用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才留位回條
樓主: sumaggie101
go

優才留位回條   [複製鏈接]

引用:我沒有報這學校,怎樣「其出爾反爾的選拔過

原帖由 little_kid 於 14-09-26 發表
我沒有報這學校,怎樣「其出爾反爾的選拔過程」?

如果想選擇有心讀的學生,延遲申請日期。唔使浪費家長的 ...
講得好

引用:我沒有報這學校,怎樣「其出爾反爾的選拔過

原帖由 little_kid 於 14-09-26 發表
我沒有報這學校,怎樣「其出爾反爾的選拔過程」?

如果想選擇有心讀的學生,延遲申請日期。唔使浪費家長的 ...
Well said

引用:Quote:原帖由+chungmanchung20+於+14-09-25

原帖由 mamay 於 14-09-25 發表
Just read the book lists, some are easy one, not that heavy e.g. 人物傳記
有冇人有這個list借來一看?想知那八十本是什麼類型的書?是關於教養的還是個人修養的?

cch0928 發表於 14-9-26 08:15
有冇人有這個list借來一看?想知那八十本是什麼類型的書?是關於教養的還是個人修養的?

...

Last night, during a late night out, I accidentially caught a glimpse of it. The books are under the following 7 categories:
- Global Education
- Gifted Education, Creativity Education
- Child Psychology, Parental Education
- Educational Theory
- Education and Society
- Education in the Mainland China
- Biographies

I concur that some books are not "heavy", particularly those under child psychology and biographies. Yet, no doubt for quite a number, one would likely come across when he/she takes Educational courses like MEd.

回覆:優才留位回條

老婆話個校長對資優教育已走火入魔, 不提及如何建立正面人生觀同品德... 第一課係表達學校最重視既方向, 但連基本小孩成長要素都缺乏重視, 真的要反思GT係唔係我們心中的理想學校...

尋晚阿仔等我返到屋企先訓,見到我問我去左邊,我話去左上堂,黎緊有時都會去...然後佢話佢聽日會俾心機in 陳守仁...我都叫佢盡力就可以,媽咪上堂冇問題...大家都加油呀!希望可以有間適合小朋友及大人的offer!

引用:老婆話個校長對資優教育已走火入魔,+不提及

原帖由 robotcop 於 14-09-26 發表
老婆話個校長對資優教育已走火入魔, 不提及如何建立正面人生觀同品德... 第一課係表達學校最重視既方向, 但 ...
其實校長昨日講的所謂資優教育...可以話係內容空白。之前我讀Psy都有讀資優,Lecturer用一堂好high level講,但都同校長所講差很遠!點解有IQ test的出現,點解又出現EQ同MI,MI包含那幾種智能。然後可以講下現今教育或家長對資優的迷思。亦可講下學校的睇法或支援。唔係上台求其講啲野就算!

回覆 maomaochoi 的帖子

我同仔講阿媽去上seminar... 隻字唔敢提同佢升學有關....

王國會長

Rambowun 發表於 14-9-26 00:39
請各位家長擦亮眼睛,明白是非。唔係我們是怪獸家長而助長了這令人費解學學校,而是大家先是認同佢的教育模式 ...
那你會繼續上課嗎?

maomaochoi 發表於 14-9-26 09:49
尋晚阿仔等我返到屋企先訓,見到我問我去左邊,我話去左上堂,黎緊有時都會去...然後佢話佢聽日會俾心機in  ...
agree with you!

收拾心情,明天仲有陳守仁,星期一仲有St Paul Coed, 我,絕對唔會俾校長擊倒!我同阿仔都會俾心機面試,共同殺敵,打大佬!

真搞笑!在這個thread大家是要加油努力搵第二間,唔係想一齊入😆

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-26+11:59+真

原帖由 sumaggie101 於 14-09-26 發表
個校長咁倒自己米, 無計WOR

老實講, 大家都唔會睇小自己受人地的小朋友, 個個孩子都有不同TALENT
我無考過GT,尋晚聽到1st waiting 朋友都好不滿就覺得呢間學校,得罪講句不喜勿插,以為好醒,其實x頭炳,唔排除會有100個忠實fans喺1at waiting, 2nd waiting入面彈出跟到尾被取錄,但呢班係咪真係佢想要𠹭批人?我朋友小朋友係有實力孩子,佢原本都有認真考慮如果GT收會讀,現在已經決定將機會留比人地了。

i think the principal is good to have such seminar and homework for parents.  More homework and study are needed to understand what the school requires.  add oil GT.  most of the parents highly recommend the school.

請問昨晚有幾多人上堂呢?

王國會長

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-26+11:59+真

原帖由 sumaggie101 於 14-09-26 發表
個校長咁倒自己米, 無計WOR

老實講, 大家都唔會睇小自己受人地的小朋友, 個個孩子都有不同TALENT
以為自己係阿paul拔草校長

sumaggie101    發表於 14-9-26 12:31

回覆:lulubobo 的帖子

好似有600左右

‹ 上一主題|下一主題