用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城聖家書院成績,校風和屬band幾呀? ...
go

九龍城聖家書院成績,校風和屬band幾呀?

如題

回覆:九龍城聖家書院成績,校風和屬band幾呀?

我都想知啊!

學生有責任感, 肯承担, 做事能未雨綢繆
開學前同囡囡的刚升中二的師姐有个SHARING(是被邀請的),
她們談吐得體, 有問必答, 有自信
http://www.hfcc.edu.hk/2013/asr/pdf/asr_2012_web.pdf
屬BAND 1

成績唔錯,特別係英文好好,我識上年幾個中六聖家學生,都入左科大中大同浸大,係有一個中文失手,要重讀
校風幾好,訓導好嚴,附近都係女校,唔會好似瑪利諾咁,咁多人走到隔離喇沙男校拍拖
band 1

系未樂富粉紅色校服果間

醒目開學勳章

Band 1C學校,成績唔錯,學生斯文,多數小學部升上,
不過前日開學不足一星期,發生偷銀包事件。
資料來源朋友,佢囡囡升中一

引用:成績唔錯,特別係英文好好,我識上年幾個中

原帖由 10090 於 14-09-06 發表
成績唔錯,特別係英文好好,我識上年幾個中六聖家學生,都入左科大中大同浸大,係有一個中文失手,要重讀
...
瑪利諾同喇沙拍拖?又幾好噃(玩過小一派位就明)。喇沙書院同瑪利諾中學其實離好遠。

其實1B和1C學校相差幾多?

10090 發表於 14-9-6 07:14
...
有些自選科目,例如visual art 又或者係外語科目,這些科目比較少人揀,所以要兩間學校合併一起上堂的。不單喇沙跟MCS是這樣,QC都會跟BPS的同學一起上堂。

聖家通識由AS level 時代已用英文, 到現在DSE 仲有ENGLISH LITERATURE 揀, 你BUY 唔BUY?

唔知「聖家爸爸」乜事被 banned,想請教下佢都唔得!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

edith208 發表於 14-9-7 08:20
聖家通識由AS level 時代已用英文, 到現在DSE 仲有ENGLISH LITERATURE 揀, 你BUY 唔BUY? ...
校長為咗第一界DSE突轉 Eng LIT 老師 超好

TwinWong 發表於 14-9-8 07:27
校長為咗第一界DSE突轉 Eng LIT 老師 超好
好難得wor

BAND 1

高form 數學老師都係為DSE而換 啊Sir 仲好
當年姐姐個成班數同學個個出題唔同 等你無得抄

聖家的高中選修科好多元化,文理商有齊
visual arts係學校自己開
老師其實真係幾好,唔會放棄學生,我囡囡假期都有補底班
我囡讀咁耐又未試過唔見野,應該係個別事件啦

引用:唔知「聖家爸爸」乜事被+banned,想請教下

原帖由 奥脫福 於 14-09-08 發表
唔知「聖家爸爸」乜事被 banned,想請教下佢都唔得!
係囉!點解被人banned左?

band 1 中學 好野黎咖喂:dadday:

引用:band+1+中學+好野黎咖喂

原帖由 homin-jai 於 14-09-09 發表
band 1 中學 好野黎咖喂
同意!我有一位同事曾經敎過,都說不錯!但因為面試較難,要做好準備!如有需要幫助,可pm我!