用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教升中面試通常問乜問題?
go

請教升中面試通常問乜問題? [複製鏈接]

我囡囡成績ok,但怕佢面試,佢唔夠自信心,請教下通常問乜問題?
坊間面試班係咪唔建議join?
thanks.

王家爸爸  問乜問題間間學校不同  發表於 14-8-20 13:09
   0    0    0    0

自行可考慮一些面試比重(%)少或沒面試的中學.  有些小學老師會短暫講解教授吓面試模式的.  因坊間面試班課程時期是夾雜在9-12月間, 而此期間會是第2次呈分博剎期, 所以家長都選擇專注校內呈分成績.

回覆 tht125 的帖子

1.
English / Chinese Reading(Putonghua)

2.
Mathematics(May be Olympics Maths)

3.
What kinds of book have you read? Why?

4.
Why you apply this school?

5.
Yr hobbies

6.
Liberal Studies(discuss the hot topics)

tht125  THANKS.  發表於 14-8-21 10:18

tht125 發表於 14-8-20 12:15
我囡囡成績ok,但怕佢面試,佢唔夠自信心,請教下通常問乜問題?
坊間面試班係咪唔建議join?
thanks. ...
面試班用處不大

opclk  家長錢多或好喜歡上堂咪去玩下:h   發表於 14-8-20 13:13

平時不夠主動,不習慣小組面試的小朋友,建議練習一下為好,哪怕不參加培訓班。

opclk 發表於 14-8-20 13:06
自行成功率一向偏低,
不見意花錢花精神Join面試班,
小學自己有面試班咪玩下無防.... ...
我聽過有家長會報一兩間直資學校,當比個小朋友練下面試。

係, 啊囡話見咗直資學校收獲良多, 面对資助學校的面試完全無問題

TwinWong 發表於 14-8-21 10:36
係, 啊囡話見咗直資學校收獲良多, 面对資助學校的面試完全無問題
咁請問你,個時比囡囡見了幾多間?如直資真係收左,但我唔讀,係咪可以參加自行派位同埋大抽獎?
謝謝

tht125 發表於 14-8-21 11:31
咁請問你,個時比囡囡見了幾多間?如直資真係收左,但我唔讀,係咪可以參加自行派位同埋大抽獎?
謝謝
...
只係比一間去試, 但IN見完, 已知当時見得唔太好, 5選1, 實無佢份, 她自覺有好多不足, 期后佢自己寫有關自己的資料, 每日去到邊都自言自語,  我一直無參與, 都佢自行IN 兩間, 出來說無問題

間間直資比OFFER 出來時間唔同, 啊囡跟同學IN 完直資都有玩自行同大抽獎,

到大抽獎填表時, 再要你填意願表, 係續繼大抽獎定係放棄唔玩

王國會長

回覆 tht125 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2850701

tht125  THANKS!!!  發表於 14-8-22 10:00
TwinWong    發表於 14-8-21 23:15
‹ 上一主題|下一主題