用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 無牌教育中心
go

無牌教育中心

今日發現女女學普通話既補習社無拎教育牌照 係咪會好危險同無保障?

其實睇下佢間野有無超收學生, 同一時間唔可以有7人以上同埋1日唔可以有20個學生

如果超過, 即係違法, 最唔安全係消防, 因為教育牌最難過就係消防, 亦都係最影響到小朋友安全

如果話有無買第3者保險, 10間有10間補習社, 不論有牌無牌都唔會買架

回覆:無牌教育中心

回覆:thexfiles1000 的帖子

有八個學生課室好迫又無後門,希望唔好有事!我交左三個月學费

咁就要小心d, 因為如果俾人篤背脊, 教署上去check, 睇下個老闆醒唔醒目過唔過到骨

教署第一次應該都係出警告罰下錢就算, 當然, 長期俾人投訴成日有人check, 個老闆唔想做就有機會拎左你筆錢走佬

你知唔知間野係咪有限公司開? 如果係, 間野破左產可能追唔返d錢, 都幾麻煩

响將軍澳區,我都唔太清楚,原本係一間小琴行,但有幾班普通話班。好擔心因為上上下堂佢哋防火鐘會無啦啦著紅燈。問個主任有無得退款,佢態度好差令我仲反感大拿拿二千幾蚊

咁有無問到個主任點解會著紅燈? 如果態度差, 俾我就唔報喇

如果佢態度好但係無牌, 其實我覺得都安全ge...間舖頭係咩位置? 商場?

我仲以為無牌嘅話一日最多只能收8個小朋友!

回覆 faifaiki 的帖子

無牌的話, 同一時間最多7人, 一日最多20人

引用:有八個學生課室好迫又無後門,希望唔好有事

回覆 Kristy9050 的帖子

教育局其實無規定架, 佢只係建議家長唔好咁做, 事實上你情我願就得

回覆 Kristy9050 的帖子

唉...香港有幾多政策真係幫到小市民....你日日收到推銷借錢電話, 政府都無做咩....

如果明知無牌, 我會唔再讀. 點知佢咩原因未取牌???

消防合唔合格我又唔識.

引用:如果明知無牌,+我會唔再讀.+點知佢咩原因未

回覆 crystal媽咪 的帖子

基本上唔會知啦, 甚至有可能佢無諗過拎牌添
不過如果係興趣班, 又無咁嚴謹法例規管, 基本上你一間房有100個學生, 政府都唔會理

所以有時係咪過到消防就等於無事, 或者係咪過唔到消防就等於有事, 其實政府都無定到...佢淨係定左做教育要咁囉

回覆:chanlilili 的帖子

我知有d 所謂有少少名氣的learning centre 要人交半年$。唔明點解都有家長照比。仲要2皮野。有牌又如何?是儍的嗎?

回覆 soright 的帖子

佢地咪持住自己有名氣, 同家長講如果唔俾半年錢就俾個位人囉...

soright 發表於 14-8-31 23:58
我知有d 所謂有少少名氣的learning centre 要人交半年$。唔明點解都有家長照比。仲要2皮野。有牌又如何?是 ...
一次過交半年錢真係好誇張!!!!
我果間月尾俾錢, 感覺好似老實d...

其實好多sell小班教學既補習社都冇牌的
要揀就揀間有口碑或者開得耐d 既,隱陣d

shopping mall