用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 細B趣事
go

細B趣事 [複製鏈接]

阿女讀大學了,長大了。不過,她還是像中學生一樣,拿了一大堆通告給我簽。因為她是細B,還未夠十八歲。

王家爸爸    發表於 14-8-25 16:02
yuengooluk    發表於 14-8-21 22:26
   1    0    0    0

係喎,冇通告签,好似咩都唔知咁,第日阿囡有權唔俾成績表我睇添。

TwinWong  唔會架, 佢地慣咗LEE 動作, 一定   發表於 14-8-22 16:09

引用:+本帖最後由+October.+於+14-8-21+22:34+編

原帖由 October. 於 14-08-21 發表

係喎,冇通告签,好似咩都唔知咁,第日阿囡有權唔俾成績表 ...
係啦!無通告,只有電郵發比學生。 再住埋宿舍,真係唔放手都幾難。

October.  希望佢地間中同我地分享下校園生   發表於 14-8-22 11:00
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:阿女讀大學了,長大了。不過,她還是像中學

原帖由 eviepa 於 14-08-21 發表
阿女讀大學了,長大了。不過,她還是像中學生一樣,拿了一大堆通告給我簽。因為她是細B,還未夠十八歲。:fu ...
我囡都未夠,但HKU完全無野比家長,返而之前UCL 有 con offer已經有一大份野 mail 過黎解釋未成年要take既risk要家長簽回!呢排佢不停去O camp,問多句都無未機會,咩都唔知,之後住埋hall真係同出國分別不太!

lovelyec  另一份係入學時未滿18歲通知書,    發表於 14-8-22 14:37
lovelyec  我有簽過, 一份係O. Camp, 另一   發表於 14-8-22 14:36
PCCW2319  x 2, 都無收過通告, 要家長簽名.   發表於 14-8-22 09:56

引用:Quote:原帖由+eviepa+於+14-08-21+發表阿女

原帖由 以斯帖 於 14-08-22 發表
我囡都未夠,但HKU完全無野比家長,返而之前UCL 有 con offer已經有一大份野 mail 過黎解釋未成年要take既r ...
可能外國不同年齡入學較多,而且是海外未成年學生,自然要特別小心!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

我見 BU 同 CityU 都要家長簽張 letter of consent, 睇嚟 HKU 同 CU 都唔使喎.

咁我地係咪都要移師去 Tertiary 嗰邊傾呢d 話題, 唔好再阻住 Secondary 呢邊呢?

引用:回覆+ANChan59+的帖子 我見+BU+同+CityU+

原帖由 snoopy008 於 14-08-22 發表

我見 BU 同 CityU 都要家長簽張 letter of consent, 睇嚟 HKU 同 CU 都唔使喎.
若果未成年,都應該通知家長。

snoopy008  咩都唔簽過 =P  發表於 14-8-22 12:02
snoopy008  我就係見 PCCW2319 同以斯帖都話   發表於 14-8-22 12:02
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+以斯帖+於+14-08-22+發表我囡

原帖由 ANChan59 於 14-08-22 發表
可能外國不同年齡入學較多,而且是海外未成年學生,自然要特別小心!

...
澳洲好似未成年無監護人,直情唔比入大學,我fd個仔前幾年讀完foundation,要返黎mau幾個月等生日,先可再返去入大學!唔知而家有無變!

(原來點評唔可以打咁多字)
... 阿女話有 friend 未夠 18歲去 PolyU ocamp 都要家長簽名.

引用:回覆+ANChan59+的帖子 我見+BU+同+CityU+

原帖由 snoopy008 於 14-08-22 發表

都唔知係咪阿囡收埋無比我?不過我地non jupas上星期尾先confirm offer,HKU亦可能未攪到,之前揀科都差d趕唔切攪!

回覆 以斯帖 的帖子

呢個我知呀, 又係阿女話既, 佢大約提過佢有個 friend 下星期去到澳洲後要等到十月生日先可以入學.

snoopy008 發表於 14-8-22 12:04

(原來點評唔可以打咁多字)

我仔無喎.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:snoopy008+發表於+14-8-22+12:04+回

原帖由 PCCW2319 於 14-08-22 發表
我仔無喎.
我估有d O camp 係U正式授權攪會執得嚴,我知有d好寬鬆,甚至唔係U學生都可以參加,只要比錢就去得,身份証都唔知有無check過,點會知夠唔夠18歲!

Marco-ma  暗 O ?   發表於 14-8-22 13:29

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-08-22+發表可

原帖由 以斯帖 於 14-08-22 發表
澳洲好似未成年無監護人,直情唔比入大學,我fd個仔前幾年讀完foundation,要返黎mau幾個月等生日,先可再 ...
搵個監護人,好過返回HK幾個月。

NSS,會多咗不少未成年大學生,大學要多加留意。

回覆 以斯帖 的帖子

http://www.asa.hku.hk/regform/consent-form.pdf
‹ 上一主題|下一主題