂。

Gerard  好叻叻  發表於 14-9-22 00:31

非常同意 仔仔錫錫你 嘅講法!

不過咩都好,我會以仔女喜好行先。試想小孩天份多高但要迫才去練習,就算拿了金牌,都只會係家長面上貼金,小孩唔會有真正喜悅。相反,如小孩喜歡該運動,就會要求常練習,會有自我要求,無論比賽輸贏都會有快樂。

回覆:仔仔錫錫你 的帖子

回覆:5.5歲游緊3式,之後應該點做?

引用:我大仔當年和細仔5歲已游到100,但只是2式

原帖由 Gerard 於 14-09-21 發表
我大仔當年和細仔5歲已游到100,但只是2式,之後因為身體原因繼續游,keep住練氣,也沒有報比賽,如果你覺 ...
5歲100米好犀利 我個傻仔5歲半才游到自由式100米

佢無乜病痛但氣管敏感,同埋我怕放低之後游唔番,應該會keep住游 之後應該會試滾軸溜冰(佢自己要求左好耐)

回覆:5.5歲游緊3式,之後應該點做?

當我仔學曉3個泳式之後,我已停比佢學游水,因為他興趣不在游泳,亦無謂要佢一星期去游一次。我寧願將時間和金錢花在佢喜歡的運動上

我就由佢細個到現在學左4式都繼續學, 其實不操水當平日運動都幾好, 不用煩book 場地點,   不過我個樣樣都愛學, 只是冇野精.  

回覆:傻太 的帖子

回覆 fwan1213 的帖子

咁快,請問你是請私人教練嗎?

回覆:ying06272010 的帖子

回覆:fwan1213 的帖子

半年學識自由式,好叻喎

回覆:horse_ma 的帖子

‹ 上一主題|下一主題