用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SJ 小學8班變5班後,SJC會唔會自行時收多D外校生? ...
樓主: CPLA
go

SJ 小學8班變5班後,SJC會唔會自行時收多D外校生?

引用:Quote:原帖由+goodenough+於+14-08-29+發表

原帖由 懶羊羊 於 14-08-29 發表
我一直以為中學的bridging course好似小學咁,比學生熟習下環境,習惯下英文上課,原來仲可以補底。

...
其實,銜接課程可以有唔同用途。有的由自己老師教返,亦有外判出外的教育機構。有的會趁機來一個溫故知新,有的會將在ps1較弱的同學,來一個評估,然後調較日後的課程。不過,如果只係用三兩個星期的課程就可脫胎換骨,真的有點不切實際!

引用:Quote:原帖由+懶羊羊+於+14-08-29+發表王家

原帖由 goodenough 於 14-08-29 發表
學校開放給所有未達標以外的同學可以自由參與,並不等同未達標的同學可以不用參與。

有時唔應該給甚麼brid ...
SJC bridging course係自費, 所以未必個個外來生都會報。

hagupit 發表於 14-9-1 18:26
SJC bridging course係自費, 所以未必個個外來生都會報。

外面有唔少學校的bridging course都係要自費。而且,很多bridging course都並不是強制,而只是學校的要求,特別是那些要自費的課程。事實上,有部份家長係寧願選擇趁機會去旅行都唔願上bridging course的,遑論數一數就知有幾多校外生了。有時我都會諗,那些可以上又得,唔上又得的bridging course,實際上的意義是甚麼?是人有我有嗎?