用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學宿舍
樓主: PCCW2319
go

大學宿舍  

snoopy008  唔係話 "一定要住宿舍"   發表於 11 秒前

snoopy008  cheng4b 係話"一定有宿舍住",    發表於 41 秒前

係喎. 真係老眼昏花.  比我考"死亡之卷"  肯定死亡.

Yanamami  Haha!  發表於 14-8-20 22:50
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

523 = 伍宜孫

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-8-20+13:55+去年

原帖由 yukico 於 14-08-20 發表
咁請問令公子使唔使參加好多課外活動(例如上莊), 才能保得住個宿位?
No need for that College.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PCCW2319 發表於 14-8-20 13:51
應該唔係。因為有朋友女兒入左浸會,佢女都無申請宿舍。而且好似申請宿舍都截至了。

...

我個女入浸大呀,我收到的信息是year 1 申請就一定有得住的。我地誤會咗?

阿女已申請咗同繳費了,但未出通知。

回覆:PCCW2319 的帖子

住九龍市區,我囡今日剛知道HKU hall申請ok咗!
我一早已提佢要揀d hall 唔睇重住址同居住環境,而佢早幾個月已做定功課鎖定target,一早亦參加咗個 hall 既 activity 同event、camp(唔係HKU Student都可以參加),所以識咗d hall committee師姐一路聯絡傾計,應該有幫助!

Hall個interview仲誇張過course interview (只係Skype in) ,好似一對十,要formal dress!

Yanamami    發表於 14-8-20 22:52

Marco-ma 發表於 14-8-20 21:00
我個女入浸大呀,我收到的信息是year 1 申請就一定有得住的。我地誤會咗?

阿女已申請咗同繳費了,但未出 ...

哈哈.......係我搞錯.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

以斯帖 發表於 14-8-20 21:14
我一早已提佢要揀d hall 唔睇重住址同居住環境,而佢早幾個 ...

我仔都係睇左呢個書院, 無計居住樓宇類型, 只計車程時間及居住密度. 應會比較大, 所以排呢個書院次序前D.

醒目開學勳章

我住南區...如果阿仔派唔到宿位...都唔知點算...返學成2個鐘...仲要遂道唔好塞喎...

醒目開學勳章

回覆 PCCW2319 的帖子

我見本書仔有寫住宿比率... -XX%果D係咪難申請D架?

慧妮會員 發表於 14-8-20 22:44
我住南區...如果阿仔派唔到宿位...都唔知點算...返學成2個鐘...仲要遂道唔好塞喎... ...

我姪女都住港島南區, 入左新亞 (佢果科指定入新亞書院). 南區應該好大機會啦. 放心.

今年阿仔再入宿, 下年應該回巢

醒目開學勳章

有成功例子...咁都放心D...

慧妮會員 發表於 14-8-20 23:03

有成功例子...咁都放心D...

不過姪女係住公屋. 而新亞有計住屋類型分數. 你要留意, 每個書院都唔同計分方法.

中大入宿溫韾提示--駕車有半小時free parking

YuYuMother    發表於 14-8-21 12:56

cman_li 發表於 14-8-20 23:34
中大入宿溫韾提示--駕車有半小時free parking

點解入宿, 又需要架車呢?

PCCW2319 發表於 14-8-20 23:40
點解入宿, 又需要架車呢?
Move in and move out, you may need to pick him up.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

以斯帖 發表於 14-8-20 21:14
我一早已提佢要揀d hall 唔睇重住址同居住環境,而佢早幾個 ...
starr hall ?

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-20+23:40+點解

原帖由 ANChan59 於 14-08-21 發表
Move in and move out, you may need to pick him up.
明白了。

引用:Quote:以斯帖+發表於+14-8-20+21:14+住九龍

原帖由 樂樂 於 14-08-21 發表
starr hall ?
係St John , 中間曾經想轉軚揀 Starr Hall

Yanamami  單人
-------------------
係啊,每年二萬二,好抵住。