用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請14&16區家長進入!
樓主: TinTinMame
go

請14&16區家長進入!

醒目開學勳章

引用:老師無愛心,校長唔緊張小朋友。前年小一

原帖由 小花媽咪 於 14-09-13 發表
老師無愛心,校長唔緊張小朋友。
前年小一升小二有十幾廿個逃兵。

我女現在讀小二,我聽聞過發生咩事【學生發生不愉快事件,老師和校長的態度和做法】,我自己都係做家長義工的,所以我都見到唔少野。

conniecheung 發表於 14-9-14 21:17
我女現在讀小二,我聽聞過發生咩事【學生發生不愉快事件,老師和校長的態度和做法】,我自己都係做家長義 ...

請問如果係仔, 博上皇仁值吾值呢, 代人問.  謝謝.

醒目開學勳章

引用:Quote:conniecheung+發表於+14-9-14+21:17+

原帖由 chunheimama 於 14-09-14 發表
請問如果係仔, 博上皇仁值吾值呢, 代人問.  謝謝.
愛官每年有6~8個學生派到皇仁,聯繫皇仁都係愛官吸引之處,可以一試。

conniecheung 發表於 14-9-14 21:34
愛官每年有6~8個學生派到皇仁,聯繫皇仁都係愛官吸引之處,可以一試。

...

都好好喎.  我朋友住對面馬路, 貪方便.

軒佢驚難入.

引用:有沒有人知到去年嘉諾撒20分多唔多人抽唔到

原帖由 bonnycai 於 14-09-12 發表
有沒有人知到去年嘉諾撒20分多唔多人抽唔到???
好多朋友20分也不收

回覆:請14&16區家長進入!

20分柴米有無機?

醒目開學勳章

本人14號帶了兩個女兒到梁李秀娛小學參觀【open day】。
感覺良好,老師們very nice耐心介紹學校各樣野,同學們口齒伶俐且有禮貌。學校很有心思為家長和子女【免費】拍照再制作成相架,送給我們留念,還送每位小朋友一盒disney禮物,這點令參觀的家長覺得很窩心。
學校按排得很好,步入校門家長由一位老師帶領參觀,沿途細心講解,唔會悶親或者冷落家長。
校園環境,面積算幾大,設施齊備,但我覺得地方有點舊,走廊有點暗,不竟學校已經有20年歷史,舊一點可以體諒。每個課室都介紹了每個學科的內容、教學模式,讓小朋友試玩或者體驗。
學校在體場準備了很多遊戲給小朋友,參觀完可以玩,學校還準備了免費爆谷給小朋友吃。
整體黎講,我對梁李秀娛紀念小學,印象很好,加分加分!

醒目開學勳章

我20號會去太古小學open day,回來再向大家報告個人感受。

conniecheung 發表於 14-9-15 09:13
本人14號帶了兩個女兒到梁李秀娛小學參觀【open day】。
感覺良好,老師們very nice耐心介紹學校各樣野,同 ...
我MISS 左上星期既OPEN DAY, 反而在7月曾參加個東區講座, 當日都好記得有梁李秀娛小學擺攤位, D女同學好主動向我介紹學校, 個個都好有活力, 講野又好伶俐, 我都留下一個深刻印象啊!

conniecheung 發表於 14-9-15 09:13
感覺良好,老師們very nice耐心介紹學校各樣野,同 ...

梁李秀娛 舊年都係咁, 好熱情. 感覺老師同校長都好有心.

conniecheung 發表於 14-9-14 21:17
我女現在讀小二,我聽聞過發生咩事【學生發生不愉快事件,老師和校長的態度和做法】,我自己都係做家長義 ...
咁你有冇唸住轉校呀?

兩年前去依間參觀, 比我的印象都好好。 個中樂樂團最吸引我, 好少有~

梁李都唔錯架,校舍大,設備多。佢有5班小一,上年有人乙3抽到。

醒目開學勳章

denden18 發表於 14-9-15 10:34
咁你有冇唸住轉校呀?

我對梁李秀娛好有興趣,想過轉...
不過大女明年升小三,細女升小一 ,細女得10分機會好微~所以我猶豫.....昨日都同梁李的副校長傾左陣,問過有關轉校問題....

升中情況怎樣?

升中情況怎樣?

愛官老師鬧小一生"無腦" / 今日帶左個咩腦返黎?
此乃去年發生,開學不足三個月.
咩情况下老師咁講,我唔知,
家長自行判斷.

conniecheung 發表於 14-9-15 12:25
我對梁李秀娛好有興趣,想過轉...
不過大女明年升小三,細女升小一 ,細女得10分機會好微~所以我猶豫.....昨 ...
梁李秀娛大抽獎放第一應該入到啩,16網好多人博四小龍

回覆:denden18 的帖子

net 16 四小龍是指那幾家?

bonnycai 發表於 14-9-15 14:50
net 16 四小龍是指那幾家?
應該係柴米, 新基灣, 舊基灣, 丘佐榮 (有錯請指正)