用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才留位回條
樓主: sumaggie101
go

優才留位回條   [複製鏈接]

引用:理解今年收生混亂,但我指是家長們的用詞!

原帖由 Bstar 於 14-10-25 發表
理解今年收生混亂,但我指是家長們的用詞!
可以客氣點!
學校的行政混亂,就說他是rubbish !
如果呢班家長係等緊自己份工的offer,我唸佢地一早起身媽🍴左「他」了 就是明知家長都願意為仔女上刀山、落油鍋,就是相信家長都願意為仔女忍辱負重,就是脅持著人家仔女的offer來上演這齣鬧劇:;pppp: 既自戀、亦自悲

引用:Quote:原帖由+Bstar+於+14-10-25+發表理解

原帖由 傻太 於 14-10-25 發表
如果呢班家長係等緊自己份工的offer,我唸佢地一早起身媽🍴左「他」了 就是明知家長都願意為 ...
講得冇錯,It's sad but true...。conditional offer聽落係好聽,做到條件可獲offer。但其實同攞個offer來威脅家長有咩分別?唔上堂唔做功課就冇offer!堂是報前預咗要上,一個月2個鐘都還可令人接受。但功課....真係不能認同.....就算嗰晚教授解釋完,我都係唔明點解家長自我提昇嘅事,學校都要管?!這些是家長自己的責任!有啲事,學校嘅角色,其實只可以鼓勵家長去做,但唔可以迫,例如:多閱讀、少玩手機。出發點係好,但做法錯誤。上完10堂,閱讀到2-3本書後,家長便會成為教育及育兒專家?最好笑,還算是那個豁免機制。寫完信,還要做5分鐘PowerPoint presentation。有誰還敢申請豁免?

引用:尋晚上堂果然,人們都是口裡說不,身體卻很

原帖由 crm1chm 於 14-10-24 發表
尋晚上堂果然,人們都是口裡說不,身體卻很誠實。。。跑跑跑的趕去。

...
這次是第二堂,但我相信之後多些學校出offer同埋過埋自行,會多些家長用腳表達意願。

王國會長

引用:我也是遊戲中的一份子,是現今教育制度問題

原帖由 Bstar 於 14-10-25 發表
我也是遊戲中的一份子,是現今教育制度問題! 我想講的你不喜歡學校,那麼便放棄!
何需要又要罵又要繼續上 ...
收生程序朝令夕改,何解係關教育制度問題?

回覆:優才留位回條

我都係first waiting, 聽完第一堂seminar 簡直覺得校長對資優教育走火入魔,太狂妄自大,係冇offer情況下已撕掉了那封first waiting 信!

引用:我都係first+waiting,+聽完第一堂seminar+

原帖由 i_love_pampers 於 14-10-25 發表
我都係first waiting, 聽完第一堂seminar 簡直覺得校長對資優教育走火入魔,太狂妄自大,係冇offer情況下已 ...
型呀!

豁免機制又係另一笑點,CEO 您係得嘅!

引用:豁免機制又係另一笑點,CEO+您係得嘅! +

原帖由 crm1chm 於 14-10-25 發表
豁免機制又係另一笑點,CEO 您係得嘅!
好想知豁免機制是什麼?要present什麼?聽落5分鐘好似容易過千字文。唉,阿仔鍾意優才,又唔想影響佢之後的面試,仲考慮做唔做千字文

佢似係揀家長多過揀學生,其實有D學校都係咁,但都只係限於interview形式,問得有深度一D。攪到又要interview 家長, 又要寫文交功課,就似乎玩大咗D。

有個說法:家校合作,沒有教不好的孩子。所以我認為佢真的在㨂家長,找這能完全配合學校的家長。

下年可加多一堂, 由2000人申請做到剩番200人申請的`名校'奮鬥史!

i_love_pampers 發表於 14-10-25 23:08
我都係first waiting, 聽完第一堂seminar 簡直覺得校長對資優教育走火入魔,太狂妄自大,係冇offer情況下已 ...
過去用家的評語係, 呢間學校對資優教育, 只有講, 沒有實際合既計劃和工作. 你是資優的話學校會對你重視和包容多一點咁囉.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今星期六3 rd in啦,唔知今輪幾多人in呢?第一年係咁,唔知係一家3口in定小朋友in呢??

對資優生佢地又無能力/老師教到。學校叫我前老闆個仔中三個年搵第二間行IB的學校, 老師話留係到"晒"左佢。最後要轉去一間行IB的學校跳埋級,最後以IB考到43/44分入HKU.

老師純粹為學生著想,我覺得已經好好

引用:對資優生佢地又無能力/老師教到。學校叫我

原帖由 FZMM 於 14-10-27 發表
對資優生佢地又無能力/老師教到。學校叫我前老闆個仔中三個年搵第二間行IB的學校, 老師話留係到"晒"左佢。 ...
甘呢樣又值得讚佢,為學生著想,唔會攬住個學生為學校攞成績

GGsam 發表於 14-10-25 15:39
我地係 1st waiting. 一早放棄了。因為初步接觸,已唔合嘴形,理念不同!無謂浪費時間,精神,同最重要既“ ...
你宜家先知要上堂?

hkpapa852 發表於 14-10-27 11:21
過去用家的評語係, 呢間學校對資優教育, 只有講, 沒有實際合既計劃和工作. 你是資優的話學校會對你重視和包 ...
佢地會鐘意收資優生?

引用:今星期六3+rd+in啦,唔知今輪幾多人in呢?

原帖由 ajkma 於 14-10-27 發表
今星期六3 rd in啦,唔知今輪幾多人in呢?第一年係咁,唔知係一家3口in定小朋友in呢?? ...
聽講話只in小朋友,不過唔知單獨in定係group in喇

不知道大家還記得first in其中一張資料 -- 標題類似:沒有優才offer家長如何自處。。。我上次找出來看見真的不禁“倒抽一口涼氣” -- 張資料比左個現役優才朋友拿回學校笑下(其實讀緊的家長都覺得今年攪得超差,不過不好意思出聲)。
‹ 上一主題|下一主題