用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試冇特别 prepare, 平常心
go

小一面試冇特别 prepare, 平常心

終於要玩呢個game... 但自己真係平常心面對.... 有錯嗎?我只是同小朋友講去其他學校參觀、同小朋友一齊玩. 最緊要有禮貌(早晨、再見... 等), 同小朋友玩唔可以爭... 本來有諗過報面試班但老公認為無需要... 越来越近有些擔心我的想法會是對嗎?但不對也可能太遲了...

kizzez_irene  I am doing the same thing....    發表於 14-8-19 10:34

回覆:小一面試冇特别 prepare, 平常心

平常心得啦,唔好俾壓力自己同小朋友,如果唔係會好難捱

叮噹媽媽 發表於 14-8-19 09:25
終於要玩呢個game... 但自己真係平常心面對.... 有錯嗎?我只是同小朋友講去其他學校參觀、同小朋友一齊玩. …
同意。依家好多學校識分邊啲係面試班train出嚟、邊啲係真情流露,只要問一啲tricky問題已經可以分辨到。當然,仍然有為數唔少嘅學校,面試仲係因循舊方法,咁呢啲學校咪對上過面試班嘅小朋友有利囉。

引用:終於要玩呢個game...+但自己真係平常心面對

原帖由 叮噹媽媽 於 14-08-19 發表
終於要玩呢個game... 但自己真係平常心面對.... 有錯嗎?我只是同小朋友講去其他學校參觀、同小朋友一齊玩. ...
上年我都冇特别做D咩,老公就在面試前一星期同阿女玩interview game,想攞D咩面試100題同佢每日操半個鐘,做咗三、四次。呢個game阿女超唔like,老公昆唔到佢!
我老公想報面試班,但我覺得冇需要。老師都話阿女本身對自己有要求,唔好令佢咁緊張,所以我冇俾阿女壓力。我的策略係報十間,有D當熱身,考到有backup,考唔到抽獎,抽唔好扣門先大壓力!好彩12月有間好既收咗,咁就安樂晒!其實係10、11月收到D reject letters,我同老公係有D唔開心,但唔會同阿女講,佢唔知會開心D!

同意,但亦要平常心去面對收Reject信

引用:Quote:原帖由+叮噹媽媽+於+14-08-19+發表終

原帖由 茄子 於 14-08-19 發表
上年我都冇特别做D咩,老公就在面試前一星期同阿女玩interview game,想攞D咩面試100題同佢每日操半個鐘, ...
我仔都唔會鐘意同爸媽呢D game所以都冇諗住玩... 已 plan 好第一次  interview 後帶佢玩下食下, 大家  relax 下

唔好俾太大壓力自己及小朋友,但在知識和行為上,平時喺屋企都要 training 吓

唔使驚,有我陪你,我都係平常心去考咋

引用:Quote:叮噹媽媽+發表於+14-8-19+09:25+終於

原帖由 EduKing 於 14-08-19 發表
總有後備、後著,總會有書讀。
何為贏在終点?哪裡是?

little_yolky  重點 "留前鬥後"   發表於 14-8-26 16:27

引用:終於要玩呢個game...+但自己真係平常心面對

原帖由 叮噹媽媽 於 14-08-19 發表
終於要玩呢個game... 但自己真係平常心面對.... 有錯嗎?我只是同小朋友講去其他學校參觀、同小朋友一齊玩. ...
這是基本,單純這些不足突圍。

我女女今年考小一,無做任何準備、無面試班、無谷,等佢輕鬆去考!實有書讀

kizzez_irene  Agree!!   發表於 14-8-19 17:10

SAME!

我唔知我係未一定做到 (只見左一間), 但好肯定我阿仔一定係平常心, 上次考完佢都好輕鬆, 出黎只係話係度玩, 冇人考佢野

佢亦從來冇問我關於考小學的野, 我都唔知佢知唔知做乜

有時唔你平唔平常心,而係當個個都有唔錯result, 而自己食白果時,會唔會唸下係咪自己應該做多少少嘢,甘result 會唔會唔同好多?       不過唔緊要,每人選擇唔同,有人揀有粥食粥,有飯食飯,有人揀做多啲準備,希望到時係我揀學校,唔係學校揀我........

無特别準備,要配搭平常心,實有書讀,開開心心。

無特别準備,但又有要求,就會辛苦。

EduKing  恐怕是到後期才醒覺有要求   發表於 14-8-21 07:43

平常心好緊要, 不要太大壓力! 唔會無好的學校, 只係心儀未選中自己孩子啫!
我亦如事實告知仔仔的結果, in了3間兩間已經唔收啦, 當然兒子自己都有唔開心講 "咁我唔讀小學啦" ! 我話唔會無學校讀小學, 放心, 不過唔收可能自己做得唔夠好, 下次再做好啲囉!

只要aware標榜愉快學習的小學也比較喜歡有特别準備的學生便ok.

除左冇咩參加過面試班,  每一次In (大仔幼稚園 N1, K1 到小學 P1, 細仔幼稚園 N1, K1)  我會盡力預備,  當然對待結果是要平常心, 但不等於之前咩都不做, 玩得個遊戲總是希望有多幾個offer,  否則都不會費時去玩.   因為阿仔的表現是好多天意, 做家長的做左本份就不想事後後悔.  

引用:無特别準備,要配搭平常心,實有書讀,開開

原帖由 Jane1983 於 14-08-19 發表
無特别準備,要配搭平常心,實有書讀,開開心心。

無特别準備,但又有要求,就會辛苦。
好贊同你睇法

Jane1983    發表於 14-8-19 19:23