用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 1st Interview @ 港大同學會
樓主: wynnwynn
go

1st Interview @ 港大同學會 [複製鏈接]

王國會長

我囝話唔記得晒做過乜

囡囡話magical zoo, 圈動物。仲有唱歌。玩廚房玩具同積木。

回覆:1st Interview @ 港大同學會

阿女話唱歌做動作,砌馬仔,玩玩具咁!

亞女話有問PTH,英文各一題同加減數

醒目開學勳章 王國長老

引用:阿女話唱歌做動作,砌馬仔,玩玩具咁! +

原帖由 helloqueen01 於 14-09-07 發表
阿女話唱歌做動作,砌馬仔,玩玩具咁!
親戚個女堅持話無玩具果然年年面試完都要夾口供估餐飽

亞囡話有砌積木,圈圖畫,跟老師講英文&TH,似乎都有幾成真wor

阿囝話聽故事答問題,聽歌唱歌做動作,要圈野指野,
老師比大堆唔同形狀唔同顏色積木大家share 用,每人砌番一個同老師demo 既出黎,有英文,但只係簡單要黎形容,唔係問,
要扮在厨房準備野食;
我囝出來第一句" 下,點解咁快玩完,想繼續玩呀

引用:今天last+group+係幾點呢?

原帖由 wynnwynn 於 14-09-07 發表
今天last group 係幾點呢?
15:20-15:50

我個女話冇野玩,只係聽故事圈答案

我囝話 一開始
老師叫唱歌,要跟住隻歌做動作(例如 clap your hand...),
每人一部 iPad 睇片,跟住在紙上圈動物,
玩積木,老師叫認住自己個位,跟住老師話要去廁所,轉頭返黎要砌好,
要寫字,寫數目字,又要寫人地個名「王卓大」
又話扮醫生,又警察,又話cooking。

我都唔知真定假,有咁多野咩?

醒目開學勳章 王國長老

引用:我囝話+一開始 老師叫唱歌,要跟住隻歌做動

原帖由 tinnor 於 14-09-08 發表
我囝話 一開始
老師叫唱歌,要跟住隻歌做動作(例如 clap your hand...),
每人一部 iPad 睇片,跟住在紙 ...
嘩你囝好叻,講得咁詳細

阿女話一入課室,每人一張工作紙,要寫名,老師話有小動物唔見左,要圈返出来,老師問有5條魚,比左一條比小兔,仲有幾多條,係工作紙圈答案,另小兔想過河,有幾隻動物係河边,大象,長頸鹿,小貓,猫頭鹰,你會点過河?最後玩煮饭仔,好大份,人人有份玩,不過玩左一陣就夠鐘走啦。
中間有啲唔清楚,大約係咁上下。

回覆:vnghk0001 的帖子

我個女話兔仔有五條魚要送比小貓,但過唔到河,問點算。佢話佢果組得一個男仔有答,話將d魚放落水度,等佢地游過去小貓度

阿女話入到去睇投影機聽故事,跟住問問題圈答案,故事關於猴子掉左隻蕉落條河度點執返,之後去另一個老師度,老師先問左幾個問題:咩名、幾歲、讀邊間幼稚園,之後砌puzzle, 砌完又問佢有五粒糖,拎走一粒後淨返幾粒?之後一班小朋友一齊跟老師唱"if you happy and you know it clap your hands"同做動作,跟住就走得,無時間玩玩具。

我女覺得呢間學校無第一間in嘅學校咁好玩

引用:我個女話兔仔有五條魚要送比小貓,但過唔到

回覆:cmt1010 的帖子

好叻仔呀!

我個仔話無問問題,只係11個小朋友一齊玩LEGO,有張工作紙做係圈野既,無寫字WOR!

引用:Quote:原帖由+cmt1010+於+14-09-08+發表我

原帖由 Gerard 於 14-09-08 發表
好叻仔呀,我個仔個場係貓頭鷹
我都係,神奇動物園

醒目開學勳章 王國長老

sunnygirl 發表於 14-9-8 09:28
阿女話入到去睇投影機聽故事,跟住問問題圈答案,故事關於猴子掉左隻蕉落條河度點執返,之後去另一個老師度 ...
小朋友真可愛, 仲會比較邊間好玩
咁希望你小朋友入到最鐘意果間呀

我地in最後1 round. 阿仔話大概是睇故事。做工作紙上面要寫自己中文名,老師問題然後要圈答案,有一題老師問有一隻動物是灰色丶鼻子很長同有2隻角,佢就要在工作紙上圈大象。有問故事中的貓頭鷹講過乜野。有叫佢講普通話同英文(但唔記得講乜)。有問兔子有x條魚,怎樣可以攞比對面河的小貓食,要逐個小朋友答,而且唔可以答之前其他小朋友已經講左既辦法!!(我個仔話佢最後嗰個答)。玩具是串繩正方體積木,老師先示範,每人有自己一張卡跟住串,積木是每人分了一點但會有D顏色是自己沒有但在其他小朋友度所以要問人攞。佢只講到咁多啦。

‹ 上一主題|下一主題