用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 小女有學習遲緩,學校有支援嗎?
go

小女有學習遲緩,學校有支援嗎? [複製鏈接]

如題!
   5    0    0    0

回覆:小女有學習遲緩,學校有支援嗎?

是否已在就讀?

還沒有,考慮是否適合

我女也有遲緩,我只可說,如果再給我選校的話,我不會再考慮這所學校。因為她讀得很辛苦和家長也很大壓力。學校有留班的,女兒也很大壓力。同學對成績差的同學有特別眼光。

以我所知,學校有社工,言語治療師,教育心理學家,
沒考試但有評估,但評估一點不容易,評估期約兩星期,返全日,有功課
中文超難,阿女成日做唔哂,二年級已不供詞不讀卷,少一個字,全題三分冇哂,見到D成績少D EQ都嘔血

回覆:indu 的帖子

咁大鑊?

神校所以神校,除了有直屬中學外,
進度也會比其他小學快一年,書也會深一點,
測考時更是3分2分全題扣,因為它也要向中學交代,太差萬一給中學減學額便不好看,校長老師見家長,也提到中文差的問題,所以,便下重藥,
如已收,便讀一,兩年,再看情況,又或你看看女兒幼稚園老師的意見

但可以放心的是女學生,都比較純真,社交應該無問題
反而是你接受到成績?
全部英文考,惟一科中文就殺好多人
不過如抽到,唔讀過就唔抵...自己考慮清楚

引用:但可以放心的是女學生,都比較純真,社交應該

原帖由 indu 於 15-01-21 發表
但可以放心的是女學生,都比較純真,社交應該無問題
反而是你接受到成績?
全部英文考,惟一科中文就殺好多人
你講到好scary

請問數學的程度如何呢?

神校?

學習遲緩的小朋友,我相信家長要比較放更多時間落去幫助個小朋友。

學校其實比一般小學早放及功課上都不太多,不過小三以上好似會忙些。小朋友反而多左時間做其它活動,或者培養個人興趣。

之於學校有無教深一年,我可以話肯定無。數學沒有特別,我覺得教得幾好。不過中作和英作,睇得出學校有要求。

小一學校讀卷方面,其實做得好好,因為有慢慢一步步放手。我知都有好多學校在小一第二個term已無讀卷。

講返小二中文卷,其實完全唔深!不過我們小朋友接觸中文包括寫方面比其她中小少,所以大部份女女見到要寫中文便不多願意。我相信失分原因,是多數是不小心不是不懂。

要改善中文,長遠是同小朋友看多d中文故事書,比佢地知道其實中文不是太難。學校是活動教學,不過唔代表你上課可以到處走。

英文方面也唔可以放輕,因為大部份科目是英文,小朋友英文理解能力也不可以太差。

其實少d功課是好的,多左時間針對小朋友強弱項,始終每個小朋友不同,太多功課是浪費時間。提一提我女女同附近的同學都會幫吓隔離位默書,佢地功課方面都會互相幫助。

好肯定小朋友一定返學返得好開心,家長痛苦如否,任何一間學校都慘,邊到有小朋友自覺温書。我不是高小家長,可能高小家長更了解學校。

希望可以幫到你們更了解學校!順帶提一提,每星期有三天功課堂,真係比小朋友做功課的。

scyauchris 發表於 15-1-24 11:36
其實少d功課是好的,多左時間針對小朋友強弱項,始終每個小朋友不同,太多功課是浪費時間。提一提我女女同 ...
功課真的不算多,四點幾返到屋企,一般六時半都完前但每人能力不同,我個女長於英,數,但中文就跟得比較吃力.
加把勁還是有進步的,我覺得一般第一次評估會較差,之後就慢慢好番...因人面異吧....

學習遲純就是要比其他人多花時間才能掌握學習重點,那你看看她在幼稚園的情況啦...
但一些程度較低的學校,有課後輔導或小班教學的,可能會有較多支援給這些小朋!友

babycute2009 發表於 15-1-23 19:04
神校?
八成多小六生升回直屬英中另外半成升上其他區的英中
不是神校是什麼?

無意SHOW OFF,引此坊間名稱
只是想帶出背後意思,便是學校對學生的學業成績不低,
否則,升到高年級時才驚覺,不是要愉快學習嗎?
事實上,小一開始,班主任每年兩次面見家長,第二次是給成績或行為面要注意的同學的
如自己一早已發現小女有學習問題,直接問老師會比較客觀

catcc2000 發表於 15-1-20 22:47
咁大鑊?
我是回應有學習問題小朋友的家長但這個世界沒有免費午餐,不努力,小朋友怎會有好成績
不過,這學校的小朋友出到去,都好有自信,好大方,不是只懂讀書哪一類

請問MPS學生多唔多在外面補習的呢?

回覆 sarworld28 的帖子

你補習定義是什麼?因為小朋友追唔上課程,要找補習? 我地學校好似有兩間補習,有些同學喜歡去的。不過唔好問我邊兩間,因為我都唔知個名。其實初小d科目,個小朋友温吓書同小心做卷便問題不大。
初小功課真係唔多,一定有時間玩同練習樂器,更加有時間睇書。

‹ 上一主題|下一主題