用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 1st Interview @ 港大同學會
樓主: wynnwynn
go

1st Interview @ 港大同學會 [複製鏈接]

回覆:1st Interview @ 港大同學會

還有唱歌跳舞,唱了if you are happy and you know it clap your hands要做埋動作。 另外有一part要跟老師做動作,例如老師拍5下手,小朋友要跟著拍5下。

hoyau 發表於 14-9-8 15:25
我地in最後1 round. 阿仔話大概是睇故事。做工作紙上面要寫自己中文名,老師問題然後要圈答案,有一題老師 ...
你小朋友好叻,講到咁多出來

醒目開學勳章

引用:My+son+said+need+to+listen+to+story+firs

原帖由 jelly-pudding 於 14-09-07 發表
My son said need to listen to story first, and then work on the worksheet.
我個女都係咁講

醒目開學勳章

引用:阿女話一入課室,每人一張工作紙,要寫名,

原帖由 vnghk0001 於 14-09-08 發表
阿女話一入課室,每人一張工作紙,要寫名,老師話有小動物唔見左,要圈返出来,老師問有5條魚,比左一條比 ...
好叻呀,我個女淨係話要係張紙寫名,要聽故事做功課,之後講咗一堆動物(eg長頸鹿,貓,魚),跟住話要跟住老師砌圖型同玩玩具!佢話好玩,不過有小小唔開心,因為同組有小朋友逼開佢,唔比佢一齊玩

我知舊年有人入到3in,最後 waiting.到6月時又扣番港同,最後收番,佢媽咪開心到喊
所以未到最後都未知,大家加油

醒目開學勳章 王國長老

引用:我知舊年有人入到3in,最後+waiting.到6月時

原帖由 小雀仔 於 14-09-09 發表
我知舊年有人入到3in,最後 waiting.到6月時又扣番港同,最後收番,佢媽咪開心到喊
所以未到最後都未知,大 ...
雖然入到400強唔等於最後一定係正選,但寫多幾封信叩下門應該有幫助(去到6、7月學校都唔想call完又call,大家都想拿拿聲坐定)。不過真係要d耐性因為學校在waitlist中都已set priority,我果時都等到7月尾呢

回覆:Charlotte_mom 的帖子

想問下interview成績是否会累積?

醒目開學勳章 王國長老

引用:想問下interview成績是否会累積? +

原帖由 FortuneBB 於 14-09-09 發表
想問下interview成績是否会累積?
會,應該簡介會時已解釋左方法同比例(我無去聽,我認知係咁)

我個女剛同我講老師有問佢讀邊間學校,佢話佢冇答,因為唔記得左好想殺死佢

港大同學會小學好好,小一至小三好似都無考試,學生學習好自主
學習不是為分數考試

醒目開學勳章 王國長老

引用:港大同學會小學好好,小一至小三好似都無考

原帖由 superccc 於 14-09-09 發表
港大同學會小學好好,小一至小三好似都無考試,學生學習好自主
學習不是為分數考試

...
小一二無,小三四一年兩次只考中英數,小5考埋常識音樂(要呈分),小6要考3次中英數常音。除左呢幾科,其他都係持續評估(小一已經有),所以唔係唔駛讀,不過唔係大考形式姐

王國會長

三千人報, 相信隨時有二千個小朋友做到面試要求做的, 好奇其實學校點選人2nd IN, 睇樣?

醒目開學勳章 王國長老

引用:三千人報,+相信隨時有二千個小朋友做到面試

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-09 發表
三千人報, 相信隨時有二千個小朋友做到面試要求做的, 好奇其實學校點選人2nd IN, 睇樣?  ...
咁睇下邊一半人impress到面試老師了。小組面試就係咁

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-09-09+發表三

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-09 發表
咁睇下邊一半人impress到面試老師了。小組面試就係咁
真係大壓力

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-09-09+

原帖由 tinnor 於 14-09-09 發表
真係大壓力
小朋友睇黎無咩壓力,家長們,放鬆心情吧(我都知好難)

引用:Quote:原帖由+FortuneBB+於+14-09-09+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-09 發表
會,應該簡介會時已解釋左方法同比例(我無去聽,我認知係咁)
Thanks for your reply.

星期五有得睇second in結果,希望得,因為心儀小學。

好緊張⋯

希望有機會啦

我都好緊張

引用:阿女話入到去睇投影機聽故事,跟住問問題圈

原帖由 sunnygirl 於 14-09-08 發表
阿女話入到去睇投影機聽故事,跟住問問題圈答案,故事關於猴子掉左隻蕉落條河度點執返,之後去另一個老師度 ...
我個仔同你囡囡一樣

‹ 上一主題|下一主題