用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入學年齡
樓主: bly88the
go

入學年齡 [複製鏈接]

引用:我自己本身就係大B,+我係女.其實我有少少介

原帖由 tester5 於 14-08-20 發表
我自己本身就係大B, 我係女.
其實我有少少介意全班得我一個大一年....中學到大學都係.
同埋除左我係小學係 ...
我明白這種心情,做家長的可能認為出生年份大一年會覺得唔開心係諗多咗。小學可能唔覺,但對青春期少女來講,只是些少東西同人唔一樣已經好敏感

bly88the 發表於 14-8-21 14:08
Horsebbj, she is Nov baby so most of the pn won't accept out application
不用擔心的, 可以交表的學校你都先交表, 到時學校會call你問你有冇興趣入學. 我女當年都係咁, 到8月多才打來有後備位問有冇興趣讀, 10月才入學, 佢朋友12月出世, 12月才入pn.
K1時d學校講明唔夠歲數不接受申請, 如培正/根德園, 我就沒有申請過.

fion6406 發表於 14-8-21 18:21
我明白這種心情,做家長的可能認為出生年份大一年會覺得唔開心係諗多咗。小學可能唔覺,但對青春期少女來講 ...
我差不多年年都要同新相識既同學解釋點解自己會比人大一年, 比人問係咪留過班.我記得連大學迎新營都要同成組人解釋一番, 真係好無奈.
時不時比d同學仔攞黎笑, 咁我都知佢地都唔係有惡意, 但我自己真係有少少唔開心.

我唸細B開頭係比人輸, 呢樣野係必然的, 因為BB一年可以相差好大, 做家長要調整自己心態, 唔好將自己個細b同大B比較, 咁對自己同細B都會做成壓力, 亦對自己細B唔公平, 以自己個b的年齡去要求細B做到自己年齡既事就可以, 相信呢種差別在小學已經不存在.

回覆 tester5 的帖子

Agreed
‹ 上一主題|下一主題