用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入學年齡
go

入學年齡

回覆:入學年齡

講真,你現在問我,我真的願意用五年命,黎換番當初點解唔比佢遲一年讀做大b,我女十一月,唔再講點解了,不喜勿插。

王家爸爸  Interesting   發表於 14-8-20 10:23

担心太多了。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:各位中學家長好,我想誠心請教:+你們到現

原帖由 bly88the 於 14-08-20 發表
各位中學家長好,我想誠心請教: 你們到現在,有否後悔讓你的子女做大b?  
也許是我「諗多咗」... 我的女 ...
你諗多咗啦。

小朋友對歲數無大興趣, 佢地只有興趣幾時學校放假, 幾時可以玩
睇個別小朋友發展,  我仔11月出世做細B, 與同齡同學成績差別不大, 如要佢讀遲一年可能會悶死

bly88the 發表於 14-8-20 00:41
各位中學家長好,我想誠心請教: 你們到現在,有否後悔讓你的子女做大b?  
隨著年齡的增長,細b大b的能力差別會縮小。

sonkhl  agree  發表於 14-8-20 18:56

引用:各位中學家長好,我想誠心請教:+你們到現

原帖由 bly88the 於 14-08-20 發表
幾多月出世? 開始返學未?

幼稚園唔怕做細b啦!我兩女都係十二月細b,兩歲八個月幼稚園,只係大小肌肉比大學b弱少少!五歲八個月小一,做功課慢少少!十一歲八個月升中,分別已經不明顯!明知d人無所不用其極咁搏入名校,包括重讀,所以我唔要求d女入名校,係普通學校,成績、學習能力都唔差,大女已順利升大學三年級了,細女升中三,全級第三名!當然如果入名校就會辛苦少少啦!

我個女12月細B,當年唸住讀唔掂有一年可留班,而住我樓上樓下同一校車唔同校,一個係適齡、另一個大我女一個月做大B讀低一年,咁多年佢都唔多高興!時不時就話佢呀媽點解要佢做大B!黎緊九月亞女同另一個都上大學!無比較就無問題!但有比較小朋友可能覺得唔好受

我仔是大B,十二月中出生,今年升中二,我覺得囝囝小學階段比同班同學成熟啲,定性啲,當初的決定是啱的

我自己本身就係大B, 我係女.
其實我有少少介意全班得我一個大一年....中學到大學都係.
同埋除左我係小學係讀好D之外, 上到中學, 我只係中下游位置, 又要大過人, 其實我整個中學過程都唔開心.
所以我現在比我女做女B.  so far 佢跟到...

我個仔係千禧龍12月細b,在他小時候曾擔心男仔發育比女仔慢,而且是龍年細b,更加比其他小朋友讀得辛苦,學位競爭又大。但幼稚園時雖然他比其他小朋友細粒,但是他的成績又追得上,老師認為他上小學做細b比浪費1年更好。他小學算是名校,成績中上(band 1),順利升上直屬中學,一直以來,讀得算是輕鬆,亦慶幸自己是細b,沒有浪費1年。所以決定大b或是細b,要考慮小朋友的發展,有需要便要諮詢老師的意見

回覆:Horsebbj 的帖子

bly88the 發表於 14-8-20 00:41
咁啱,小女係二千年龍年十一月尾出生,沒有選擇做大B

個人經驗分享:
幼稚園讀很輕鬆快樂的學校,無默書測考,因此三年間,沒有因為細B而遇上甚麼學習問題或比較

升小,考小學時,似乎投考成績低於一般,但不確定與細B有關,抑或她個性較靜的因素更大

派位派到一間要求高的傳統小學,第一次派成績表,中文成績稍遜。我同班主任講,唔知同年幼有無關呢?(自己想開脫,哈哈)

這位經驗豐富的老師話:嗯,唔一定。

後來才知道,考第一的仲細,班上還有好幾位同學比小女年幼。

今天,這位細B升中三了,唸女校,我從沒聽她說過,年齡大小會引起問題。在學習上,好明顯,年紀已不構成影響,完全取決於個人態度(其實自高小已無影響)

我不是勸你作甚麼抉擇,個人經驗不足以反映普遍情況。我明白,現今好多幼稚園根本不派申請表給細B。

教養孩子是很長遠的,不要為小事過慮,選擇自己合適的。