用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試冇特别 prepare, 平常心
樓主: 叮噹媽媽
go

小一面試冇特别 prepare, 平常心 [複製鏈接]

回覆:小一面試冇特别 prepare, 平常心

朋友個仔超鍾意食自助餐,佢小朋友扭計唔in, 就要求食自助餐先肯, 父母冇計被迫就範,幾個月內食咗十幾個自助餐。

LuLuKiuKiu    發表於 14-8-22 11:53

引用:無特别準備,要配搭平常心,實有書讀,開開

原帖由 Jane1983 於 14-08-19 發表
無特别準備,要配搭平常心,實有書讀,開開心心。

無特别準備,但又有要求,就會辛苦。
agree

Jane1983    發表於 14-8-19 20:24

引用:朋友個仔超鍾意食自助餐,佢小朋友扭計唔in

原帖由 herman0114 於 14-08-19 發表
朋友個仔超鍾意食自助餐,佢小朋友扭計唔in, 就要求食自助餐先肯, 父母冇計被迫就範,幾個月內食咗十幾個自 ...
呢啲叫“縱” ,第時嗰阿爸阿媽自己受返哂

引用:除左冇咩參加過面試班,++每一次In+(大仔幼

原帖由 HaYi 於 14-08-19 發表
除左冇咩參加過面試班,  每一次In (大仔幼稚園 N1, K1 到小學 P1, 細仔幼稚園 N1, K1)  我會盡力預備,  當 ...
好想知道/請教你盡力預備即是你做了什麽?我也有教他常識或禮貌, 但面試真係好講彩數及缘份.

回覆:sissysze 的帖子

agreed

引用:除左冇咩參加過面試班,++每一次In+(大仔幼

原帖由 HaYi 於 14-08-19 發表
除左冇咩參加過面試班,  每一次In (大仔幼稚園 N1, K1 到小學 P1, 細仔幼稚園 N1, K1)  我會盡力預備,  當 ...
認同!我會做好準備,結果如何也好,有盡力就心安理得!

如果面試只是當吸收人生經驗,又或當去參觀學校的,抱平常心也可!但如果你係有一絲希望係可以入讀嗰啲學校的,就真係要有準備先得,唔好全軍覆沒的時候先黎後悔點解今日唔做好啲,做多啲準備?

mimics218  極同意  發表於 14-8-22 09:22

引用:終於要玩呢個game...+但自己真係平常心面對

原帖由 叮噹媽媽 於 14-08-19 發表
終於要玩呢個game... 但自己真係平常心面對.... 有錯嗎?我只是同小朋友講去其他學校參觀、同小朋友一齊玩. ...
我仔升小二,當年考小一也沒有特別準備了什麼,考神級都沒有作什麼預習,只解釋過給他這是什麼來的,而每次入去前會提一提他要打招乎及大聲對答。不過面試前一個星期會比較小心身體,免出入太多公眾場所。

引用:Quote:原帖由+叮噹媽媽+於+14-08-19+發表終

原帖由 hadwinboy 於 14-08-21 發表
我仔升小二,當年考小一也沒有特別準備了什麼,考神級都沒有作什麼預習,只解釋過給他這是什麼來的,而每次 ...
請問你小朋友入了直資/私小?

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-8-21+09:23+

原帖由 mimics218 於 14-08-21 發表

希望樓主也能平常心面對結果 !
謝分享!請指教怎樣 積極"備戰?

真的平常心會比較好,我仔3年前見10間10間唔收,讀左大抽獎那間,讀得幾好,我那時prepare很多,結果只有眼淚和失望,反而今年到囡囡考小學,平常心到什麼也不做,每週未只出街去公園玩,In 左2間,一間收,一間2nd In 完等結果。在我看來,我們要替小朋友準備的是小一生活和學習上的準備,那間學校也一樣,小學的分別真的不大。

現今面試模式,冇準備好難應付,家長要付出才会有好结果,禮貌,應對,学術全部都要有啲。祝大家好運!

叮噹媽媽 發表於 14-8-20 23:31
好想知道/請教你盡力預備即是你做了什麽?我也有教他常識或禮貌, 但面試真係好講彩數及缘份.

...
我大仔TSL生,細仔SC (EP) 生
都係個D..
佈署要考的目標, 減少撞期等行政的問題.
平時問下interview 常見問題了解學校
預時間去參加下不同類比賽儲下獎
做定portfolio...

咩都唔做好易, 但我覺得點都要做下野, 當然成熟地對待面試結果亦是家長要學習的,
成功與否在天, 盡力而為在已.

.

引用:現今面試模式,冇準備好難應付,家長要付出

引用:只要aware標榜愉快學習的小學也比較喜歡有

原帖由 MrBeast 於 14-08-19 發表
只要aware標榜愉快學習的小學也比較喜歡有特别準備的學生便ok.
Hahahaha true true

平常心談何容易。還是爭取時間作最後準備吧了。機會真是留俾有準備的人。間間幾千人報名......唉

bubuG 發表於 14-8-22 15:01
平常心談何容易。還是爭取時間作最後準備吧了。機會真是留俾有準備的人。間間幾千人報名......唉

…
自從香港電視不獲發牌,已經唔再相信所謂「機會是留給有準備的人」了。

MrBeast  Em 呢樣叫+=-  發表於 14-8-22 16:33
‹ 上一主題|下一主題