用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (更新 for 2016-2017) 較易在自行階段入的非大熱小學 ...
樓主: hkpapa852
go

(更新 for 2016-2017) 較易在自行階段入的非大熱小學

引用:係度甘講一講,個個去揀呢啲有把握學校,甘

原帖由 sissysze 於 14-09-16 發表
係度甘講一講,個個去揀呢啲有把握學校,甘咪漁人得利囉
呢度乜網都有,邊會咁易丫,況且揀學校係睇小朋友而揀,而唔係睇其他家長揀而揀架嘛!

wing_tsangky 發表於 14-9-16 19:29
呢度乜網都有,邊會咁易丫,況且揀學校係睇小朋友而揀,而唔係睇其他家長揀而揀架嘛!

...

"況且揀學校係睇小朋友而揀,而唔係睇其他家長揀而揀架嘛"

雖然好多家長都話會睇下間學校係咪"適合"個小朋友先揀, 但又真係有幾多個係咁做?
而且小朋友咁細, 有幾多話事權? 其實大多數既實情, 都係家長"覺得"邊間學校佢想個小朋友入咪去報, 想佢入囉
家長"覺得適合"同小朋友真係適合, 呢樣可能又係另一種世上最遙遠的距離

記得我有個住95網既朋友一個選校故事:

上年選校時佢同我講:

亞仔都唔知攪乜, 話想入田XX, 梗係唔得啦, 一定係去抽XX樹啦

最後, 我個朋友將呢間個仔like既學校放咗係乙4, 結果派咗好似乙9.....
後來叩到田XX, 同一間2線私小, 最後都係揀咗間2線私小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-9-16+20:07+

原帖由 hkpapa852 於 14-09-16 發表
咁就好睇家長自己喇總有家長係睇小朋友讀得開唔開心多過成績,有家長就重成績,有家長重活動同比賽,我估這兒的家長都係想搜集多啲學校資訊。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-9-16+20:07+

原帖由 hkpapa852 於 14-09-16 發表

hkpapa852 發表於 14-9-16 14:32
有D地區2/3線學校, 升中成績都唔係差, 甚至有聯繫一線中學, 過去自行階段都收唔足人, 大家睇下有冇興趣:

1 ...
補充一點,2/3線小學就算有b1中學聯繫,也只給b1同學抽,而這些2/3線小學,b1組別學生相對較少,這點要考慮。

回覆:較易在自行階段入的非大熱小學

推番上嚟俾2016-2017既家長睇下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 功德無量
其實都有不少父母都自行攪掂,  不想提心吊膽八個月, 又唔想俾讀真資或私小

hkpapa852 發表於 15-3-17 10:49
謝謝~ 雖然冇我既網, 但都提醒左我要搵下資料本區有邊D小學自行上年有位剩又不太差~

hkpapa852  自行唔一定要本區  發表於 15-3-17 13:37
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

識人今年15分自行入了馬鞍山靈糧, 地區熱門之一。

回覆:(更新 for 2016-2017) 較易在自行階段入的非大熱小學

感謝樓主的無私奉獻,掏出資源共享,好難得呀!

hkpapa852 發表於 15-3-17 10:49
謝謝提醒~ 可惜我住元朗, 可能要搵下屯元天有冇呢類小學了~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 15-3-19 14:55
謝謝提醒~ 可惜我住元朗, 可能要搵下屯元天有冇呢類小學了~
屯門區:
保良局莊啟程第二小學保良局志豪小學保良局方王錦全小學

呢三間聯繫一線中學, 多年自行階段都係"假超收" (統一派位不足一半學額原因係俾學校叩咗每班一個叩門位, 其實自行並無超收). 但有幾多人20分我就唔知啦!

引用:其實甘樣公開左,+明明較易都會變左難我估有

原帖由 siukwan512 於 14-09-16 發表
其實甘樣公開左, 明明較易都會變左難我估有好多人都想穩陣LOR
利申﹕我不在那些校網之內
...
其實呢D資料大部分上網都搵到,唔係咩秘密,但難得樓主有這份熱心,抵讀。

回覆:(更新 for 2016-2017) 較易在自行階段入的非大熱小學

樓主

hkpapa852 發表於 15-3-19 15:57
屯門區:
保良局莊啟程第二小學、保良局志豪小學、保良局方王錦全小學
THX~~~~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

樓主好有心去為大家準備這些資料,俾個like 你

多謝樓主

新手一問..如果自行收左...仲可以報名直資學校嗎??
或者直資收左..仲可以自行嗎??