用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網西貢自行選校 - (討論提問) 及 各校開放日 ...
樓主: BSCYL
go

95網西貢自行選校 - (討論提問) 及 各校開放日

Ivan_s 發表於 14-9-16 17:27
播道話16號寄左信CALL人INTERVIEW, 有報既家長呢幾日留意下信箱
吾該晒Ivan_s…
星期五有親親宣基,期待了解多D。。。。

BSCYL    發表於 14-9-16 21:21

Ivan_s 發表於 14-9-15 13:09
去完咁多簡介會,將天真係最理想,不過得15分,只好搏下黃永樹
上年將天/黃永樹世襲都收爆..所以15分基本上博唔到!!

BSCYL  15分將天一定不可以揀,  黃永樹   發表於 14-9-17 13:44

chris0411 發表於 14-9-17 12:15
上年將天/黃永樹世襲都收爆..所以15分基本上博唔到!!

無計, 都係要搏....

有宗教個幾間大熱...15分基本上連抽都無得抽....連聖安德助都話得好少15分有得抽....

咁既情況下, 唯有係搵D無宗教分既去搏...其實都預左第一輪miss.....

睇黎今年真係有排煩

話時話都就到死期, 大家自行選左邊間呢?

Ivan_s 發表於 14-9-17 12:23

有宗教個幾間大熱...15分基本上連抽都無得抽....連聖安德助都話得好少15分有得抽.... ...
加油努力!!

Ivan_s 發表於 14-9-17 12:23

有宗教個幾間大熱...15分基本上連抽都無得抽....連聖安德助都話得好少15分有得抽.... ...
有宗教的, 15分要避開.
大熱馮晴, 黃永樹,  次熱王余, 梁潔華 照博一博, 看大家彩數

有家長看到今年西貢是重災區, 多1,400人, 多出的人都是博5大熱, 5次熱的多, 今年真的很頭痛.

大家選完後, 上來報一報, 給資料大家, 可用作參考, 統一如何定計劃.

BSCYL 發表於 14-9-17 13:50
有宗教的, 15分要避開.
大熱馮晴, 黃永樹,  次熱王余, 梁潔華 照博一博, 看大家彩數
全西貢區得 2,650 個學位, 多 1,400 人

BSCYL    發表於 14-9-17 22:57

CKC27 發表於 14-9-17 15:51
全西貢區得 2,650 個學位, 多 1,400 人

我都想搵呢d數字

其實西貢區舊年有幾多人選小一, 今年又有幾多人呢....有無高手搵到料....

可否請教一下,西貢區邊間指定要111?
我淨係知 馮晴 同 將循 指明話要~

黃永樹是否要111??

cc2827 發表於 14-9-17 16:48
可否請教一下,西貢區邊間指定要111?
我淨係知 馮晴 同 將循 指明話要~

其實指明話要係咩意思, 係唔係講到明唔係111就一定唔見先? 唔知上年有無唔係111既都有得叩呢...

如果係話111就有加分/ 優先見, 黃永樹, 聖安德肋同將天都有講過....誠意好重要.......不過背後意思可能係話, 唔係111都可能有得見.....始終學校都想係叩門時搵資優...

回覆 Ivan_s 的帖子

因為早前去將循簡介,副校講明要111先有機會見叩門。

因為諗住間間都要111既話,揀左其中一間,其他的都可以唔洗浪費機會

Ivan_s 發表於 14-9-17 16:25
我都想搵呢d數字

其實西貢區舊年有幾多人選小一, 今年又有幾多人呢....有無高手搵到料....
教育局有份 2013 報告書, 你可以參考

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/index.html

BSCYL    發表於 14-9-17 22:58

CKC27 發表於 14-9-17 17:12
教育局有份 2013 報告書, 你可以參考

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-system ...

THANKS, 前年有2402人

今年點睇都應該過3000人爭....

BSCYL    發表於 14-9-17 22:59

Ivan_s 發表於 14-9-17 16:53
其實指明話要係咩意思, 係唔係講到明唔係111就一定唔見先? 唔知上年有無唔係111既都有得叩呢...

如果係話 ...
按以往家長報料,  宣基, 將循, 馮晴必須 111
梁潔華今年有題11
黃永樹, 聖安德肋, 王余家潔, 明道, 信義, 將天上年不用硬性 111, 今年不清楚

BSCYL 發表於 14-9-17 23:03
梁潔華今年有題11
黃永樹, 聖安德肋, 王余家潔, 明道, 信義,  ...

其實叩門宗教學校,信教係唔係有分加既呢?

BSCYL 發表於 14-9-17 23:03
梁潔華今年有題11
黃永樹, 聖安德肋, 王余家潔, 明道, 信義,  ...

去年考小一經驗分享:宣基、將循、馮晴一定要111,即使條件較優勝的叩門生的待遇都一樣;黃永樹雖然唔一定111先有得見,但成功叩門的,似乎起碼要自行、乙一都揀佢;梁潔華都重視有無揀佢,聽同學家長講番,副校長對呢樣好睇重。

BSCYL    發表於 14-9-18 13:05

Ivan_s 發表於 14-9-17 23:29
其實叩門宗教學校,信教係唔係有分加既呢?
同宗教作用不大, 太多.
若果有該校相熟的神父或牧師, 幫手打個電話推薦, 成功在望.

BSCYL 發表於 14-9-18 13:07
同宗教作用不大, 太多.
若果有該校相熟的神父或牧師, 幫手打個電話推薦, 成功在望.

太多...即係無宗教背景既話叩門好蝕底...XD

今日去完將循, 感覺非常好

好鐘意佢個校舍設計, 採光度真係好好, 老師講教學理念都好清晰, 難怪係TKO TOP 5之1

我認為佢有機會係TOP 3

有傳今日將循好多人....交表要等半個鐘....

有無人有第2間學校既時況呀?

回覆 Ivan_s 的帖子

將循去年交表要等成個鐘.. 等到我發牛豆....