用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網西貢自行選校 - (討論提問) 及 各校開放日 ...
樓主: BSCYL
go

95網西貢自行選校 - (討論提問) 及 各校開放日 [複製鏈接]

引用:Quote:PandaVV+發表於+14-9-10+23:15+甲一

原帖由 lai_tat 於 14-09-11 發表
Thx...  

不過你浪費咗排第二嘅位...
我們都知道,所以放入甲二。試一試。

hkpapa852 發表於 14-9-11 15:23
乙. 根據「計分辦法準則」分配的學位                                                佔學校小一學額不少於20%

明白曬, 唔該!

想問下有無資料係95區去年同今年既小一入學申請人數呀?

上年好似1300左右

我考慮緊自行揀宣基,但又吾知會吾會好‘ 谷".. 大家有無多D資料?

校風好嗎?功課量合理嗎?

我只想小朋友開心上學,校風好,老師有愛心已經好足夠了。。。課程深淺並非我首要考慮。

吾該晒!

JJVV 發表於 14-9-11 21:06
我考慮緊自行揀宣基,但又吾知會吾會好‘ 谷".. 大家有無多D資料?

校風好嗎?功課量合理嗎?
基督教宣道會宣基小學http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=632

你到小學一覽, 上述連結, 看看家長留言, 多暸解一下.
校風, 老師愛心絕對不是問題, 是區內不錯的小學, 眾多家長的心頭好.

記緊你必須有5分宗教分, 才有基本資格抽自行位.  或者她是你唯一心儀的小學, 則不管自行成功機會是0.0000x, 也要遞交自行申請,  111對叩門這校是十分重要.

根據前面提供的點評, 將循上年有個別 15分抽到的例子, 但今年比前年緊張, 不建議15分博抽將循.   非君不嫁, 則照交自行申請表

blueski  15分自行收左  發表於 8 小時前

blueski  2013-14年將循有個同學仔15分自   發表於 8 小時前

回覆:BSCYL 的帖子

請問您信義會小學20分有機嗎?

BSCYL  約2~3人抽1個位  發表於 14-9-12 13:02
BSCYL  一心自行選信義, 20分有機會的,    發表於 14-9-11 23:21

請問梁潔華好嗎? 15分有無機會呢?

BSCYL  15分一定有機會, 約2~3人抽1個位   發表於 14-9-12 13:03

BSCYL 發表於 14-9-11 23:16
根據前面提供的點評, 將循上年有個別 15分抽到的例子, 但今年比前年緊張, 不建議15分博抽將循.   非君不嫁, ...
同樣王余家潔都有15分自行入左。

15分選 聖安德肋 / 黃永樹 / 馮晴

自行機會邊間大D呢? 個人唔係太想有宗教背景, 但聖安感覺上111大機會入D...mg:" />

今晚同聽日會去黃永樹同聖安德肋聽簡介會, 馮晴就撞正黃永樹, 有興趣既可以去睇睇

blueski 發表於 14-9-12 11:15
同樣王余家潔都有15分自行入左。
抽籤入王余的, 基本都是15分.  王余15分也不一定抽到, 約2~3人抽1個位.  
但手持20分, 在王余肯定稀有情況

Ivan_s 發表於 14-9-12 11:36
15分選 聖安德肋 / 黃永樹 / 馮晴

自行機會邊間大D呢? 個人唔係太想有宗教背景, 但聖安感覺上111大機會入D ...
15分在自行抽聖安德肋,  機會可能比抽馮晴及黃永樹低.

但在統一階段, 抽聖安德肋肯定比馮晴/黃永樹易中

明天很多小學都有開放日, 大家把握機會, 親身感受.

明天我會出席王余家潔的開放日, 有興趣聯絡提問, 歡迎到校找我.  預計明天身穿深藍色衫身白色橫間條 的 POLO T恤

回覆 chuikee 的帖子

Thank you

BSCYL 發表於 14-9-12 13:08

我見上年有人話聖安 022入左

自行黃永樹/ 馮晴

統一就 1) 聖安德肋, 會唔會好怪呢....XD

PandaVV  不可能! 我放第4位都派唔到.   發表於 14-9-12 15:15

第4定第1?

統一放第1都抽唔到聖安德肋...XD??

聖安德肋校長今日話上年15分印象中得好小好小定好似無得抽....

BSCYL 發表於 14-9-12 13:53
明天我會出席王余家潔的開放日, 有興趣聯絡提問, 歡迎到校找我.  預計明天身穿深藍色衫身白色橫間條 的 POL …

BSCYL
今日我去了王余(第一次去),感覺十分好!小朋友熱情,有笑容有禮,在活動時,對小囡細心照顧,很有耐性;老師亦主動介紹課程特色;另外,亦見同學與同學之間有很正面及友好的溝通。。。的確給的十分好的印象

另外,禮堂講座’門口‘的帶位/歡迎人士,竟然係副校!她十分友善,及解答我的問題時很用心。。。。。

我很有與趣自行選這一間。。。請問學校校風是否好?

黎緊星期五會參加宣基的’親親宣基‘多了解一下。。。

請問王余vs宣基,那一間比較合適?我期望學校校風好,老師關心學生,課程深淺我不太著重,功課量合理。。計分上;王余15分,宣基20分

謝謝你!!

BS為YL 發表於 14-9-12 13:08

請教為什麼在統一階段,抽聖安德肋比馮晴/黃永樹易中?
‹ 上一主題|下一主題