用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問父母畢業生資格
樓主: mariyar
go

想問父母畢業生資格

Charlotte_mom 發表於 14-9-17 08:21
難得仲有人搵佢寫專欄至勁
百年老校,點都有家長buy嘅。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-09-16+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-17 發表
難得仲有人搵佢寫專欄至勁
佢啲專欄當笑話專欄睇

醒目開學勳章

引用:我讀果間小學冇畢業證書,只有成績表,得唔

原帖由 Potato001 於 14-09-17 發表
我讀果間小學冇畢業證書,只有成績表,得唔得呢?另外,如果唔見咗畢業證書/成績表咁點算? 小學畢業已經係 ...
其實證明文件嘅形式係並無劃一規定嘅,最終都係每間小學自行決定,最理想做法其實係預早幾個月同學校確認畢業生身份,學校直接出一封正式確認信,有埋校印,咁就最穩陣。因為即使畢業證書都有偽造嘅,所以部份小學唔接受過咗膠嘅證書,收到亦要時間確認。

另外,阿趙生所講嘅父母在小學就職要求,依家新老師入職多數係合約形式先,要一段時間先轉到permanent,所以都係學校自己決定資格,當然比較合理要全職同埋直接聘請。

呢個欄當年係由我創欄,啱啱就係三年前,幫佢地寫咗一排先放手,依家瀾成咁,真係無眼睇!

mamaokasan  so, i follow your FB law!  發表於 14-9-18 00:27
EduKing  “膠”可能比“爛”貼切   發表於 14-9-17 09:00

回覆:Charlotte_mom 的帖子

其實d所謂專家有幾專?每個區學校要了解得哂,都需要時間,d專家好似咩都知,問邊區都識答,但當自己參觀完,觀完課,再睇d專家意見,有亂吹感覺。

引用:Quote:原帖由+mariyar+於+14-09-16+發表我

原帖由 mariyar 於 14-09-16 發表
我今曰睇呢篇文章
佢話要讀6年先計
不是吧! 總之最後六年級在那兒讀, 兼修業期滿就得啦!

引用:我讀果間小學冇畢業證書,只有成績表,得唔

原帖由 Potato001 於 14-09-17 發表
我讀果間小學冇畢業證書,只有成績表,得唔得呢?另外,如果唔見咗畢業證書/成績表咁點算? 小學畢業已經係 ...
凡有類似問題, 不要問A君或B君, 直接打去自己母校, 不要遲, 早些問定做法及手續!

mariyar 發表於 14-9-16 19:32
我今曰睇呢篇文章
佢話要讀6年先計
你真係唔好睇趙生啲文咁多, 佢啲comments真係.....知就笑死, 唔知俾佢嚇死。有一次睇佢comments大埔學位, 我真係想搣爛本親子王。

Charlotte_mom 發表於 14-9-16 19:42
兄姊就讀小六, 細佬妹唔收mouth:" />
我記得係細佬妹讀小一時, 兄姐仲係小六先係必收生, 否則只有有兄姐畢業生的分數.

chanwendy 發表於 14-9-18 14:32
我記得係細佬妹讀小一時, 兄姐仲係小六先係必收生, 否則只有有兄姐畢業生的分數. ...
其實如果兄姊就讀小六唔當必收生, 但佢地又未畢業, 又唔會有10分舊生分, 咁D弟妹未得番10分(假設冇宗分)?

用正常邏輯都覺得呢種講法有問題啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chanwendy 發表於 14-9-18 14:32

我記得係細佬妹讀小一時, 兄姐仲係小六先係必收生, 否則只有有兄姐畢業生的分數. ...

讀定報呀?記清楚好喎。  

以你的思維,細佬妹讀小一時,兄姐仲係小六先係必收生。。。咁即係報果陣哥哥姐姐最高只能係小五
?咁今年小六的但來年留班呢?點計?又或者今年報自行時哥哥姐姐讀緊,但之後退左學又點計?嘔番
個小一學位出黎?!

唔好簡單復雜化啦!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-09-17+發表

原帖由 sweethoho 於 14-09-17 發表
凡有類似問題, 不要問A君或B君, 直接打去自己母校, 不要遲, 早些問定做法及手續!

...
Thx
已致電學校問
有畢業證書就OK

我都搵返畢業證書

奥脫福 發表於 14-9-18 15:03
讀定報呀?記清楚好喎。  
如果以你的講法, 咁如果以必收生身份入咗, 咁細佬妹未入學, 兄姐下學期轉校, 咁個學位又點計呢, 要唔要嘔返出嚟呢? 我諗冇咩人會六年級下學期先嚟轉校囉.
我記得幾年前大女K3 時去學校聽填小一自行表簡介, 校長係特別在呢個點上解釋過的.  點解兄姐在學係必收生係因為方便照顧, 但如果細佬妹小一時, 兄姐已經中一, 咁就冇方便照顧的理由.  所以唔會係必收生, 而只會得到兄姐畢業生的十分.

不過都係嗰句, 打去問教育局最肯定.