用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師問題....
go

鋼琴老師問題....

我個仔今年中二已經學左2年PIANO 啦 但係考左2次3級都考唔到
我覺得係因為依家個琴老師的問題
因為佢成日都好就我個仔
而我有時睇佢地上堂好似又比較求其.....
變左我個仔都唔係好聽佢話
我想問下你地的小朋友上樂器班會唔會都係咁進度好慢??
你地覺得我要唔要換個個老師???
有無咩好介紹?

好少聽低級鋼琴嘅會肥喎
可能真係個老師唔係幾適合你仔仔啦

家長你有無咩經驗?

回覆:鋼琴老師問題....

中二考3級琴試未能pass.
先不討論老師的問題,集中看看你仔有沒有足夠時間練琴,明不明白曲目的要求,aural 做得好不好,sight-reading 是否應付得來。看看他的分紙,跟老師討論。

很多初小的小朋友考3級有不錯的成績,除了老師的指導外,家長督促小朋友練琴及指正曲目要求亦很重要(起碼成首曲目要弹對音符及拍子).

你仔有沒有定時練琴的習慣?起碼每日15-30分鐘?如果他已勤力練琴,但仍然不合格,那就值得轉老師。不然,要先建立好練琴的習慣。彈琴是一種技能,有些人要練多些,有些人練少少,已能夠掌握得好。看結果,若是不理想,就要練多些。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:鋼琴老師問題....

相信双方也有问題,但先换老師再說。除非你孩子自己讨厭学琴,平曰根本不願練琴。

想想:   
老師有否跟你说过孩子有何学習问題?
老師有否提醒过他的问題会令他考级失敗?
老師有否根據分纸评语跟你商量如何教導孩子?

我真實经歷,孩子小一时考三级失敗,從分纸评语我发現老師指導有问题,即换老師,之後孩子表現完全不同,報名再考竟取得Distinction .

老師好紧要的,孩子学壞容易纠正極难,时间越長越难改。

回覆:andrielix 的帖子

學音樂要多方面配合,既然條件不理想,幹些別的事情吧。

三級鋼琴試不難合格,只要彈o岩音o岩拍子就能合格,如果想高分當然要有大細聲同感情

醒目開學勳章 王國長老

引用:三級鋼琴試不難合格,只要彈o岩音o岩拍子就

原帖由 靚版花師奶 於 14-08-27 發表
三級鋼琴試不難合格,只要彈o岩音o岩拍子就能合格,如果想高分當然要有大細聲同感情

...
咁又唔係一二級都唔會要求咁低呀!不過老師分析過,一隻歌30分,稍為有質數(合理地有技巧感情)都有26,27分,三隻歌80啦!其他唔太離譜要合格唔難

樓主話學咗兩年已考咗兩次三級, 係樓主要求定係老師要求? 會唔會快咗D, 基礎打好未?

當初邊個話要考試? 係咪老師?
如果係家長/學生, 當日老師有冇強烈反對呢?

不過既然家長你已經唔信個老師, 係好應該要轉左佢~!!
因為學習過程當中, 最重要係信任, 如果你都唔信個老師, 仲點解要比佢教你個仔呢?~!

我曾經有個學生考完5級跟我, 佢媽咪每堂都質疑我識唔識教佢個女,
仲有幾乎每堂都問我幾時考FRSM/FTCL(我自問以呢個正常價, 經驗/學歷絕對比出面d 老師101%用心教.... )
最後佢個女好快merit 左個8級, 佢都仲質疑我點解拎唔到distinction....
問我有冇學生distinction過....
咁樣同出面d 琴行有咩分別 ....
做人原來做好本份唔夠, 一定要做到200%先令人心滿意足....