用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考第幾先入band one
樓主: wingeman2011
go

考第幾先入band one [複製鏈接]

little_yolky 發表於 14-8-27 13:05
我係強區唔知學校弱唔弱, 期期全級第2, 就算鮮魚行都係B1啦, 都係派第6培道中。
lee d 學校, 真係要揀超人至得

TwinWong 發表於 14-8-27 13:10
lee d 學校, 真係要揀超人至得
都可能係。最後入番自行2本區B1。

TwinWong    發表於 14-8-27 13:27

wingeman2011 發表於 14-8-25 11:20
請教教一下,全級第幾名先可以入band one?? 謝謝!!

很難說,間間學校不同,有些學校頭150都是.

little_yolky 發表於 14-8-27 13:05
我係強區唔知學校弱唔弱, 期期全級第2, 就算鮮魚行都係B1啦, 都係派第6培道中。
升中真系好難玩!

wingeman2011  同意, 驚餐c  發表於 14-10-29 14:41

yuenkw 發表於 14-9-1 10:19
升中真系好難玩!
一切都係天意加命運。
如果唔係神級或一級學校, 真係要保證自己三次呈分試都平平均均, 就算入唔到band 1, 都肯定知道自己係band 2, 咁揀學校把握就大好多, 最最最慘係估錯band果啲同學仔, 如果自知明確既banding, 就响自己banding範圍學校內游走, 咁都無咁慘。

其中一間係 SFA,近幾年 P6 學生有大概 13X 人,80% 升讀 Band 1 英中。

校網有近幾年的升中派位記錄,可以上去看看:

http://www.sfaeps.edu.hk/

Sky2002 發表於 14-8-26 20:40
亞仔全級104名是b1  大約165名屬全港b1 因是強區強校、弱區弱校可能前10名都吾入全港b1! ...
其實我好想知你地點樣分強區和弱區?

引用:Quote:Sky2002+發表於+14-8-26+20:40+亞仔

原帖由 goodenough 於 14-09-02 發表
其實我好想知你地點樣分強區和弱區?
我都想知

yuenkw 發表於 14-9-2 01:16
其中一間係 SFA,近幾年 P6 學生有大概 13X 人,80% 升讀 Band 1 英中。

校網有近幾年的升中派位記錄,可 ...
SFA無80%升英中咁高, 只係大約6x%-7x%, 無任何直屬同聯繫中學既小學, 有超過80%升英中應該只有TSL同APS.

Keep住做全級第一就一定係Band 1; 如果有呢個成績, 係任學校, 即使係寶校都一定係Band 1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-2 09:21
SFA無80%升英中咁高, 只係大約6x%-7x%, 無任何直屬同聯繫中學既小學, 有超過80%升英中應該只有TSL同APS.

K ...
朋友囡囡当年都係SFA, 話大約80几名係B1, 佢媽媽知道囡囡成績唔稳定, 時好時壞,
唔咁駁聖母玫瑰, 最后楝培道中入到,
但囡囡真係無心向學一路下滑, 今年去澳洲讀書了

我們小學头40人屬B1, 所以都係睇每間學校而定

wingeman2011  明白, 謝謝  發表於 14-10-29 14:43

引用:Quote:yuenkw+發表於+14-9-2+01:16+其中一

原帖由 hkpapa852 於 14-09-02 發表

K ...
咁又不能用TSL 比,TSL 大部份去ngan po ling ,這間近年收TSL 都4x-50

純講英中....(無一個個去計)...SFA 升英中唔似得60-70%喎~~~

http://www.sfaeps.edu.hk/

回覆 hkpapa852 的帖子

吾好意思,可能我吾太熟英文中學,我初步 sort 左張 list ,當中有 d 我吾 sure 既已經無放落去,我相信以剛剛 SFA 公告 2013-2014 升中派位記錄,SFA 升讀英中的學生,不可能只係大約6x%-7x%,。

寶血會上智英文書院        19
長沙灣天主教英文中學    11
聖若瑟英文書院               11
聖母玫瑰書院                   10
華仁書院(九龍)           10
拔萃男書院                       7
拔萃女書院                       5
英華女學校                       5
瑪利諾神父教會學校         4
聖保羅男女中學                4
德信中學                           4
協恩中學                           3
喇沙書院                           3
保良局顏寶鈴書院            3
聖保祿中學                       3
德雅中學                          3
聖保羅書院                       2
沙田培英中學                   2
何明華會督銀禧中學        2
優才(楊殷有娣)書院         2
庇理羅士女子中學           1
德望學校                          1
中華基督教會銘基書院    1
保良局羅氏基金中學       1
沙田官立中學                  1
聖言中學                          1
聖芳濟書院                      1
嘉諾撒聖瑪利書院          1
香港真光中學                 1
英華書院                        1

根據以上我不全面的統計,2013-2014 SFA 大概有 123 位同學升讀英中。

yuenkw 發表於 14-9-2 13:49

吾好意思,可能我吾太熟英文中學,我初步 sort 左張 list ,當中有 d 我吾 sure 既 ...
SFA係4X人一班, 共4班, 即一級有16X - 18X人

123人最多只係7X%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yuenkw 發表於 14-9-2 13:49

吾好意思,可能我吾太熟英文中學,我初步 sort 左張 list ,當中有 d 我吾 sure 既 ...
還有, 有少部份英中, 其實並非所謂B1中學, 所以升一線中學, 是否該計算在內?

hkpapa852 發表於 14-9-2 14:57
SFA係4X人一班, 共4班, 即一級有16X - 18X人

123人最多只係7X%

2013 - 2014 P6 只有 145 人,123/145 = 84.8%,而非您講的 16X-18X ,所以升英中的比率得7X%。

hkpapa852 發表於 14-9-2 15:00
還有, 有少部份英中, 其實並非所謂B1中學, 所以升一線中學, 是否該計算在內?
...

仲有,我以上 #35 張 list 有邊間您認為吾系 band 1 英中,不如您試下指出來!
中學我吾算好熟!

引用:Quote:yuenkw+發表於+14-9-2+13:49+回覆+hk

原帖由 hkpapa852 於 14-09-02 發表

123人最多只係7X%
証明你無係website 睇清楚,寫明145人畢業 男82人,女63人

‹ 上一主題|下一主題