用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行收生要交住址証明?
go

自行收生要交住址証明?

我屋企d水,電,煤,差向全部老公名,我得d銀行信又唔得,我老公下星期又要去出差去唔到交form.......

要交

Yes...
上年我老公係申請人
佢填表簽名我交表

方法一:爸爸填表,用爸爸名嘅地址証明,然後媽媽去交表
方法二:媽填張表,用爸爸名嘅地址証明,然後媽媽去交表

小朋友出世紙上已經有爸媽名,假設小朋友同爸媽同住,分別只係邊個填張表
隨遇而安

delected

回覆:MATINLONG 的帖子

用固網電話收費單或寬上網收費單都得

回覆:自行收生要交住址証明?

唔該晒,咁我去交,我老公填表要授權書嗎?

crispin  唔需要  發表於 14-9-17 12:16

引用:用固網電話收費單或寬上網收費單都得 +

原帖由 hello^_^ 於 14-09-17 發表
用固網電話收費單或寬上網收費單都得
都係我老公名…………

回覆:MATINLONG 的帖子

又或者民政事務處宣誓

算吧啦!核突d delete左我填返我老公吧…thank you各位J M

hello^_^ 發表於 14-9-17 11:50

又或者民政事務處宣誓

其實民政事務署只接受「私人用途」的宣誓,與學位分配有關的宣誓是要在教育局辦理。當然
你若向民政署職員隱瞞宣誓的真正用途,你是有機會得逞既。

http://www.had.gov.hk/tc/public_services/public_enquiry_services/provided.htm

市 民 如 需 向 非 政 府 機 構 提 交 私 人 性 質 的 宣 誓 聲 明 , 可 到 各 區
民 政 事 務 處( 民 政 處) 辦 理 , 費 用 全 免 。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:唔該晒,咁我去交,我老公填表要授權書嗎?

原帖由 MATINLONG 於 14-09-17 發表
唔該晒,咁我去交,我老公填表要授權書嗎?
我都想知咁樣要唔要授權書

其實打去學校問仲好

引用:算吧啦!核突d+delete左我填返我老公吧…th

原帖由 MATINLONG 於 14-09-17 發表
算吧啦!核突d delete左我填返我老公吧…thank you各位J M
我打過去教育局問,佢話你可以補多張結婚証書正副本
(我情形同你一模一樣,不過好在老公唔使出差,所以佢會同我一齊去交)

yame 發表於 14-9-17 13:50
我打過去教育局問,佢話你可以補多張結婚証書正副本
(我情形同你一模一樣,不過好在老公唔使出差,所以佢 ...
其實結婚証書係無需要,生世紙上已經有父母資料,只要住址証明係父母其中一人,帶佢個身分證去,交表個個負責填埋表和簽名就可以了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DELETED

咁即係話填表時可媽媽填,簽名都係媽媽,交表都係.....但地址就係爸爸名同地址都得?咁如果交表時,有咩資料無填,要簽名時媽媽都可做?係未咁呢.....

芝麻脆脆 發表於 14-9-17 15:50
咁即係話填表時可媽媽填,簽名都係媽媽,交表都係.....但地址就係爸爸名同地址都得?咁如果交表時,有咩資料無 ...
係。記住小朋友父母係出世紙上個名,要同住址証明以及身分證上面個名一樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

哎呀!J M,你地好好呀!!好詳細呀!錫晒你地

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-9-17 17:27
係。記住小朋友父母係出世紙上個名,要同住址証明以及身分證上面個名一樣
...

我想問.....

乙部: 家長資料

全部寫爸爸既資料

而且, 張FORM都係由爸爸去簽名.

最後, 由媽媽攞去學校交FORM, 這樣可以嗎? 爸爸要不要寫授權書給媽媽?