用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我弟婦個哥哥在某一小學教書
樓主: klin_snorlax
go

我弟婦個哥哥在某一小學教書 [複製鏈接]

如真係入佐就要同仔女老實講阿媽係識人入, 唔係正常途徑入.

不過咁即係同借地址去抽獎或入教會加5分一樣.

klin_snorlax 發表於 14-9-1 11:21
我和她不太,但她和我個囡好close, 經常一齊玩。而她勁錫她細佬,她細佬對佢勁好。

...

叫你細佬問, 不過如果人哋幫唔到, 都唔好怪人就係, 免傷親戚和氣。不過, 自己問有誠意啲, 同埋直接啲。

其實係咩類型學校先? 官津校就算想幫都只能係叩門時幫下忙, 私校/直資, 要睇下你弟婦個亞哥係學校有冇地位, 同埋係咩級數學校

就算想幫, 都唔一定幫到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我有個一年先見一次嘅親戚教福馬,佢响我大仔K1已經話明:我地做細嘅,入學嘅嘢幫唔到手架,想入就要自己想辦法...
一間小學咁多教師,邊有可能幫到d遠房親友呀
除非係高層啦
隨遇而安

crispin 發表於 14-9-1 13:17
我有個一年先見一次嘅親戚教福馬,佢响我大仔K1已經話明:我地做細嘅,入學嘅嘢幫唔到手架,想入就要自己想 ...
如果你有辦法報自行前令你個親戚變咗你個仔既監護人, 咁咪有辦法幫到囉......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

最好自己問,之前有類似case,我叫老公問,點之佢怕唔好意思,拖咗幾個月都沒問,最後都係我厚面皮問,最後入咗。做人媽媽緊張是好正常,不過如果幫唔到都要量解

回覆:我弟婦個哥哥在某一小學教書

反正係幫,都係扣門位,到時冇其他offer 先出聲仲好。
明白嘅!做人父母!

我識個人,响派唔到之後問,佢同返我地講,點解唔一早講,响自行計分果陣入易啲,唔知佢耍我定堅拉,如果真,其實你早啲問好

不問,一定沒有機會; 問, 不一定有機會, 但至少沒遺憾!

我的經驗是教師沒有影響力. 即使那人我識他在school 董事會, 最終他也幫不上.  最後我成功knock 門, 真正是靠自己努力和誠意.

其實, 如果弟婦個哥哥是一個通情達理的人, 而且他在小學工作, 他應該相當的了解今天的父母, 所以你不應感覺怪怪地, 相反,你只是禮貌地查問, 他是否同意幫助, it's up to him, 你都尊重 ga la!,好父母總是盡他們所能而已.

早啲問好,响自行計分果陣入易啲

Why可以係自行計分果陣入易啲? 唔係好明
Jack0128 發表於 14-9-1 22:25
早啲問好,响自行計分果陣入易啲

自行計分果一 part , 其實係咪隨學校喜好去收

引用:自行計分果一+part+,+其實係咪隨學校喜好去

原帖由 爸爸愛您 於 14-09-01 發表
我好懷疑係。

王國會長

引用:而我又好想阿女入個間小學。不過我又唔識她

原帖由 klin_snorlax 於 14-09-01 發表
而我又好想阿女入個間小學。不過我又唔識她哥哥,又不知道他可不可以幫到我。好像隔一重有D怪怪地。怎麼辦 ...
你應找你細佬問

引用:自行計分果一+part+,+其實係咪隨學校喜好去

原帖由 爸爸愛您 於 14-09-01 發表
咁黑暗

王國會長

引用:Quote:原帖由+爸爸愛您+於+14-09-01+發表自

原帖由 chingcging 於 14-09-02 發表
我好懷疑係。
應係同分情況下由學校自決

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-09-02+發表

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-02 發表
應係同分情況下由學校自決
咩呀,抽籤架(跟規矩)

醒目開學勳章 王國長老

引用:而我又好想阿女入個間小學。不過我又唔識她

原帖由 klin_snorlax 於 14-09-01 發表
而我又好想阿女入個間小學。不過我又唔識她哥哥,又不知道他可不可以幫到我。好像隔一重有D怪怪地。怎麼辦 ...
有誠意的話,先準備一份portfolio交俾人,等人地推薦得放心先

‹ 上一主題|下一主題