用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網深水埗既小學邊間好?
樓主: smallredz1988
go

40校網深水埗既小學邊間好?

anniesiu2001 發表於 14-9-10 13:47
旅港校舍細係先天缺陷,但運動方面並非太弱,根據網上報告,2012取得九西學界女高田徑全場總季軍,近年九西 ...
咁我又無你查得咁清楚喎,我只係在旅小放學時問咗幾個家長,覺得學校有咩缺點,佢地講啲乜,我分享吓比大家知啫

hkpapa852 發表於 14-9-10 15:16
就算運動唔強咁又點? 又4成以上學生以升上一線中學, 聖紀文、聖多馬、嘉靈、基福呢幾間都未必有個百份比 ...
所以我咪話佢最大缺點就係校舍空間囉,大坑東宣道、善導、旅小,呢三間派位都幾好,但一直因為校舍舊同細,都比人厭棄,唔放頭位

回覆:40校網深水埗既小學邊間好

回覆:40校網深水埗既小學邊間好?

瑪小

回覆:40校網深水埗既小學邊間好?

不過想以過來人身份提提大家,前一年即係2012-13年度,統一派位時將聖安德烈同聖紀文放第2志願都好穩陣入到,今年6月放榜果一批已經冇呢支歌仔唱!同埋學校所謂既1-1-1都係呃人,因為有幾間都係唔駛111而叩到門!但協和我就唔清楚,因為冇叩(利申:我就係14年6月派位果批家長)

popcorn11202001 發表於 14-9-10 22:30
不過想以過來人身份提提大家,前一年即係2012-13年度,統一派位時將聖安德烈同聖紀文放第2志願都好穩陣入到 ...
協和我係100 叩門入的

回覆:MSBOY 的帖子

協和我冇交表呀,都有d後悔冇交到

我最多5分.........點解人地咁高分

荔天整體好過協和

引用:Quote:smallredz1988+發表於+14-9-7+18:28+

原帖由 ☆~Chris~☆ 於 14-09-07 發表
我囝囝都係15分,自行嗰part都預咗陪跑,荔天同瑪利諾神父20分都收唔哂,所以15分一定無可能 ...
請問荔天 20 分都收唔晒係點得知嫁 ?

ceylia發表於 14-9-11 22:27
我最多5分.........點解人地咁高分
適齡已經10分喎,你會唔會係15分

CTCW 發表於 14-9-13 13:19
請問荔天 20 分都收唔晒係點得知嫁 ?
前年我見有家長20分落空,但去年有超少量15分入咗,可能一兩個,係啱啱荔天小一講座校長講的

基福算唔算一線

回覆 maggielmy 的帖子

基福唔算一線!

csparent 發表於 14-9-13 23:17
I do not choose local aided school. I choose a new private primary school - YMCA of Hong Kong Christ ...
有錢有能力,我相信大部人都會比仔女讀私校,第時去外國留學,香港教育制度係不及外國,但無錢就無計啦

kincwk 發表於 14-9-14 09:45
點解無人提基愛既?其實基愛都ok架
我覺得呢到只會多人談論啲大熱學校,因為大部分人都想入到人人like的大熱,而基愛派位成積又及一線,校舍又唔係新或大,自然只屬2線,我覺得如果住李鄭屋村附近,小朋友又只是中上程度,又想太谷的話,可以選基愛,我下屬就係基愛畢業,之後入咗德雅中學英中,都ok呀

引用:I+do+not+choose+local+aided+school.+I+ch

原帖由 csparent 於 14-09-13 發表
I do not choose local aided school. I choose a new private primary school - YMCA of Hong Kong Christ ...
where is it?

引用:Quote:kincwk+發表於+14-9-14+09:45+點解無

原帖由 ☆~Chris~☆ 於 14-09-14 發表
我覺得呢到只會多人談論啲大熱學校,因為大部分人都想入到人人like的大熱,而基愛派位成積又及一線,校舍又 ...
善導會好过基愛??