用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 網 - 甲 / 乙部
go

95 網 - 甲 / 乙部 [複製鏈接]

15分, 選宗教學校吃虧, 如果甲一排大熱非宗教學校, 甲二/三排大熱宗教學校, 其實可能係無意思, 但係咪無壞呢?
乙一排同一間大熱非宗教學校, 乙二,三選二線學校?? 唔知點揀, 點排, 聖安? 田小? 梁潔華? 王余? 明道? 請指教!! 謝謝!!
   0    0    0    0

PeggieLam 發表於 14-9-11 13:37
15分, 選宗教學校吃虧, 如果甲一排大熱非宗教學校, 甲二/三排大熱宗教學校, 其實可能係無意思, 但係咪無壞 ...

你睇咗小一入學統籌辦法未?
自行只計分唔限區, 只可選一間學校, 無分甲乙部.

統一派位只限區, 無分計, 有冇宗教跟本無影響.

我諗你係95網, 以上年統一派位, 明道聖安王余放乙二都好多人入唔到, 田小放乙三都係好多入唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我其實係知道只係自行計分, 因為我諗住111, 所以自行會揀非宗教學校, 不過諗緊, 有無需要甲2,3 放埋其他心儀大熱學校, 唔知會唔會有些少希望呢... 同埋, 係咪放晒甲123, 都唔會影響乙部?

小可愛爹  派甲二/三, 即放棄乙一抽籤   發表於 14-9-12 13:00
小可愛爹  選甲二/甲三派到不後悔, 無問題.   發表於 14-9-12 12:59

PeggieLam 發表於 14-9-11 13:37
15分, 選宗教學校吃虧, 如果甲一排大熱非宗教學校, 甲二/三排大熱宗教學校, 其實可能係無意思, 但係咪無壞 ...
自行15分, 選宗教學校是有點吃虧

統一則不計分, 大家機會均等.

如果甲二/甲三抽到都不後悔的話, 又不是只心儀1間, 甲二/甲三照填無問題.  不過大熱那幾間填甲二/甲三, 成功機會真的很渺茫.

乙二舊年田小都有人抽不到, 今年更緊張.  
王余近幾年 111 都抽不到, 要叩門的都不少, 乙二放王余等於白填.
估計今年乙二要放聖安德肋, 梁潔華, 明道, 信義, 成功機會都偏低

‹ 上一主題|下一主題