用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘宜安街聖若翰vs九龍灣聖若翰
go

觀塘宜安街聖若翰vs九龍灣聖若翰 [複製鏈接]

自行交表在即,現考慮以上2間小學給兒子.本人是觀塘聖若翰舊生,自行階段應有勝算.但家住九龍灣,知道九龍灣聖若翰課程教快些,一開學便教B冊.
此2校校風及各方面如何?有否家長可給予意見?

1    0    1    0

如果有20分,可以選九龍灣st.john...個人認為九龍灣個間環境同前景比較好!希望幫到你!

回覆:觀塘宜安街聖若翰vs九龍灣聖若翰

係咪2間都屬於46校網?我c6係觀塘聖約翰畢業,但我做女時住香港島,唔熟呢邊;我c6幾個表妹都係46網讀,中學更可跨區到北角半山名校,唔知呢家情況係咪一樣?

其字九龍灣聖若翰個環境幾新淨

waiting3308 發表於 14-9-7 10:53
自行交表在即,現考慮以上2間小學給兒子.本人是觀塘聖若翰舊生,自行階段應有勝算.但家住九龍灣,知道九龍灣聖 ...
宜安街係48網, 九龍灣係46網, 攪清楚邊間有舊生分先.

論校舍設施, 一定係九龍灣個間好D, 其餘我不清楚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都想知大家有冇多D評價, 我同老公分別係兩間既舊生.....所以都諗緊揀邊間~

補一補充, 當年上午校畢業既, 係九龍灣(46網)會有舊生分..

當年下午校既畢業生, 就觀塘宜安街(48網)有分.

csy_0101 發表於 14-9-7 19:40
係咪2間都屬於46校網?我c6係觀塘聖約翰畢業,但我做女時住香港島,唔熟呢邊;我c6幾個表妹都係46網讀,中 ...

跨網唔係邊間小學都可以申請既?? 定係你想計算入到跨網中學既機會率?

計分只有9月份自行才會, 係可以選任何一區的學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我是48網觀塘聖若翰上午校畢業,有分嗎?

上午校畢業係九龍灣嗰間有分,宜安街無分

醒目開學勳章

引用:我是48網觀塘聖若翰上午校畢業,有分嗎? +

原帖由 waiting3308 於 14-09-09 發表
我是48網觀塘聖若翰上午校畢業,有分嗎?
如果你係住九龍灣46網內,又係上午校就有分了。但你check清楚係咪住46網內。

2013~2014年度,九龍灣聖若翰係46網,同時亦可以在48網内選擇,因為此校係借位比48的。

揀九龍灣for sure

多謝各位回覆.我住46及上午校舊生.自行已決定交表到九龍灣聖若翰.
你們認為20分機率多少?

希望你成功!加油!

ALICE615 發表於 14-9-9 18:56
如果你係住九龍灣46網內,又係上午校就有分了。但你check清楚係咪住46網內。

...
我諗你唔係好楚點計分, 建議你去瞭解清楚.

目前計分只在自行一輪有用, 而計分從來都和校網無關; 只有在第二輪統一派位, 才和校網有關, 不過到時係無分計既

我是上午校舊生,自行交表會交九龍灣聖若翰,有20分.萬一20分不收,攪珠甲一及乙一均填九聖,造成111.這樣清楚規則嗎?

我會揀九龍灣,校舍環境好好多

waiting3308 發表於 14-9-10 01:01
多謝各位回覆.我住46及上午校舊生.自行已決定交表到九龍灣聖若翰.
你們認為20分機率多少?

...
九聖20分舊年和前年都100%,當然,唔等於今年寫包單,不過,機會都好高。

olivia511 發表於 14-9-8 09:37
我都想知大家有冇多D評價, 我同老公分別係兩間既舊生.....所以都諗緊揀邊間~

補一補充, 當年上午校畢業既, ...
實不相瞞,今時今日,宜安街聖若翰相當冷門,可能校舍太舊吧!
自行十五分都有機,大抽獎排到五、六志願都抽到,其實不太值得抽,
如兩公婆分別是上、下午校友,就抽九聖吧!

‹ 上一主題|下一主題