用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (更新 for 2016-2017) 較易在自行階段入的非大熱小學 ...
go

(更新 for 2016-2017) 較易在自行階段入的非大熱小學 [複製鏈接]

有D地區2/3線或次熱學校, 升中成績都唔係差, 甚至有聯繫一線中學, 過去自行階段都收唔足人, 大家睇下有冇興趣:

11網: 李陞小學 (聯繫一線中學有英皇同BPS, 至少有4成學生升讀一線中學)
16網: 筲箕灣官立小學 (參考校務報告資料, 升讀一線中學比例估計3X%, 聯繫一線中學有筲箕灣官中, 金文泰中學)
32網: 路德會沙崙學校 (啱啱發現, 呢間小學2012/2104年度估計有~45%學生升讀一線中學, 絕對諗得過; 不過, 建議睇多兩三年派位表現再決定)
32網: 塘尾道官立小學 (參考校務報告資料, 過去三年升讀一線中學比例都在25%-30%之間, 有聯繫一線中學伊利沙伯)
40網: 香港四邑商工總會新會商會學校 (聯繫一線中學香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學)
45網: 慈雲山聖文德天主教小學 (參考兩三年前公佈過既升中資料, 升讀一線中學比例約3X%, 聯繫二線中學聖文德書院)
45網: 保良局陳南昌夫人小學 (聯繫一線中學有保良局第一張永慶中學)
95網: 將軍澳官立小學 (聯繫一線中學有將軍澳官立中學, 二線頭有何文田官文中學)

其它得15分都有機會入既2/3線學校:
12網: 東華三院李賜豪小學 (約3成半學生升讀一線一線中學, 有一間直屬二線中學)
16網: 愛秩序灣官立小學 (約有35%B1學生, 聯繫一線中學QC, 筲箕灣官中和金文泰中學)
40網: 聖紀文
43網: 天主教伍華小學 (估計約3成B1學生, 有一間直屬二線男子中學)
95網: 仁愛堂田家炳小學 (估計約3成B1學生)
95網: 順德聯誼總會梁潔華小學 (約3成半學生升讀一線中學, 有一間一條龍二線中學, 聽聞於2016-2017年度與中學脫龍)
95網: 王余家潔 (約3成半學生升讀一線中學)
95網: 聖安德肋小學

其它得15分都有機會入既1線學校:
14網: 北角官立 (英皇道)
14網: 滬江
40網: 旅港開平
43網: 嘉諾撒小學 (呢間係地區一線, 有~45%學生升讀一線中學, 但上年有EK會員話15分都有人入到, 可參考下呢個帖)

40    0    2    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:較易在自行階段入的非大熱小學

Thx,好有心呀~

雖然知道小孩有無限潛能,但更知道二、三線小學憑直屬學校關係而去一線中學,學習情況會相當吃力,家長要慎思。

係呢啲2/3 線學校,無全級頭十都唔好唸乜唸聯繫中學,同埋你覺得要6年都做到全級頭十甘易呀.....

重有2/3 線學校啲小朋友質素較參差,學校偏向跟教署指引教書,即係無教深,真係比你上到band1 中學都要唸下跟唔跟到,上到中學先唸無哂信心跟唔上就出哂事

但上到一線學校,都唔代表個個有能力上到1線中學(成績),2線上得到1線中學就一定代表成績唔會差得去邊

醒目開學勳章 王國長老

李賜豪同筲官都唔係讀得輕鬆架

其實甘樣公開左, 明明較易都會變左難我估有好多人都想穩陣LOR
利申﹕我不在那些校網之內

CatEgg 發表於 14-9-16 15:54
雖然知道小孩有無限潛能,但更知道二、三線小學憑直屬學校關係而去一線中學,學習情況會相當吃力,家長要慎 ...
關係 係指直屬小學......定聯繫小學 ??

有無48網

回覆:hkpapa852 的帖子

暫時我有留意而又比較有認識的只有呢D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

siukwan512 發表於 14-9-16 16:57
其實甘樣公開左, 明明較易都會變左難我估有好多人都想穩陣LOR
利申﹕我不在那些校網之內
...
放心, 好多家長係"唔賭唔知時運高"心態, 一定搏到盡

leungsiupig    發表於 15-3-19 13:33
Jane1983    發表於 14-9-16 17:55

回覆:Charlotte_mom 的帖子

易入唔等於想入,而且"自行"入咗就冇得抽獎。
易入既基本上都係易抽,我估計就算放乙2/3都入到。
所以"自行"填咗入咗,值唔值真係一個好個人的決定。

引用:但上到一線學校,都唔代表個個有能力上到1

原帖由 wing_tsangky 於 14-09-16 發表
但上到一線學校,都唔代表個個有能力上到1線中學(成績),2線上得到1線中學就一定代表成績唔會差得去邊

...
agree

係度甘講一講,個個去揀呢啲有把握學校,甘咪漁人得利囉

呢D學校只係我個人覺得都讀得過(應該比寶校好), 如果無野心又想自行一take過攪掂, 可以留意下; 另外當然亦可作為日後大抽獎的保險線參考
‹ 上一主題|下一主題