用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學音樂
go

學音樂

我小朋友3.5歳,想開始俾佢學音樂上的野,例如音符,節拍,音理等等,
預備4.5歲左右開始學樂器。
請問通利,葉氏,曾福琴行(天后),嘉林琴行(炮台山),大家覺得邊度好D呀?
或者仲有無好介紹呀?
(灣仔銅鑼灣至北角)

葉氏非常推介, 能夠一步一步幫小朋友打好基礎又全面, 課程內容編排得好好, 真係令小朋友學到好多音樂知識, 仲有貼紙獎勵, 小朋友學得好開心
另外可以看看hkppea(康怡同天后) 既kinder beat都幾好, 遊戲比較多, 又唱又跳, 訓練到小朋友既音感同拍子感,對小朋友將來的音樂學習都好有幫助!
我發現大部分上過葉氏同hkppea幼兒班既學生對拍子, 音感方面都好優勝相反上完tom lee同柏斯果d仲係好似一片空白, 仍然無咩基礎。可能由於通x和柏x的質素愈來愈差卦, 對師資同課程的要求和監督都少

荃灣也有hkppea,唔知好唔好呢

我本身都係教小提琴既
試過接手幾個學生都係一開始係一間叫Hong Kong Children Strings既地方學最Basic既先
個人覺得佢地都教得幾好,團體班又有面試再分班,每期都會跟番進度分班,幾有系統同教得幾work!

引用:我本身都係教小提琴既試過接手幾個學生都係

原帖由 NanaC 於 14-08-28 發表
我本身都係教小提琴既
試過接手幾個學生都係一開始係一間叫Hong Kong Children Strings既地方學最Basic既先 ...
我都聽過呢度,應該都唔錯

引用:荃灣也有hkppea,唔知好唔好呢

原帖由 smallchristy 於 14-08-26 發表
荃灣也有hkppea,唔知好唔好呢
唔知荃灣係點但係天后係校長教番,校長好勁

回覆:woodenmusic 的帖子

係呀,仲要年年開音樂會,幾百個學生個個有份表演。

柏X的小小莫扎特不錯。我雖然自己教音樂,但幼兒音樂呢家野,都是送去大琴行的正規課程較好,又有專門教材,又可與其他小朋友一齊玩