用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城聖家書院成績,校風和屬band幾呀? ...
樓主: tunghei
go

九龍城聖家書院成績,校風和屬band幾呀? [複製鏈接]

回覆:九龍城聖家書院成績,校風和屬band幾呀?

想请問聖家師姐,學结他算是一個考音樂試樂器嗎?

小女是畢業生,已入科大,同界亦有不少入港大和中大。坊間流傳它是band 1c學校,我到現在也不知是否屬實,因真的不知怎樣的入u 率才是1b或1c. 但我可以告訴大家,學校只是一座建築物,不會令學生個個入u, 最重要的就是學生是否願意努力、老師是否願意付出。在我女兒備戰DSE 的日子裡,我從女兒口中得知老師們的教學和對校本評核的跟進,令我從心中慶幸女兒遇上這樣關顧的老師們!相比一些名校(我兒子是就讀於區內名校),聖家的老師真的付出了不少!我不是聖家的粉絲,我只想說句公道話,亦希望大家不要太着意「名牌」!讀書是要靠自己!

dailam 發表於 14-9-17 22:56
小女是畢業生,已入科大,同界亦有不少入港大和中大。坊間流傳它是band 1c學校,我到現在也不知是否屬實, ...
我很同意, 大女也畢業了, 當年慶幸中三有位沒有人喜愛的老師做她班主任好嚴, 这年就係班主任拎佢有很多改變咗好多, 記得她一次返嚟同我講, 有同學將
成个飯盒未开过未食, 就掉落垃圾桶, 个个同學望到O咀, 班主任跟住同佢講,
其實你覺得學校訂飯唔啱食, 可以明天起將飯盒平讓比其他有需要嘅同學,
下个月唔好再訂, 但个个同學當時無回應老師, 到第二日个个掉咗飯盒嘅同學家長
打反學校同老師講, 啊囡唔鐘意个飯, 掂样處理係佢个人決定, 佢要掉咗就由得佢,
佢地點都唔會平讓出來, 聖誕聯歡會, 班主任要求學生只可每人集10元買野食开PARTY,
食物無浪費, 全部清晒, 其實老師每日労心労力教書, 仲會再日常生活教育囡囡識慳儉,
做事有條理, 勤快, 明辨是非, 未雨綢繆, 到DSE 時, 老師將佢歷年來几筆記每有堂就一箱箱
帶出帶入, 都係為佢地DSE而備戰, 當年同期同學都係有 CU / PU / 城大 / 浸大
不过目前外界好似要好高% 人入到四大, 先係B1A

Yanamami  浪費食物!  發表於 14-9-20 11:30

回覆 TwinWong 的帖子

請問中學收幾多聖家小學生,幾多街外人可以入到呢?謝謝。

c1234 發表於 14-9-18 23:40

請問中學收幾多聖家小學生,幾多街外人可以入到呢?謝謝。 ...

自行41
直屬79
非保留位12
留班8
140人共开四班

今年九龍城聖家小有50人上書院
部份頭浸人去直資或派到其他B1英中
九龍塘上多少就唔清楚

謝謝你。那麼街外人想入都好難

c1234 發表於 14-9-20 00:41

謝謝你。那麼街外人想入都好難
其实今年都收到外來生 今界每班有1~2個

原来係咁

4班,每班收2個街外人,total 8人,那麼若不是直屬小學,街外人真的很難入

c1234 發表於 14-9-20 13:05

4班,每班收2個街外人,total 8人,那麼若不是直屬小學,街外人真的很難入:thinking ...
努力準備in自行

easoncheng 發表於 14-9-20 05:32

回覆 奥脫福 的帖子

因為講左一句'band 3學校好難咁易改觀/洗底'....類似說話,

忠言往往逆耳,網上既野,認真你就輸了!咪由佢囉!

好似聖家爸爸果間新舊乜乜,呢輪在<小一選校>果邊仲成日俾人「vs」,又或者
20分入唔入到之類。。。我講過一次聖家爸爸的個案,都仲有人包拗頸話係隨機編
號唔好至派唔到笏笏之類的說話。好快新舊乜乜又再回復「真身」,繼續熱捧。我無
再回呢d題目喇,你地繼續支持呢間學校啦,反正與我無關!都係果句啦,一百多人
中排二十係B2生,我讀「樂X堂」算把啦,至少佢係「零分者恩物,入表自行即入
!」,簡單得黎仲唔駛再煩!

至於分身,我公司成坐大樓都係同一個IP,我估無一百都幾千個啦!
(刻意加多兩個零。。。因為呢度係一個受歡迎的網站嘛)

PS:麻煩通知下聖家爸爸PM我佢的「轉世真身」丫,我或想向佢請教一下關於聖
家的事情,唔該。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

c1234 發表於 14-9-20 13:05

4班,每班收2個街外人,total 8人,那麼若不是直屬小學,街外人真的很難入:thinking ...

當真?!咁你應該好少黎呢版,或者今年七月打後無黎過,所以你唔知有B2生乙五入左
聖家書院。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

deleted

聖家爸爸這人很有趣,day 1在ek發言時說自己對升中遊戲全無認識,但不出一個月逢問必答,對各區各校行情瞭如指掌,但小女子覺得他言論主觀,像專家姿態自居,如遇上反對言論即起晒扛,有時言論更見粗鄙
當我留意他被禁言,也覺得是遲早的事

laiping  X 2!以為自己去咗高登 forum!:ba   發表於 14-9-20 21:40

很久沒有看升中這版,所以唔係好明大家講甚麼。但我覺得可能我要澄清一下:我之前說的只是因我女兒實際的情況而寫的,我並沒意圖鼓勵大家報讀。女兒那一屆真的有不少同學入三大,但亦有很多讀其他院校或副學士。我是對老師們的盡責感恩,而我想強調的就始終是一句:讀書是靠自己,不是靠學校!
希望不會引起大家不必要的誤解!

引用:回覆+丸媽媽+的帖子 每人性格不同,Forum+

原帖由 easoncheng 於 14-09-21 發表
回覆 丸媽媽 的帖子

每人性格不同,Forum 就是容立不同的聲音 Discuss,
我係欣賞聖家爸爸有原則、肯幫人,尤其是肯著緊子女升中的爸爸,更要比個like佢,希望佢可以返來討論區啦

回覆 奥脫福 的帖子

我是不清楚的,所以在此問下,跟上面的資料,以為是這樣,有什麼補充,敬希指導。
‹ 上一主題|下一主題